Iorga, Pușkin & Thomas Mann
https://www.ziarulmetropolis.ro/iorga-puskin-si-thomas-mann-stiati-ca/

Într-o zi de 6 iunie se nastea, la Botoşani, istoricul, dramaturgul şi academicianul Nicolae Iorga. Se spune că Iorga, în timpul unui voiaj cu trenul de la Bucureşti la Paris şi retur, scria, în legănarea vagonului cu paturi, o carte întreagă, două-trei conferinţe şi o sumedenie de articole pe deasupra.

Un articol de Petre Ivan|6 iunie 2017

George Călinescu spunea despre Iorga că acesta  a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX, „rolul lui Voltaire”.

Dotat cu o memorie extraordinară, cunoștea istoria universală și în special pe cea română în cele mai mici detalii. Nu este cu putință să-ți alegi un domeniu din istoria românilor fără să constați că Nicolae Iorga a trecut deja pe acolo și a tratat tema în mod fundamental

Nicolae Iorga a avut peste zece copii, dar mulți din ei au murit la vârste fragede. Printre descendenții săi se numără Andrei Pippidi, fiul lui Dionisie, principalul editor al scrierilor lui Iorga.

Pippidi a prefațat și colecții ale corespondenței lui Iorga, și a publicat o sinteză biografică despre bunicul său. Andrei Pippidi este căsătorit cu politologul Alina Mungiu, sora regizorului Cristian Mungiu.

Iorga

Nicolae Iorga la casa din Vălenii de Munte

Tot într-o zi de 6 iunie:

1808: Fratele lui Napoleon, Joseph Bonaparte este încoronat rege al Spaniei.

1925: A fost fondată compania americană producătoare de automobile „Chrysler”.

1930: Restaurația carlistă. Carol al II-lea s-a reîntors în țară, intrând ilegal, cu pașaport fals.

1971: A fost lansată nava „Soiuz 11″, prima navă cosmică de transport, într-o misiune ce a durat 23 de zile, 17 ore și 40 minute.

1987: A fost dat în folosință pasajul Unirea din Capitală, cel mai lung pasaj subteran auto bucureștean (900 metri din care 600 acoperiți).

S-au născut:

1599: Diego Velázquez, pictor spaniol (d. 1660)

1799: Alexandr Pușkin, poet rus (d. 1837)

1871: Nicolae Iorga, istoric, enciclopedist, memorialist, prim-ministru, parlamentar, profesor universitar și academician român (d. 1940)

1875: Thomas Mann, scriitor german, laureat al Premiului Nobel (d. 1955)

1903: Aram Haciaturian, compozitor armean (d. 1978)

1917: Ion Rațiu, politician român (d. 2000)

1946: Jeana Gheorghiu, jurnalistă româncă (d. 2007)

S-au stins din viaţă:

1843: Friedrich Hölderlin, poet german (n. 1770)

1948: Louis Lumière, inventator și cineast francez (n. 1864)

1961: Carl Gustav Jung, psiholog și psihiatru elvețian (n. 1875)

1962: Yves Klein, pictor francez, considerat părintele picturii monocrome (n. 1928)

Foto cu Iorga, Pușkin şi Thomas Mann – wikipedia

05
/12
/16

În urmă cu 115 ani, într-o zi de 5 decembrie (1901) venea pe lume, la Chicago, într-o modestă familie cel de-al patrulea copil din cinci al familei Disney. Puștiul talentat la desen va fi încurajat să continue pe această cale de o mătușă. Nu va termina niciodată liceul, dar va ajunge una dintre marile personalități ale secolului XX.

20
/10
/16

Într-o zi de 20 octombrie se năşteau Arthur Rimbaud, Bela Lugosi și Viggo Mortensen. Rimbaud, copilul teribil al literaturii franceze, a avut parte de unul dintre cele mai spectaculoase destine literare. La 10 ani a început să scrie poezii pentru ca 6 ani mai târziu să publice prima sa scriere "Les étrennes des orphelins". După vârsta de 20 de ani Arthur Rimbaud nu mai scrie nimic în domeniul literar, deși posteritatea îl va considera figură centrală a literaturii moderne și unul dintre precursorii simbolismului.

14
/10
/16

Într-o zi de 14 octombrie se năştea Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai faimoşi compozitori români ai vremii sale. Cuprins de dragostea pentru valorile neamului său, a participat în adolescenţă la sărbătorile organizate de societatea Culturală „Arboroasa“, la Mănăstirea Putna, din anul 1871, unde l-a cunoscut şi s-a împrietenit cu Mihai Eminescu.

07
/10
/16

''Dacă-ți accepți vârsta și aspectul și joci rolurile potrivite, atunci reușești să-ți dai seama că, într-adevăr, fiecare vârstă are frumusețea ei'' - Diana Lupescu. Într-o zi de 7 octombrie se stingea din viaţă scriitorul Edgar Allan Poe şi se năşteau actriţa Diana Lupescu şi muzicianul Thom Yorke, solistul trupei britanice Radiohead.

06
/10
/16

"Ştiţi ce înseamnă un bun ministru? Nu să fii bun funcţionar, ci să ai vocaţie de stăpân. Când un ministru e funcţionar, se încurcă în hârtii. Iar ca prim-ministru, trebuie să porţi în geantă imaginea ideală a României, spre care să te mişti asimptotic." - Petre Ţuţea. Într-o zi de 6 octombrie (1902) se năşteau filosoful şi eseistul Petre Ţuţea şi actriţa Vasilica Tastaman (1933) şi se stingea din viaţă actriţa amemricană Bette Davis (1989).

29
/09
/16

În urmă cu mai bine de un secol, pe 29 septembrie 1910, se năstea Arsenie Boca, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, considerat unul dintre cei mai mari duhovnici români. Tot Într-o zi de 29 septembrie s-au născut Miguel de Cervantes, Caravaggio, Michelangelo Antonioni şi Anita Ekberg şi s-au stins din viaţă Iulia Hasdeu, Émile Zola, Gellu Naum si Tony Curtis.

19
/09
/16

Într-o zi de 19 septembrie se năşteau actorul Jeremy Irons, Jarvis Cocker, fondatorul şi solistul grupului britpop Pulp, şi romancierul britanic William Golding, laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 19 septembrie s-au stins din viaţă Lucia Sturza Bulandra, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Horia Șerbănescu şi Johnny Răducanu.

09
/09
/16

Într-o zi de 9 septembrie se năşteau Lev Tolstoi, autorul romanelor "Război şi pace" şi "Anna Karenina" şi actorul britanic Hugh Grant, cunoscut în special pentru rolurile din "Patru nunți și o înmormântare", "Notting Hill" şi "Jurnalul lui Bridget Jones". Tot pe 9 septembrie se stingea din viaţă Toulouse-Lautrec, unul dintre cei mai mari pictori ai perioadelor postimpresioniste şi art nouveau.