Istoria Cupei Mondiale, în douăsprezece instantanee (10, 11, 12). Mondialul METROPOLIS
https://www.ziarulmetropolis.ro/istoria-cupei-mondiale-in-douasprezece-instantanee-10-11-12-mondialul-metropolis/

Au rămas mai puţin de două zile până la startul mondialului găzduit de Rusia (14 iunie – 15 iulie 2018). Incursiunea noastră prin istoria Cupei Mondiale se încheie aici, cu alte trei fotografii de impact, rămase în memoria colectivă de-a lungul celor 20 de ediţii disputate până acum. 

Un articol de Petre Ivan|12 iunie 2018

Nu putea lipsi din acest calup fotografia realizată la Mondialul din 1974, găzduit de Germania de Vest, când Franz Beckenbauer, căpitanul țării gazdă dă mâna cu Bernd Brausch, căpitanul Germaniei de Est, un moment istoric care a unit cele două părți ale Germaniei.

Meciul de atunci, dintre cele două țări care se vor reuni abia 16 ani mai târziu (3 octombrie 1990), s-a încheiat, surprinzător, cu succesul esticilor, ambele Germanii calificându-se mai departe, în faza următoare a competiției. În cele din urmă, echipa lui Beckenbauer va câștiga titlul, după victoria obținută în fața Olandei lui Cruijff, cu scorul de 2-1.

Călătorim apoi în timp, până în 1986, la Cupa Mondială din Mexic, unde revedem o fotografie care nu poate fi uitată vreodată: „Mana lui Dumnezeu”. Nici un alt campionat mondial de dinainte sau de după nu a stat mai mult sub semnul unui singur om, aşa cum s-a întâmplat la ediţia din 1986. În Mexic, Maradona a dominat de o manieră impresionantă competiţia, conducând Argentina spre al doilea titlu din istorie.

Disputat în sferturile de finală, pe Estadio Azteca din Mexico City, meciul Argentina – Anglia l-a avut în prim plan pe El Pibe d’Oro, jucătorul de geniu care a reuşit să marcheze în acea întâlnire două goluri: primul cu mâna stânga, al doilea cu piciorul stâng, la capătul unei curse fabuloase. În numai patru minute, legendarul argentinian a parcurs drumul de la un gol de trişor la golul secolului.

După Războiul Malvinelor din 1982, nicio confruntare între cele două echipe nu a mai fost una normală. Astfel, golul marcat de Maradona cu mâna a căpătat o conotaţidivine și politice. Pe reluare s-a observat foarte clar cum Maradona (1,65 metri!) s-a ajutat de mână pentru a sălta balonul peste portarul Shilton. Istoria consemnază faptul că arbitrul partidei, tunisianul Ali Bin Nasser, nu s-a lăsat înduplecat de protestele vehemente ale britanicilor și a validat golul.

Grupajul nostru se încheie cu o altă fază controversată, una petrecută în ultimele minute ale finalei Cupei Mondiale din 2006, când gazda competiției a fost Germania. Este vorba, desigur, despre momentul în care francezul Zinedine Zidane își încheie cariera internațională, după ce îl lovește cu capul pe italianul Marco Materazzi. Italia se va impune în urma loviturilor de departajare și va cuceri, astfel cel de-al patrulea titlu mondial.

Foto: Istoria Cupei Mondiale – facebook

16
/06
/18

Ce meci! Ce jucători! Ce execuţii! Lupta asta va intra în legendă şi vom avea ce să povestim nepoţilor. Toată lumea urlă, negăsindu-şi cuvintele. Ce meci! Ce jucători! Ce execuţii! Lupta asta va intra în legendă şi vom avea ce să povestim nepoţilor. Toată lumea urlă, negăsindu-şi cuvintele. Se exagerează din acelaşi amatorism de care sunt bolnavi şi adversarii lui Ronaldo.

15
/06
/18

"Fotbalul este popular deoarece prostia este populară" - Jorge Luis Borges (24 august 1899 - 14 iunie 1986). O falsă legendă spune că Borges, unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului al XX-lea, era fan al lui echipei Newell. Desigur, împreună cu bunul său prieten Adolfo Bioy Casares, a format un redutabil cuplu literar care a scris despre sportul rege...

14
/06
/18

Bucuria noastră și ambiția lui se întâlnesc astăzi la Moscova. A vrut să arate că poate, că e democrat și popular, că înfige în beton, plastic și iarbă 30.000.000.000 de dolari. A reușit, fotbalul îi servește drept vehicul pentru următoarea lună. Să fie sănătos. Apropo, nu vă mai citiți horoscopul, suntem născuți în aceeași zi, din fericire pentru tinerețea mea muribundă nu și în același an.

05
/10
/17

Echipa naţională joacă un meci oficial într-o zi de joi. E o premieră. Indiferent ce se va întâmpla nu vom putea vorbi nici de „joia dulce” din marea literatură americană, dar nici de „joia neagră”, din religia care a dictat mersul Europei în ultimii 2000 de ani. Echipa națională ne-a anesteziat pentru lung timp epitetele vesele și mirările triste, plasându-ne într-o contemplare blazată.

24
/03
/17

E ceva putred cu Danemarca, spun eu în momentul când văd umbra tricourilor acestei echipe naționale de fotbal . În 1601(1600 conform unor surse alternative) William Shakespeare, prin gura unui ofiţer, personaj episodic în „Hamlet”, spunea că “E ceva putred în Danemarca” (“Something is rotten in the state of Denmark! “), tot din cauza unei umbre.

10
/11
/16

Asediată de nevoi, schimbări, autosuficienţă, lipsă de cultură sportivă, echipa naţională a ajuns în punctul în care orice adunare, ca să nu zicem adunătură, de unsprezece bărbați, care se pot deplasa, este considerată o formație redutabilă.