Ion Tuculescu, estimat între 25.000 şi 40.000 de euro, la Artmark
https://www.ziarulmetropolis.ro/ion-tuculescu-estimat-intre-25-000-si-40-000-de-euro-la-artmark/

Tabloul „Bordeiul turcoaicei Eminé”, de Ion Ţuculescu, cu o valoare estimată între 25.000 şi 40.000 de euro, va fi scos la vânzare pe 29 aprilie, la Licitaţia de Orientalism a casei Artmark.

Un articol de Petre Ivan|24 aprilie 2014

Un univers desprins din cufărul cu poveşti şi surprins cu măiestrie de Ion Tuculescu, Nicolae Dărăscu, Francisc Şirato, Samuel Mützner, Iosif Iser, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza şi Constion (Constantin Ionescu), acest lucru a însemnat Orientul pentru pictura românească.

Noua expoziţie dedicată Licitaţiei de Orientalism aminteşte de importanţa Balcicului pentru imaginarul românesc, totodată punând în valoare arta decorativă orientală, notează Mediafax.

Ţărmul Mării Negre a atras mulţi artişti români, care s-au lăsat fermecaţi şi eliberaţi de atmosfera oraşelor de pe malul mării.

Un astfel de exemplu este Ion Ţuculescu prezent în licitaţie cu opera „Bordeiul turcoaicei Eminé” (valoare estimativă: 25.000 – 40.000 de euro), foarte elocventă pentru funcţia cromaticii în creaţia pictorului.

Secţiunea de artă decorativă orientală este în mare parte formată din obiecte care i-au aparţinut fostului ministru de Externe George Macovescu şi care au făcut parte din colecţia Iosif Dona.

Din colecţia Dona se remarcă un ibric din metal aurit din secolul al XIX-lea (preţ de pornire: 1.000 de euro) şi două piese de colecţie rare, vase persane de la sfârşitul secolului al XVIII-lea (fiecare cu preţul de pornire de 2.000 de euro), toate trei fiind clasate în categoria Tezaur.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 22 – 28 aprilie, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Bucureşti. Licitaţia de Orientalism şi Licitaţia de Sculptură şi Mobilier de grădină vor avea loc pe 29 aprilie, de la ora 19.30, la Athénée Palace Hilton Bucureşti.

Foto cu Ion Tuculescu: Bordeiul turcoaicei Eminé – wikipedia

04
/05
/20

Un eveniment cultural online lansat de Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, este postat în premieră pe 4 mai, la aceasta adresa https://www.youtube.com/watch?v=mdEgBgfVS1w&feature=youtu.be în ziua în care se împlinesc 65 de ani de la de la dispariţia simbolului culturii muzicale româneşti, George Enescu – compozitor, violonist, pianist, dirijor şi ilustru profesor.

27
/04
/20

Pictorii, sculptorii, criticii de artă sau scriitorii sunt cărți deschise ale creației lor, vizibile fiind operele și mai puțin bornele ce duc spre realizarea acestora. Uneori, o întâmplare sau destinul, alteori persoana ce a stat în dreptul lor, au fost sursele ce au dus la expresia formelor de valoare. Soția cunoscutului critic de artă Valentin Ciucă m-a introdus în povestea nescrisă a vieții sale.

08
/04
/20

Centrul Ceh este unul dintre cele mai populare institute culturale din România, cunoscut pentru proiecte ca Documentary Mondays, Future Museum sau Cinemascop. Ca toate instituțiile și organizațiile ce se ocupă cu organizarea de evenimente culturale, Centrul Ceh caută să se adapteze noii situații în care cultura se mută în mediul online. Astfel, seria de interviuri cu artiști români și cehi 5Întrebări va fi publicată în săptămânile următoare.

30
/03
/20

Centrul Cultural Clujean lansează un proiect național care implică artiștii români în lupta cu pandemia COVID-19. Platforma Artiști Împreună răspunde inițiativei Observatorului Român de Sănătate de a transmite teme și subiecte importante ale zilei către un public cât mai larg.

05
/03
/20

La Teatrul Bulandra, ziua de 8 martie va fi cu totul specială și pentru că Gina Patrichi, actrița a cărei amintire se păstrează încă în mintea și sufletul celor care au avut șansa de a o vedea jucând, ar fi împlinit 84 de ani. În semn de respect și pentru aducere aminte, Teatrul Bulandra organizează luni, 9 martie, ora 19.00, la Sala Liviu Ciulei, expoziția Gina Patrichi – o stea în galeria Teatrului Bulandra.