Istoria Cupei Mondiale, în douăsprezece instantanee (10, 11, 12). Mondialul METROPOLIS
https://www.ziarulmetropolis.ro/istoria-cupei-mondiale-in-douasprezece-instantanee-10-11-12-mondialul-metropolis/

Au rămas mai puţin de două zile până la startul mondialului găzduit de Rusia (14 iunie – 15 iulie 2018). Incursiunea noastră prin istoria Cupei Mondiale se încheie aici, cu alte trei fotografii de impact, rămase în memoria colectivă de-a lungul celor 20 de ediţii disputate până acum. 

Un articol de Petre Ivan|12 iunie 2018

Nu putea lipsi din acest calup fotografia realizată la Mondialul din 1974, găzduit de Germania de Vest, când Franz Beckenbauer, căpitanul țării gazdă dă mâna cu Bernd Brausch, căpitanul Germaniei de Est, un moment istoric care a unit cele două părți ale Germaniei.

Meciul de atunci, dintre cele două țări care se vor reuni abia 16 ani mai târziu (3 octombrie 1990), s-a încheiat, surprinzător, cu succesul esticilor, ambele Germanii calificându-se mai departe, în faza următoare a competiției. În cele din urmă, echipa lui Beckenbauer va câștiga titlul, după victoria obținută în fața Olandei lui Cruijff, cu scorul de 2-1.

Călătorim apoi în timp, până în 1986, la Cupa Mondială din Mexic, unde revedem o fotografie care nu poate fi uitată vreodată: „Mana lui Dumnezeu”. Nici un alt campionat mondial de dinainte sau de după nu a stat mai mult sub semnul unui singur om, aşa cum s-a întâmplat la ediţia din 1986. În Mexic, Maradona a dominat de o manieră impresionantă competiţia, conducând Argentina spre al doilea titlu din istorie.

Disputat în sferturile de finală, pe Estadio Azteca din Mexico City, meciul Argentina – Anglia l-a avut în prim plan pe El Pibe d’Oro, jucătorul de geniu care a reuşit să marcheze în acea întâlnire două goluri: primul cu mâna stânga, al doilea cu piciorul stâng, la capătul unei curse fabuloase. În numai patru minute, legendarul argentinian a parcurs drumul de la un gol de trişor la golul secolului.

După Războiul Malvinelor din 1982, nicio confruntare între cele două echipe nu a mai fost una normală. Astfel, golul marcat de Maradona cu mâna a căpătat o conotaţidivine și politice. Pe reluare s-a observat foarte clar cum Maradona (1,65 metri!) s-a ajutat de mână pentru a sălta balonul peste portarul Shilton. Istoria consemnază faptul că arbitrul partidei, tunisianul Ali Bin Nasser, nu s-a lăsat înduplecat de protestele vehemente ale britanicilor și a validat golul.

Grupajul nostru se încheie cu o altă fază controversată, una petrecută în ultimele minute ale finalei Cupei Mondiale din 2006, când gazda competiției a fost Germania. Este vorba, desigur, despre momentul în care francezul Zinedine Zidane își încheie cariera internațională, după ce îl lovește cu capul pe italianul Marco Materazzi. Italia se va impune în urma loviturilor de departajare și va cuceri, astfel cel de-al patrulea titlu mondial.

Foto: Istoria Cupei Mondiale – facebook

30
/06
/18

Ceea ce veți vedea în imaginile următoare sunt doar niște suporteri înfocați ai naționalei lui Messi. Problema nu este că ei sunt din Bangladesh (neam de indieni - pentru cei care au chiulit la orele de geografie), ci că în "Statul Bengal" va fi jale în această seară dacă Argentina pierde calificarea în fața Franței.

29
/06
/18

Într-o bună dimineaţă, la o zi după ce împlinise melancolica vîrstă de 51 de ani (iar Brazilia lui Kaka, Luis Fabiaono şi Maicon se distrase cu Chile în optimile de finală), Alex. Leo Şerban se trezi, la Lisabona, în camera Marilyn, metamorfozat într-un menuet nemaiîntîlnit. Cei din conducerea hotelului Florida s-au jurat că n-a fost mîna lor, iar domnul Leo a fost nevoit să accepte că nu era vorba de vreun vis sprinţar de-ale lui Kafka, ci de o monumentală farsă a destinului implacabil.

29
/06
/18

Grosul meciurilor a trecut, cârcotaştii cu accente pesimiste au scăpat de o grija, nu trebuie să mai înghită Panama, Tunisia, Arabia Saudită, Egipt, Islanda, Maroc, Costa Rica şi alte naţionale care provoacă indigestie stomacurilor sensibile. Desigur, au scăpat şi de Germania, cârnaţii umpluţi cu icre negre ai oricărui mondial, dar şi de Serbia, Polonia, Nigeria, Senegal - echipe cu oarecare greutate pentru o anumită fază a competiţiei.

28
/06
/18

Aveţi în faţa ochilor un extraordinar omagiu video* adus fotbalului, ca să nu zic unul dintre cele mai frumoase. Aşa că nu zic, dar adaug că emoţia vă va copleşi (iubitele vor toarce, soţiile vor suspina, mâțele vor lăcrima etc), mai ales la a doua şi la a treia vizionare, indiferent ce echipă naţională / partid politic susţineţi în aceste zile tulburi

28
/06
/18

Cătălin Tolontan își încheia articolul de aseară, după eliminarea campioanei mondiale, Germania, încă din faza grupelor, după ce a fost învinsă cu 2-0 de Coreea de Sud, cu următoarele cuvinte: “La victorie te respectă toți. La înfrângere, rămâne un singur gând: cum va arăta mâine prima pagină din Bild, cel mai bine vândut ziar al Europei?!”. Am așteptat cu emoție, așadar, primele pagini ale ziarelor germane (și nu numai) de dimineață

22
/06
/18

Argentina n-are echipă şi mi-e teamă că nu va ieşi din grupe, iar Messi e lipsit de noroc. Coechipierii săi nu sunt în stare să introducă mingea într-o poartă goală, dar pe a lor o nimeresc cu ochii închişi.

19
/06
/18

19 iunie. Ieri după-amiază m-am aruncat pe divan cu o cafeluță de gât sperând să huzuresc la meciurile zilei. La ora aceea, sub deviza “Să punem capăt abuzurilor de la turneul final!”, Plenul Dumei de Stat (în cârdășie cu membrii Consiliului FIFA) dezbătea de zor modificările la Codul Mondial de procedură penală.