Irina Margareta Nistor – în comisia de selecţie a concursului de proiecte CNC
https://www.ziarulmetropolis.ro/irina-margareta-nistor-in-comisia-de-selectie-a-concursului-de-proiecte-cnc/

Irina Margareta Nistor, Andrei Ujică şi Florin Şerban se numără printre membrii comisiilor de selecţie ale concursului de proiecte organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) în 2013.

Un articol de Andrada Văsii|12 decembrie 2013

Irina Margareta Nistor, Andrei Ujică şi Florin Şerban se numără printre membrii comisiilor de selecţie ale concursului de proiecte organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) în 2013.

Comisia de selecţie a proiectelor cinematografice pentru secţiunea filme de ficţiune (lungmetraj şi scurtmetraj), producţie şi dezvoltare de proiecte este formată din Irina Margareta Nistor – critic de film, Irina Chiriţă – producător, Doina Ruşti – scriitor, Andrei Ujică – regizor, Florin Şerban – regizor.

Comisia de selecţie a proiectelor cinematografice pentru secţiunea filme documentare este formată din Lucian Pricop – producător, Ionela Bănărescu – producător şi Iulian Comănescu – analist media, producător.

Comisia de selecţie a proiectelor cinematografice pentru secţiunea de filme de animaţie, producţie şi dezvoltare de proiecte îi are în componenţă pe Radu Igazsag – regizor filme de animaţie, Ruxandra Grecu – jurnalist, Florin Barbu – critic de film.

Citiţi şi: Corespondenţă de la Berlin „Luminiţa de la capătul tunelului“

La mijlocul lunii noiembrie, Centrul Naţional al Cinematografiei a anunţat organizarea concursului de selecţie a proiectelor cinematografice în vederea acordării de credite financiare directe pentru producţia filmelor şi dezvoltarea proiectelor cinematografice, notează Mediafax.

Perioada de depunere a dosarelor de concurs – la secretariatul CNC – se va încheia pe 13 decembrie 2013, ora 15.00.

Irina Margareta Nistor

Irina Margareta Nistor, la festivalul de Psihanaliză şi Film

Potrivit site-ului CNC, totalul fondului alocat pentru sesiunea I de concurs şi selecţie de proiecte cinematografice pe 2013 este în sumă de 30.000.000 de lei, conform prevederilor Hotărârii Consiliului de administraţie al CNC nr.195/11.11.2013.

Astfel, 15% (4.500.000 de lei) va fi alocat pentru lungmetraje de ficţiune debut, 5% (1.500.000 de lei) pentru scurtmetraje de ficţiune, 10% (3.000.000 de lei) pentru documentare, 10% (3.000.000 de lei) pentru filmele de animaţie, 59% (17.700.000 de lei) pentru lungmetraje de ficţiune, 1% (300.000 de lei) pentru dezvoltarea proiectelor de filme, lungmetraj de ficţiune, documentare şi de animaţie.

Valoarea maximă a creditului direct pe care îl poate obţine un producător pentru proiectele declarate câştigătoare la concursul de selecţie sesiunea I 2013 este de 15% (4.455.000 de lei) din creditul direct alocat pentru producţie.

Regulamentul de concurs, precum şi orice alte informaţii se pot obţine de la adresa de internet www.cnc.gov.ro şi de la secretariatul tehnic al concursului.

La concursul organizat anul trecut de CNC, regizorii Nae Caranfil şi Nicolae Mărgineanu au obţinut cea mai mare finanţare, câte 990.000 de lei, pentru titlurile „6,9 pe scara Richter”, respectiv „Poarta Albă”.

Foto credit: MotionARThoughts, Adi Marineci, foto cu Irina Margareta Nistor

31
/10
/16

Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, „Inimi cicatrizate”, o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher, va rula în cinematografele din România din 18 noiembrie, pelicula fiind distribuită de micro FILM. Cu această ocazie, Editura Humanitas publică o ediție specială a romanului ”Inimi cicatrizate”. Este pentru prima dată când M. Blecher semnează și ilustrația copertei cărții sale, un desen în tuș negru și roșu descoperit în timpul documentării lui Radu Jude, desen care a devenit imaginea centrală a afișului filmului.

28
/10
/16

Unul dintre cei mai importanţi compozitori contemporani este invitatul lui Cătălin Ştefănescu la Garantat 100%. Interviul cu Philip Glass, exclusivitate TVR, se vede duminică, 30 octombrie, de la 23.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.„Vom povesti despre ce însemna lumea Americii acelor ani, despre cum arăta viaţa unui tânăr artist în acei ani, despre magazinul de discuri al tatălui lui Philip Glass, precum şi despre atmosfera muzicală a acelei perioade”. (Cătălin Ştefănescu)

27
/10
/16

Cea de-a doua ediție a celui mai antrenant eveniment cinematografic al toamnei, Bucharest International Dance Film Festival va avea loc în perioada 9-13 noiembrie 2016. Evenimentul este dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi, regizori de film și artiști din întreaga lume.

27
/10
/16

Cea de-a treia ediție a HipTrip Travel Film Festival debutează în această seară, de la ora 19,00, la Cinemateca Eforie cu filmul El Clasico, propunerea Irakului pentru Premiile Oscar în 2017. Prezentat în mai multe festivaluri din întreaga lume, El Clasico a primit anul acesta două trofee la Tribeca Film Festival și trofeul pentru cel mai bun film străin la Traverse City Film Festival. Proiecția de la București a filmului va avea loc în prezența regizorului Halkawt Mustafa.

27
/10
/16

Cea de treia ediție a UrbanEye Film Festival va avea loc în București, între 16 – 20 noiembrie 2016, la Cinema Elvira Popescu și Cinemateca Eforie.

25
/10
/16

Colecția Filme de aur din cinematografia rusă continuă! Cu această ocazie, Cinemateca Eforie îi invită pe cinefili miercuri, 2 noiembrie, la vizionarea unui film de excepție: Gară pentru doi.

24
/10
/16

Ediţia cu numărul 21 a spectacolului "Noaptea Devoratorilor de Publicitate", organizată şi anul acesta de Dakino Production, va avea loc sâmbătă, 12 noiembrie 2016, la Berăria H din Bucureşti. În deschidere, publicul va fi întâmpinat cu un show de stand-up comedy animat de Micutzu, începând cu ora 21.00.

24
/10
/16

Snowden, povestea fostului agent CIA şi NSA ale cărui dezvăluiri în mai 2013 au produs frisoane în lumea serviciilor secrete, văzută de regizorul Oliver Stone, intra în cinematografele din România. Pelicula, distribuită de Independenţa Film, va putea fi văzută pe marile ecrane din 18 noiembrie.

24
/10
/16

“Te naști în țara care te naști. (...) Eu sunt româncă din secunda în care m-am născut și așa o să fiu până nu o să mai fiu pe pământ.”- Draga Olteanu Matei. Marea doamnă a teatrului si filmului românesc împlinește astăzi 83 de ani.

23
/10
/16

INTERVIU „Stilul este rezultatul deciziei mele că actorii sunt pe primul loc”, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, autoarea filmului „Toni Erdmann”, regizoarea germană Maren Ade, invitată a ediției din acest an a Festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest”.

23
/10
/16

Sâmbătă, 22 octombrie, a avut loc la Sala Thalia din Sibiu, Gala de Decernare a Premiilor Astra Film Festival 2016, în cadrul căreia s-au anunțat filmele câștigătoare ale celei de-a 23-a ediții. Patruzeci de filme au fost incluse în cele patru secțiuni competiționale: OutStanDox, Europa Centrală și de Est, România și DocSchool.

21
/10
/16

La începutul lunii viitoare debutează cea de a XI-a ediție a Zilelor Filmului German (4-10 noiembrie), un eveniment organizat de Goethe-Institut și devenit un punct de referință în agenda culturală a capitalei. Cu această ocazie, cinefilii din Bucureşti şi nu numai vor avea ocazia să vadă 23 dintre cele mai noi producţii din Germania.

21
/10
/16

Astra Film Festival 2016 a prezentat, aseară, în premieră în România, The New Gypsy Kings, un documentar inedit produs de Liviu Tipuriță pentru BBC. Proiecția a avut loc în cadrul unui eveniment special și a fost urmată de o sesiune de Q&A la care au participat regizorul și personajele filmului: Dan Bursuc & Trupa Kana Jambe, Taraful de Haiduci și Puiu Iosif Gheorghiu, impresarul “superstarului” Florin Salam.

20
/10
/16

Actriţă şi cântăreaţă Chrysta Bell, muza lui David Lynch şi protagonista noului sezon Twin Peaks, va concerta în premieră la Bucureşti (26 şi 27 octombrie), alături de formaţia sa. Concertul va fi urmat de proiecţia peliculei The Music of David Lynch.