Istoria Cupei Mondiale, în douăsprezece instantanee (1). Mondialul METROPOLIS
https://www.ziarulmetropolis.ro/istoria-cupei-mondiale-in-douasprezece-instantanee-1-mondialul-metropolis/

Au mai rămas 9 zile, 0 ore şi 0 minute până la startul Mondialului din Rusia (14 iunie – 15 iulie 2018), motiv pentru a vă oferi, de-a lungul acestor ultime zile, câteva instantanee din istoria Cupei Mondiale.

Un articol de Petre Ivan|5 iunie 2018

Prima fotografie – Daniel Passarella, căpitanul „pumelor”, purtând în brațe trofeul, după finala câștigată în fața Olandei, 3-1 în prelungiri – vine din anul 1978, de la Mondialul organizat de Argentina, țară aflată pe atunci sub teroarea dictaturii lui Jorge Rafael Videla*.

Jorge Rafael Videla

–––––––––––––

* Generalul Jorge Rafael Videla instaurase în Argentina un regim de o cruzime ieşită din comun. Bărbaţii erau castraţi, iar femeile violate, sub ameninţarea câinilor şi a bastoanelor electrice.

În jur de 30.000 de argentinieni s-au pierdut fără urmă, mărturiile ulterioare răsturnării regimului scoţând la iveală adevăruri dramatice. Mulţi dizidenţii fuseseră îmbarcaţi în avioane militare şi aruncaţi de vii în Oceanul Atlantic.

Situaţia politică dn Argentina i-a determinat pe doi dintre cei mai buni fotbaliști ai acelor vremuri, olandezul Johan Cruyff şi germanul Paul Breitner, să refuze participarea la Cupa Mondială. “Nu pot să joc fotbal la un kilometru de un loc în care oamenilor li se scot unghiile”, a spus atunci Cruyff.

Foto: Argentina 1978 , Istoria Cupei Mondiale – facebook

 

 

08
/07
/14

"Germano,-n portugheză, înseamnă consangvin; / un meci de fotbal, însă,-i "pe viaţă şi pe moarte", / atunci când nu se toarnă, cu vadra, apă-n vin, / în vinul ce dă aripi, nu-n cel ce-adoarme foarte / curând pe toată lumea: şi jucători, şi public... ". Pentru că astăzi, în ziua primei semifinale (Germania - Brazilia), poetul Şerban Foarţă împlineşte 72 de ani.

06
/07
/14

Nici nu începuse bine repriza a doua a prelungirilor (da, oricât de greu de crezut ar părea, Costa Rica a împins meciul cu Olanda în prelungiri fără să primească gol!) că pe marginea terenului, în dreptul băncii de rezerve pe care van Gaal îşi frângea mâinile încercând să înţeleagă de ce nu merge nimic, doi inşi, un bondoc mai durduliu şi un lungan aducând vag cu Tom Noonan din Mystery Train (Jarmusch), începuseră un bizar şi nostim număr de stretching.

30
/06
/14

Cum, necum, iată că jumătate de Mondial s-a dus pe apa Dâmboviţei. Cum mortul nu se mai întoarce de la groapă, am numărat echipele rămase, mai erau vreo 16. Am numărat şi bănuţii, suficienţi cât să împart o cameră pe litoral cu Mite şi Bajnorică - puşlamalele din mintea lui Radu Aldulescu. Şi m-am dus de nebun.

29
/06
/14

„2 noiembrie Am fost invitat în mod cordial să fac parte din realismul visceral. Bineînţeles, am acceptat imediat. Nu a fost nici o ceremonie de iniţiere. Mai bine.” Aşa începe Detectivii sălbatici, romanul unui scriitor chilian poate nu la fel de celebru ca unii dintre componenţii „naţionalei” de fotbal ai ţării sale, mai noi sau mai vechi, vezi Zamorano şi Salas, dar cu siguranţă mult mai spectaculos şi inovativ: Roberto Bolaño.