Isabelle Huppert, în dialog cu Cristian Mungiu, la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/isabelle-huppert-in-dialog-cu-cristian-mungiu-la-sibiu/

Isabelle Huppert , una dintre cele mai apreciate actriţe franceze, vine la Festivalul International de Teatru la Sibiu  (8-17 iunie) cu un spectacol lectură. Huppert va participa, de asemenea, la un seminar în cadrul FITS 2018, unde îl va avea ca partener de dialog pe cineastul român Cristian Mungiu. Evenimentul va avea loc pe 17 iunie, de la ora 12.00,  la Sala Thalia

Un articol de Petre Ivan|4 iunie 2018

Isabelle Huppert este o actriță franceză care a jucat în peste 100 de filme și în numeroase producții. A câștigat multiple premii pentru cea mai bună actriță: la Festivalul de film de la Cannes pentru Violette Nozière și Pianista, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova pentru Madame Bovary, la Festivalul de Film de la Veneția pentru Une affaire de femmes și La Cérémonie, care i-a adus și Premiul César.

Juriul Festivalului de Film de la Veneția i-a acordat în mod special Premiul Leul de aur. A fost președinta juriului în cadrul ediției cu numărul 62 a prestigiosului Festival de film de la Cannes. Recent, a câștigat câteva premii pentru filmul Elle: Premiul Gotham, Globul de aur, Premiul César și o nominalizare la Oscar. În paralel cu rolurile de film, Isabelle Huppert a urmat și o carieră în teatru, jucând peste tot în lume. A interpretat roluri regizate de unii dintre cei mai mari regizori, precum: Bob Wilson, Krzysztof Warlikowski, Luc Bondy, Claude Régy.

Cristian Mungiu a debutat cu filmul „Occident”, care a avut premiera la Quinzaine des Realisateurs la Cannes, 2002. În anul 2007, cel de-al doilea film al său, „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, a fost premiat cu Palme d’Or la Cannes. De asemenea, regizorul ieșean a câștigat și premiile Academiei Europene de Film pentru „Cel mai bun film” și „Cel mai bun regizor”. În 2012, Cristian Mungiu a fost distins cu premiul pentru „Cea mai bună regie”, pentru celebrul film „Bacalaureat”.

Foto: Isabelle Huppert – facebook

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.