Ion Caramitru – program special la Duminica filmului românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/ion-caramitru-program-special-la-duminica-filmului-romanesc/

Astăzi, TVR 2 dedică ciclul „Duminica filmului românesc” actorului Ion Caramitru. Cinefilii români vor putea urmări două dintre filmele sale reprezentative: ,,Ştefan Luchian’’ (de la ora 14.10) şi ,,Între oglinzi paralele’’ (de la ora 20.10).

Un articol de Andrada Văsii|23 noiembrie 2013

Astăzi, TVR 2 dedică ciclul „Duminica filmului românesc” actorului Ion Caramitru. Cinefilii români vor putea urmări în această zi două dintre filmele sale reprezentative: „Ştefan Luchian’’ (de la ora 14.10) şi „Între oglinzi paralele’’ (de la ora 20.10).

Drama Ştefan Luchian (producţie 1981), în regia lui Nicolae Mărgineanu, este un film biografic, povestea vieţii marelui pictor român interpretat de Ion Caramitru.

Datorită unei moşteniri consistente, care-l fereşte de orice griji materiale, tânărul Luchian are parte de o viaţă plină de plăceri şi chiar de reuşite profesionale. Dar, la un moment dat, visul se transformă în coşmar: averea se risipeşte, apar primele semne ale bolii care-l va lăsa, în final, neputincios.

Mai mult, iubita şi prietenii îl abandonează, aşa că singurul lucru care îi mai rămâne este pictura, cea care-l va face nemuritor.

Ion Caramitru

Ion Caramitru, în rolul lui Ştefan Luchian 

Cel de-al doilea film al zilei este „Între oglinzi paralele’’, în regia lui Mircea Veroiu din anul 1978 – o dramă inspirată din romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, de Camil Petrescu.

Ion Caramitru este Ştefan Gheorghidiu, student la filosofie, dezavuat de familie atât pentru lipsa spiritului său pragmatic, cât şi pentru mariajul său cu Ela – o fată frumoasă dar săracă.

Moartea neaşteptată a unui unchi bogat care îl lasă moştenitor îl plasează pe Ştefan în înalta societate, dar îl desparte de bunul său prieten, Gore. Când Gore e ucis de poliţie, Ştefan, zguduit, părăseşte viaţa civilă pentru a pleca pe front.

Foto credit: TVR 2, foto cu Ion Caramitru

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

15
/12
/23

OPINIE Ne-am obişnuit să ne plângem. Lumea nu prea mai merge la cinema, şi cu atât mai puţin la filmele de artă. Nu mai avem săli pentru cinematografia non-mainstream. Presa generalistă a renunţat la jurnalismul de cinema.