Isabelle Huppert, în dialog cu Cristian Mungiu, la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/isabelle-huppert-in-dialog-cu-cristian-mungiu-la-sibiu/

Isabelle Huppert , una dintre cele mai apreciate actriţe franceze, vine la Festivalul International de Teatru la Sibiu  (8-17 iunie) cu un spectacol lectură. Huppert va participa, de asemenea, la un seminar în cadrul FITS 2018, unde îl va avea ca partener de dialog pe cineastul român Cristian Mungiu. Evenimentul va avea loc pe 17 iunie, de la ora 12.00,  la Sala Thalia

Un articol de Petre Ivan|4 iunie 2018

Isabelle Huppert este o actriță franceză care a jucat în peste 100 de filme și în numeroase producții. A câștigat multiple premii pentru cea mai bună actriță: la Festivalul de film de la Cannes pentru Violette Nozière și Pianista, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova pentru Madame Bovary, la Festivalul de Film de la Veneția pentru Une affaire de femmes și La Cérémonie, care i-a adus și Premiul César.

Juriul Festivalului de Film de la Veneția i-a acordat în mod special Premiul Leul de aur. A fost președinta juriului în cadrul ediției cu numărul 62 a prestigiosului Festival de film de la Cannes. Recent, a câștigat câteva premii pentru filmul Elle: Premiul Gotham, Globul de aur, Premiul César și o nominalizare la Oscar. În paralel cu rolurile de film, Isabelle Huppert a urmat și o carieră în teatru, jucând peste tot în lume. A interpretat roluri regizate de unii dintre cei mai mari regizori, precum: Bob Wilson, Krzysztof Warlikowski, Luc Bondy, Claude Régy.

Cristian Mungiu a debutat cu filmul „Occident”, care a avut premiera la Quinzaine des Realisateurs la Cannes, 2002. În anul 2007, cel de-al doilea film al său, „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, a fost premiat cu Palme d’Or la Cannes. De asemenea, regizorul ieșean a câștigat și premiile Academiei Europene de Film pentru „Cel mai bun film” și „Cel mai bun regizor”. În 2012, Cristian Mungiu a fost distins cu premiul pentru „Cea mai bună regie”, pentru celebrul film „Bacalaureat”.

Foto: Isabelle Huppert – facebook

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.