Istoria Cupei Mondiale, în douăsprezece instantanee (10, 11, 12). Mondialul METROPOLIS
https://www.ziarulmetropolis.ro/istoria-cupei-mondiale-in-douasprezece-instantanee-10-11-12-mondialul-metropolis/

Au rămas mai puţin de două zile până la startul mondialului găzduit de Rusia (14 iunie – 15 iulie 2018). Incursiunea noastră prin istoria Cupei Mondiale se încheie aici, cu alte trei fotografii de impact, rămase în memoria colectivă de-a lungul celor 20 de ediţii disputate până acum. 

Un articol de Petre Ivan|12 iunie 2018

Nu putea lipsi din acest calup fotografia realizată la Mondialul din 1974, găzduit de Germania de Vest, când Franz Beckenbauer, căpitanul țării gazdă dă mâna cu Bernd Brausch, căpitanul Germaniei de Est, un moment istoric care a unit cele două părți ale Germaniei.

Meciul de atunci, dintre cele două țări care se vor reuni abia 16 ani mai târziu (3 octombrie 1990), s-a încheiat, surprinzător, cu succesul esticilor, ambele Germanii calificându-se mai departe, în faza următoare a competiției. În cele din urmă, echipa lui Beckenbauer va câștiga titlul, după victoria obținută în fața Olandei lui Cruijff, cu scorul de 2-1.

Călătorim apoi în timp, până în 1986, la Cupa Mondială din Mexic, unde revedem o fotografie care nu poate fi uitată vreodată: „Mana lui Dumnezeu”. Nici un alt campionat mondial de dinainte sau de după nu a stat mai mult sub semnul unui singur om, aşa cum s-a întâmplat la ediţia din 1986. În Mexic, Maradona a dominat de o manieră impresionantă competiţia, conducând Argentina spre al doilea titlu din istorie.

Disputat în sferturile de finală, pe Estadio Azteca din Mexico City, meciul Argentina – Anglia l-a avut în prim plan pe El Pibe d’Oro, jucătorul de geniu care a reuşit să marcheze în acea întâlnire două goluri: primul cu mâna stânga, al doilea cu piciorul stâng, la capătul unei curse fabuloase. În numai patru minute, legendarul argentinian a parcurs drumul de la un gol de trişor la golul secolului.

După Războiul Malvinelor din 1982, nicio confruntare între cele două echipe nu a mai fost una normală. Astfel, golul marcat de Maradona cu mâna a căpătat o conotaţidivine și politice. Pe reluare s-a observat foarte clar cum Maradona (1,65 metri!) s-a ajutat de mână pentru a sălta balonul peste portarul Shilton. Istoria consemnază faptul că arbitrul partidei, tunisianul Ali Bin Nasser, nu s-a lăsat înduplecat de protestele vehemente ale britanicilor și a validat golul.

Grupajul nostru se încheie cu o altă fază controversată, una petrecută în ultimele minute ale finalei Cupei Mondiale din 2006, când gazda competiției a fost Germania. Este vorba, desigur, despre momentul în care francezul Zinedine Zidane își încheie cariera internațională, după ce îl lovește cu capul pe italianul Marco Materazzi. Italia se va impune în urma loviturilor de departajare și va cuceri, astfel cel de-al patrulea titlu mondial.

Foto: Istoria Cupei Mondiale – facebook

08
/07
/14

"Germano,-n portugheză, înseamnă consangvin; / un meci de fotbal, însă,-i "pe viaţă şi pe moarte", / atunci când nu se toarnă, cu vadra, apă-n vin, / în vinul ce dă aripi, nu-n cel ce-adoarme foarte / curând pe toată lumea: şi jucători, şi public... ". Pentru că astăzi, în ziua primei semifinale (Germania - Brazilia), poetul Şerban Foarţă împlineşte 72 de ani.

06
/07
/14

Nici nu începuse bine repriza a doua a prelungirilor (da, oricât de greu de crezut ar părea, Costa Rica a împins meciul cu Olanda în prelungiri fără să primească gol!) că pe marginea terenului, în dreptul băncii de rezerve pe care van Gaal îşi frângea mâinile încercând să înţeleagă de ce nu merge nimic, doi inşi, un bondoc mai durduliu şi un lungan aducând vag cu Tom Noonan din Mystery Train (Jarmusch), începuseră un bizar şi nostim număr de stretching.

30
/06
/14

Cum, necum, iată că jumătate de Mondial s-a dus pe apa Dâmboviţei. Cum mortul nu se mai întoarce de la groapă, am numărat echipele rămase, mai erau vreo 16. Am numărat şi bănuţii, suficienţi cât să împart o cameră pe litoral cu Mite şi Bajnorică - puşlamalele din mintea lui Radu Aldulescu. Şi m-am dus de nebun.

29
/06
/14

„2 noiembrie Am fost invitat în mod cordial să fac parte din realismul visceral. Bineînţeles, am acceptat imediat. Nu a fost nici o ceremonie de iniţiere. Mai bine.” Aşa începe Detectivii sălbatici, romanul unui scriitor chilian poate nu la fel de celebru ca unii dintre componenţii „naţionalei” de fotbal ai ţării sale, mai noi sau mai vechi, vezi Zamorano şi Salas, dar cu siguranţă mult mai spectaculos şi inovativ: Roberto Bolaño.