Ion Dichiseanu, 83
https://www.ziarulmetropolis.ro/ion-dichiseanu-83/

”Am fost un răsfăţat, eu am fost unul dintre actorii care au fost răsfăţaţi. Tot ce am vrut am jucat” – Ion Dichiseanu. Îndrăgitul actor a împlinit astăzi 83 de ani!

Un articol de Petre Ivan|20 octombrie 2016

Născut la Adjud, în 20 octombrie 1933, era student la Politehnică când a fost îndrumat spre actorie de către nepoata lui George Vraca.

În 1959, după absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică, Facultatea de Teatru din Bucureşti, Ion Dichiseanu pleacă cu toată promoţia la Teatrul din Botoşani.

Este cunoscut datorita activitaţii sale artistice în cadrul Teatrului Nottara, precum şi pentru numeroasele roluri care l-au consacrat în cinematografie, teatru TV si teatru radiofonic.

Ion Dichiseanu și Sara Montiel

Ion Dichiseanu și Sara Montiel

Nu am răbdarea să număr nişte ani pe care eu nu-i socot că-i am. Au trecut pe lângă mine, iar eu mă simt tot în plină formă. (…) Am jucat în cariera mea de toate. Numai roluri mari, iar cu piesa românească «Micul infern» am avut peste 500 de spectacole. Dacă mi-e dor de ceva mi-e dor de turneele de altădată, când reprezentam România peste tot în lume. Sfatul cel mai preţios pe care l-am primit a fost să fiu exigent cu mine însumi. Aşa că am urmat acest sfat cu sfinţenie. – Ion Dichiseanu

A fost distins cu Premiul ACIN pentru rolul din filmul “Clipa” (1979) şi decorat cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, (2002), „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

În 2015, Ion Dichiseanu a primit o stea pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului pe Aleea Celebrităţilor.

Foto: Ion Dichiseanu – facebook, cinemagia

01
/12
/23

Cu ocazia apariţiei "Fallen Leaves" (2023), ales deja de critici cel mai bun film al anului şi lansat şi la noi cu titlul "Frunze căzătoare", platforma MUBI a pregătit o amplă retrospectivă dedicată marelului regizor finlandez Aki Kaurismäki.

21
/11
/23

Ce începe clandestin și se termină cel puțin amuzant? O petrecere organizată de barmanul Klaus (Adrian Nicolae) la clubul în care lucrează, unde fratele lui, bodyguard (Cosmin „Micutzu” Nedelcu) e nevoit să dea o mână de ajutor, cu zâmbetul pe buze, e povestea filmului Klaus & Barroso.

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.