Istoria Cupei Mondiale, în douăsprezece instantanee (10, 11, 12). Mondialul METROPOLIS
https://www.ziarulmetropolis.ro/istoria-cupei-mondiale-in-douasprezece-instantanee-10-11-12-mondialul-metropolis/

Au rămas mai puţin de două zile până la startul mondialului găzduit de Rusia (14 iunie – 15 iulie 2018). Incursiunea noastră prin istoria Cupei Mondiale se încheie aici, cu alte trei fotografii de impact, rămase în memoria colectivă de-a lungul celor 20 de ediţii disputate până acum. 

Un articol de Petre Ivan|12 iunie 2018

Nu putea lipsi din acest calup fotografia realizată la Mondialul din 1974, găzduit de Germania de Vest, când Franz Beckenbauer, căpitanul țării gazdă dă mâna cu Bernd Brausch, căpitanul Germaniei de Est, un moment istoric care a unit cele două părți ale Germaniei.

Meciul de atunci, dintre cele două țări care se vor reuni abia 16 ani mai târziu (3 octombrie 1990), s-a încheiat, surprinzător, cu succesul esticilor, ambele Germanii calificându-se mai departe, în faza următoare a competiției. În cele din urmă, echipa lui Beckenbauer va câștiga titlul, după victoria obținută în fața Olandei lui Cruijff, cu scorul de 2-1.

Călătorim apoi în timp, până în 1986, la Cupa Mondială din Mexic, unde revedem o fotografie care nu poate fi uitată vreodată: „Mana lui Dumnezeu”. Nici un alt campionat mondial de dinainte sau de după nu a stat mai mult sub semnul unui singur om, aşa cum s-a întâmplat la ediţia din 1986. În Mexic, Maradona a dominat de o manieră impresionantă competiţia, conducând Argentina spre al doilea titlu din istorie.

Disputat în sferturile de finală, pe Estadio Azteca din Mexico City, meciul Argentina – Anglia l-a avut în prim plan pe El Pibe d’Oro, jucătorul de geniu care a reuşit să marcheze în acea întâlnire două goluri: primul cu mâna stânga, al doilea cu piciorul stâng, la capătul unei curse fabuloase. În numai patru minute, legendarul argentinian a parcurs drumul de la un gol de trişor la golul secolului.

După Războiul Malvinelor din 1982, nicio confruntare între cele două echipe nu a mai fost una normală. Astfel, golul marcat de Maradona cu mâna a căpătat o conotaţidivine și politice. Pe reluare s-a observat foarte clar cum Maradona (1,65 metri!) s-a ajutat de mână pentru a sălta balonul peste portarul Shilton. Istoria consemnază faptul că arbitrul partidei, tunisianul Ali Bin Nasser, nu s-a lăsat înduplecat de protestele vehemente ale britanicilor și a validat golul.

Grupajul nostru se încheie cu o altă fază controversată, una petrecută în ultimele minute ale finalei Cupei Mondiale din 2006, când gazda competiției a fost Germania. Este vorba, desigur, despre momentul în care francezul Zinedine Zidane își încheie cariera internațională, după ce îl lovește cu capul pe italianul Marco Materazzi. Italia se va impune în urma loviturilor de departajare și va cuceri, astfel cel de-al patrulea titlu mondial.

Foto: Istoria Cupei Mondiale – facebook

17
/07
/18

“Unu-i meșter mondial / Kylian MBAPPE / A scos Franța la un dans / Pe Champs-Élysées...” (ultima strofă) / Ce-a fost mai greu, Mondialul rusesc, a trecut. Urmează o vară fierbinte cu seri lungi și șprițuri reci, în cinstea epigramistului Păstorel, cel care a inpsirat și această poezioară, de 14 strofe, în formă continuată.

13
/07
/18

N-au mai rămas multe ore până la meciul pentru medalia de bronz: Belgia – Anglia (astăzi, de la ora 17.00). Și dacă unor concetățeni din urbea sa Mondialul din Rusia li s-a părut unul lung și plictisitor, domnul Spirache funţionar la prefectură, personaj compus din familie, slujbă şi cumsecădenie, iubitor de Premier League și susținător pătimaș al echipei lui Harry Kane,  Trippier și Dele Alli, nu împărtășește pe deplin această impresie.

05
/07
/18

Când am început eu să bat mingea pe maidan, cel mai mare jucător al lumii era Pele. Până și televiziunea română a dat meciul lui de retragere, cel dintre NY Cosmos și Santos. Am învățat ce înseamnă să centrezi cu efect maxim, cu exteriorul, cu cele mai mici trei degețele ale piciorului, dintr-un filmuleț demonstrativ cu același Edson Arantes do Nascimento.

04
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Au muncit pe brânci / RADAMEL a suspinat / Și-au rămas doar cinci... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

03
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Suceau babaroase / LUKAKU a dat mai mare / Și-au rămas tot șase... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

02
/07
/18

Ca să nu-l mai fure somnu' și-n "optimile" din seara asta, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)