Isabelle Adjani, Krzysztof Kieslowski & J.J. Abrams
https://www.ziarulmetropolis.ro/isabelle-adjani-krzysztof-kieslowski-j-j-abrams-stiati-ca/

Isabelle Adjani, sex simbol al anilor 80, împlineşte astăzi 61 de ani. Adjani s-a născut într-un cartier de imigranţi de la marginea Parisului. La 17 ani a fost acceptată la prestigioasa instituţie teatrală Comedia Franceză cu care semneaza un contract pe 20 de ani. Tot qstăzi îşi serbează ziua de naştere şi actorul american Tobey Maguire (41 de ani), pentru cinefilii mai tineri, interpretul personajului Spider-Man / Omul-păianjen…

Un articol de Petre Ivan|27 iunie 2016

Isabelle Adjani va rezilia contractul cu scandal pentru a se dedica filmului. În 1981 primeşte primul premiu Cesar din cariera (va lua 5 asemenea premii).

La începutul noului mileniu, tabloidele franţuzeşti răspândesc zvonul că Isabelle Adjani este bolnavă de SIDA, fiind pe moarte. Se publica chiar necrologuri patetice, iar actriţa este nevoită să apară în direct la o emisiune televizată pentru a arăta că este încă în viaţă şi sănătoasă.

Viaţa amoroasă a actriţei este la fel de palpitantă ca şi cariera ei cinematografică. Isabelle Adjani a avut, printre aletele, şi o relaţie cu Daniel Day-Lewis, în urma căreia a apărut pe lume un băieţel, Gabriel-Kane. Lewis a părăsit-o însă pe franţuzoaică, preferând să se căsătorească cu Rebecca Miller, fiica cunoscutului dramaturg american Arthur Miller.

Tot într-o zi de 27 iunie:

1844: Joseph Smith, fondatorul și primul profet al Mormonismuliu, este asasinat în Carthage, Illinois, în timpul campaniei electorale pentru președinția Statelor Unite.

1943: A fost inaugurat, în Cișmigiu, ansamblul de statui „Rondul Roman”, reprezentând busturile unor scriitori de seamă ai literaturii române

1967: Primul ATM (bancomat) din lume e instalat în Enfield, Londra

1968: La Praga are loc „manifestul celor 2.000 de cuvinte”, redactat de un grup de intelectuali, care cer instituirea unui regim liberal

S-au născut:

1921: Temistocle Popa, compozitor român (d. 2013)

1936: Cristian Petru Bălan, prozator, poet și dramaturg român

1941: Krzysztof Kieslowski, regizor polonez (d. 1996)

1955: Isabelle Adjani, actriţă franceză

1966: J.J. Abrams, regizor american

S-au stins din viaţă:

1574: Giorgio Vasari, pictor, architect și istoric de artă italian (n. 1511)

1829: James Smithson, fondatorul „Institutului Smithsonian” (n. 1765)

1844: Joseph Smith, Jr., fondatorul mormonismului (n. 1805)

1992: Corneliu Sturzu, poet și eseist român (n. 1935)

Foto cu: Isabelle Adjani, Krzysztof Kieslowski şi J.J. Abrams

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.