Istoria Cupei Mondiale, în douăsprezece instantanee (1). Mondialul METROPOLIS
https://www.ziarulmetropolis.ro/istoria-cupei-mondiale-in-douasprezece-instantanee-1-mondialul-metropolis/

Au mai rămas 9 zile, 0 ore şi 0 minute până la startul Mondialului din Rusia (14 iunie – 15 iulie 2018), motiv pentru a vă oferi, de-a lungul acestor ultime zile, câteva instantanee din istoria Cupei Mondiale.

Un articol de Petre Ivan|5 iunie 2018

Prima fotografie – Daniel Passarella, căpitanul „pumelor”, purtând în brațe trofeul, după finala câștigată în fața Olandei, 3-1 în prelungiri – vine din anul 1978, de la Mondialul organizat de Argentina, țară aflată pe atunci sub teroarea dictaturii lui Jorge Rafael Videla*.

Jorge Rafael Videla

–––––––––––––

* Generalul Jorge Rafael Videla instaurase în Argentina un regim de o cruzime ieşită din comun. Bărbaţii erau castraţi, iar femeile violate, sub ameninţarea câinilor şi a bastoanelor electrice.

În jur de 30.000 de argentinieni s-au pierdut fără urmă, mărturiile ulterioare răsturnării regimului scoţând la iveală adevăruri dramatice. Mulţi dizidenţii fuseseră îmbarcaţi în avioane militare şi aruncaţi de vii în Oceanul Atlantic.

Situaţia politică dn Argentina i-a determinat pe doi dintre cei mai buni fotbaliști ai acelor vremuri, olandezul Johan Cruyff şi germanul Paul Breitner, să refuze participarea la Cupa Mondială. “Nu pot să joc fotbal la un kilometru de un loc în care oamenilor li se scot unghiile”, a spus atunci Cruyff.

Foto: Argentina 1978 , Istoria Cupei Mondiale – facebook

 

 

16
/06
/18

Ce meci! Ce jucători! Ce execuţii! Lupta asta va intra în legendă şi vom avea ce să povestim nepoţilor. Toată lumea urlă, negăsindu-şi cuvintele. Ce meci! Ce jucători! Ce execuţii! Lupta asta va intra în legendă şi vom avea ce să povestim nepoţilor. Toată lumea urlă, negăsindu-şi cuvintele. Se exagerează din acelaşi amatorism de care sunt bolnavi şi adversarii lui Ronaldo.

15
/06
/18

"Fotbalul este popular deoarece prostia este populară" - Jorge Luis Borges (24 august 1899 - 14 iunie 1986). O falsă legendă spune că Borges, unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului al XX-lea, era fan al lui echipei Newell. Desigur, împreună cu bunul său prieten Adolfo Bioy Casares, a format un redutabil cuplu literar care a scris despre sportul rege...

14
/06
/18

Bucuria noastră și ambiția lui se întâlnesc astăzi la Moscova. A vrut să arate că poate, că e democrat și popular, că înfige în beton, plastic și iarbă 30.000.000.000 de dolari. A reușit, fotbalul îi servește drept vehicul pentru următoarea lună. Să fie sănătos. Apropo, nu vă mai citiți horoscopul, suntem născuți în aceeași zi, din fericire pentru tinerețea mea muribundă nu și în același an.

05
/10
/17

Echipa naţională joacă un meci oficial într-o zi de joi. E o premieră. Indiferent ce se va întâmpla nu vom putea vorbi nici de „joia dulce” din marea literatură americană, dar nici de „joia neagră”, din religia care a dictat mersul Europei în ultimii 2000 de ani. Echipa națională ne-a anesteziat pentru lung timp epitetele vesele și mirările triste, plasându-ne într-o contemplare blazată.

24
/03
/17

E ceva putred cu Danemarca, spun eu în momentul când văd umbra tricourilor acestei echipe naționale de fotbal . În 1601(1600 conform unor surse alternative) William Shakespeare, prin gura unui ofiţer, personaj episodic în „Hamlet”, spunea că “E ceva putred în Danemarca” (“Something is rotten in the state of Denmark! “), tot din cauza unei umbre.

10
/11
/16

Asediată de nevoi, schimbări, autosuficienţă, lipsă de cultură sportivă, echipa naţională a ajuns în punctul în care orice adunare, ca să nu zicem adunătură, de unsprezece bărbați, care se pot deplasa, este considerată o formație redutabilă.