Iosif Demian, premiul de excelență la Festivalul Astra Film
https://www.ziarulmetropolis.ro/iosif-demian-premiul-de-excelenta-la-festivalul-astra-film/

Cineastul român Iosif Demian, stabilit în Australia, a obţinut sâmbătă seara premiul de excelenţă la Festivalul Astra Film, cu „Baloane de curcubeu”, o creaţie cinematografică lansată după 35 de ani la festivalul de la Sibiu.

Un articol de |22 octombrie 2017

În discursul său, Iosif Demian le-a mulțumit organizatorilor festivalului, echipei de colaboratori, actorilor și soției sale. El a amintit, totodată, că doi dintre foștii lui studenți din Australia au obținut Oscar-ul.

Filmul „Baloane de curcubeu” a fost lansat vineri seară, după 35 de ani, la Sala Thalia, în cadrul Festivalului Astra Film, în prezența regizorului Iosif Demian și a echipei de producție, Dorel Vișan, Magda Catone și Erika Jozsa.

Povestea unui haios președinte de CAP dintr-un sat oarecare de pe malul Dunării, captiv între ambiția unui CAP de succes și iubirea pentru o tânără femeie, face subiectul acestui film burlesc.

Părăsit de proaspăta nevastă pentru un fost pușcăriaș, la două zile după nuntă, conștiinciosul președinte de CAP este preocupat de problema iubirii lui neîmpărtășite, care va cuprinde tot satul.

Filmul prezintă realitatea absurdă și necosmetizată ideologic a vieții rurale românești a anului 1982, iar acest aspect nu a fost pe placul oficialităților, care l-au supus la 18 ședințe de cenzură și l-au sărăcit de o serie de scene importante.

Sub presiunea regimului, Iosif Demian a părăsit țara, stabilindu-se în Australia în 1985. Revenit după Revoluție, regizorul are plăcuta surpriză de a descoperi o copie a filmului, pe care l-a crezut dispărut pentru totdeauna.

După abuzul cenzorilor comuniști, aproape pierdut în crepusculul timpului vreme de 35 de ani, comedia ”Baloane de curcubeu” a fost recondiționată și și a fost lansată în cadrul Astra Film Festival.

Festivalul Astra Film și-a anunțat sâmbătă seara, câștigătorii, dar ultima zi de festival este duminică. Cinefilii pot vedea „Baloane de curcubeu”, duminică, de la ora 16,00, la Astra Film Cinema. Programul proiecțiilor este pe site-ul evenimentului,

Foto: Iosif Demian – Simion Buia

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.