VIDEO „Iron Man“: actorie zdrobită de efecte speciale
https://www.ziarulmetropolis.ro/iron-man-actorie-zdrobita-de-efecte-speciale/

Mâine, 26 aprilie, „Iron Man 3“ intră în cinematografele din întreaga ţară. Merită să-l vezi dacă eşti pasionat de efecte speciale. Iar dacă numele tău de familie include cuvintele „fier“ sau „oţel“, te bucuri de intrare gratuită.

Un articol de Adina Scorţescu|25 aprilie 2013

CRONICĂ DE FILM Mâine, 26 aprilie, „Iron Man 3“ intră în cinematografele din întreaga țară. Merită să-l vezi dacă ești pasionat de efecte speciale. Iar dacă numele tău de familie include cuvintele „fier“ sau „oțel“, te bucuri de intrare gratuită.

Aceeași Mărie, cu altă pălărie – strident colorată şi încăpătoare (130 de minute și atâtea efecte speciale cât să-ți ajungă până la „The Avengers 2“). Povestea continuă atât firul narativ al producțiilor anterioare, cât și pe cel din „The Avengers“ („Răzbunătorii“).

Alături de Robert Downey Jr. (Tony Stark, omul din spatele costumului de supererou), joacă și actori (buni) – Ben Kingsley (şarmant în rolul de terorist luat pe nepregătite) și Guy Pearce (destul de credibil în rolul omului de știință psihopat). Gwyneth Paltrow e frumoasă ca într-o reclamă la cremele antirid. Şi, după o spectaculoasă cădere în gol, coafura rezistă.

Ego expandat

Scenariul, cu schimbări de situație previzibile, mizează pe un anumit umor de limbaj, care însă te face să râzi doar dacă – în timpul proiecției – te gâdilă cineva în talpă. Robert Downey Jr. interpretează grosier cam toate stările psiholigice ale personajului (de la atacuri de panică, la accese de mândrie și de răzbunare).

Și, dacă e ușor să accepți convenția „miliarde de dolari + talent la mecanică + ego expandat + vilă mare cât un cartier, pe malul oceanului + iubită blondă= supererou“, ai nevoie de o pungă mare de popcorn ca să înghiți varianta „costum de fier distrus + sănătate precară + garaj părăginit + buzunarele aproape goale = revenire spectaculoasă“. Brusc, Iron Man capătă veleități de Zână Măseluță, dar, în fond, asta nu e o critică valabilă pentru un supererou.

Partea bună este că efectele speciale te țin în sală (deși nu lipit de scaun), dacă le vezi în 3D: căderi în gol (urmate de recuperări „uimitoare“), explozii cu tot tacâmul (și cu iz de sfârșit de lume, se putea altfel?), personaje negative care-ți aduc aminte de roboții din Terminator 2. Probabil că ele au înghițit grosul bugetului de 200 de milioane de dolari.

În concluzie, „Iron Man 3“ merită văzut dacă te cheamă „Oțelea“, „Fieroiu“, „Capdefier“ (sau alte variante metalifere) și, prin urmare, beneficiezi de intrare gratis la cinema.

INFO

Iron Man 3

Regia: Shane Black
Cu: Robert Downey Jr.,  Gwyneth Paltrow, Rebecca Hall, Guy Pearce,  Ben Kingsley

●●○○○

Foto: © Marvel

27
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Martin Scorsese revine cu voluptate la ce i-a fost cel mai drag: filmul cu gangsteri. Produs și lansat de Netflix, adică în afara limitărilor la durată impuse de o distribuție în cinematografe, „The Irishman” i-a permis veteranului regizor să se lăfăie într-o cronică a mafiei de aproape trei ore și jumătate.

23
/11
/19

10 filme internaționale proiectate în premieră la București, un juriu de excepție, 12 masterclass-uri și 2 workshop-uri cu specialiști în cinematografie și actorie, și voie bună fără limite!

21
/11
/19

CRONICĂ DE FILM După două filme ilustrative, fără forță, eșuate, „Poarta Albă” (2014) și „Fals tratat de mântuire a sufletului” (2018), nu aveam mari așteptări de la noul lungmetraj al regizorului Nicolae Mărgineanu, „Cardinalul” (2019), tot despre victimele comunismului. Filmul are însă câteva calități, fără a fi memorabil.

19
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Primele două episoade din sezonul al treilea al miniseriei „Umbre”, produs de HBO și scris și regizat de Bogdan Mirică, arată mai bine decât primele două sezoane. Asta nu înseamnă că lipsesc de tot replicile teribiliste sau că narațiunea nu e tot simplistă. Doar că personajele sunt mai închegate.

15
/11
/19

“The Romanians: 30 Years of Cinema Revolution”, cel mai amplu program dedicat vreodată cinematografiei românești în Statele Unite ale Americii, care celebrează în 30 de filme trei decenii de cinema de după căderea regimului comunist, are loc la Film Forum din New York între 15 și 26 noiembrie 2019.

15
/11
/19

Serile de film de la Centrul Ceh se apropie de sfârșit, iar pe 18 noiembrie va fi proiectat penultimul documentar al ediției de toamnă, „Year Without Magor: Genius Cannot Be Faked” și în ziua următoare, pe 19 noiembrie, la Fiction Tuesdays, va rula „The Inheritance or Fuckoffguysgoodday”.

15
/11
/19

Serialele „Narcos”, „4 Blocks”, „O Doutrinador”, „Un gallo para Esculapio” și „El Lobista”, producții realizate în America Latină și Europa vor fi difuzate de postul TNT, începând cu 18 noiembrie. Serile de luni vor fi dedicate băieților răi și vor purta titlul generic de „Lunea Mafioților”.