Ion Caramitru şi Dorina Lazăr, înlăturaţi pe motiv de vârstă?
https://www.ziarulmetropolis.ro/ion-caramitru-si-dorina-lazar-inlaturati-pe-motiv-de-varsta/

Ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, a declarat, marţi, că Ion Caramitru şi Dorina Lazăr ar putea fi înlăturaţi de la conducerea TNB, respectiv a Teatrului Odeon, din cauză că o OUG din 2013 prevede înlăturarea de la conducerea instituţiilor publice de cultură a persoanelor care au împlinit 65 de ani. Ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, a vorbit, […]

Un articol de Petre Ivan|14 ianuarie 2014

Ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, a declarat, marţi, că Ion Caramitru şi Dorina Lazăr ar putea fi înlăturaţi de la conducerea TNB, respectiv a Teatrului Odeon, din cauză că o OUG din 2013 prevede înlăturarea de la conducerea instituţiilor publice de cultură a persoanelor care au împlinit 65 de ani.

Ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, a vorbit, marţi, la Comisia de cultură a Senatului despre prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) numărul 68 din 2013.

În acest context, Gigel Ştirbu a spus că există anumite lucruri care ar trebui schimbate sau reglementate în cadrul legislaţiei, făcând referire şi la această Ordonanţă iniţiată de fostul ministru al Culturii Daniel Barbu, notează Mediafax.

El a subliniat însă că, în urma discuţiilor cu foarte mulţi factori de decizie din domeniul artelor spectacolului şi din domeniul managementului din cadrul instituţiilor de cultură, a ajuns la concluzia că aceste persoane: „sunt persoane de o probitate profesională desăvârşită”. „Şi, ca atare, cred că experienţa acumulată într-o anumită perioadă de timp trebuie pusă în valoare şi în slujba spectatorului şi cetăţeanului”.

Ion Caramitru

Gigel Ştirbu, ministrul Culturii

El a mai declarat pentru presă că, la ora actuală, Ordonanţa 68 îşi produce efectele. „A trecut de Senat, a fost votată de plenul Senatului, se află la Comisia pentru Cultură din Camera Deputaţilor. Probabil în primă şedinţă, la începutul sesiunii viitoare, după 1 februarie, va intra în dezbaterea acestei comisii”, a spus Ştirbu.

„Există anumite amendamente. Sunt anumite persoane care deţin funcţii de conducere la nivelul instituţiilor pentru cultură din Bucureşti sau din ţară, persoane care au o mare autoritate profesională. Domnul Caramitru este un nume care poate fi adus în discuţie. Doamna Dorina Lazăr este altul.

Ion Caramitru

Dorina Lazăr, directoarea teatrului Odeon

Sunt mulţi alţii, care, de-a lungul timpului, au dat dovada vie a faptului că sunt anumite personalităţi în domeniul dumnealor. Şi, pe lângă faptul că reprezintă personalităţi unanim recunoscute în domeniul dumnealor de activitate, au demonstrat faptul că sunt şi foarte buni manageri în ceea ce fac.

Acum, după o anumită experienţă căpătată de-a lungul timpului, ar fi din punctul meu de vedere greşit să nu profităm de experienţa domniilor lor, atât noi, cât şi cei care consumă cultură în instituţiile pe care domniile lor le conduc. Conform acestei OUG, atunci când ar fi împlinit vârsta de 65 de ani, ar fi trebuit ca mandatul să le înceteze”, a mai spus ministrul Culturii.

Gigel Ştirbu a mai spus că, în prezent, Ion Caramitru este „în plin mandat de manager” la Teatrul Naţional Bucureşti. „Nu şi-a terminat mandatul”, a spus Ştirbu. El a ezitat să răspundă însă la întrebarea dacă, potrivit OUG, Ion Caramitru se află în prezent în ilegalitate, întrucât a depăşit deja vârsta 65 de ani. Ion Caramitru are 71 de ani.

Pe de altă parte, în timpul discuţiilor de marţi din Comisia de cultură a Senatului, senatorul PSD Alexandru Mazăre a spus că, de multe ori, Parlamentul a fost „obturat” în activitatea sa din cauza unor ordonanţe de urgenţă, cărora parlamentarii nu le înţelegeau urgenţa.

Acesta i-a cerut actualului ministru al Culturii, Gigel Ştirbu, să studieze cu exactitate această temă. „Suntem de acord cu tot ce aţi spus, dar să vedem dacă ne putem încadra în prevederile legislaţiei muncii”, a mai spus Mazăre.

În schimb, senatorul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei de cultură din Senat, a spus că îşi doreşte de la „aceşti mari maeştri” de peste 65 de ani mai multă regie şi mai puţin ca aceştia să aibă „drept de semnătură pe bani”.

Ion Caramitru

Georgică Severin, preşedintele Comisiei de cultură din Senat

De asemenea, senatorul Georgică Severin a spus că Senatul „a modificat proiectul iniţial cu care a venit Ministerul Culturii în care se spunea că, în momentul în care au împlinit 65 de ani, pa”.

„Dacă îi prinde în mandat pot să şi-l termine, dar, dacă au terminat mandatul, să continue din nou la 70 de ani… Creăm un precedent mult prea periculos. Nimeni nu-i împiedică pe aceşti mari maeştri să meargă pe valenţele artistice, nu trebuie neapărat să fie cei care au dreptul de semnătură pe bani. Hai să fim serioşi. Prefer să văd mai multă regie şi mai puţin management de la aceste glorii”, a mai spus Georgică Severin.

Foto cu Ion Caramitru , Gigel Ştirbu, Dorina Lazăr şi Georgică Severin  – cinemagia, wikipedia şi facebook.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!