Istoria Cupei Mondiale, în douăsprezece instantanee (3). Mondialul METROPOLIS
https://www.ziarulmetropolis.ro/istoria-cupei-mondiale-in-douasprezece-instantanee-3-mondialul-metropolis/

Au mai rămas 7 zile până la startul mondialului găzduit de Rusia (14 iunie – 15 iulie 2018). Incursiunea noastră prin istoria Cupei Mondiale se opreşte, astăzi, asupra unui moment petrecut pe 13 iunie 1982, pe stadionul Nou Camp din Barcelona, unde campioana Mondială, Argentina, întâlnea reprezentativa Belgiei.

Un articol de Petre Ivan|7 iunie 2018

Fotografia realizată de Steve Powell îl redă pe tânărul Diego Armando Maradona (în vârstă de 22 de ani, pe atunci) încercând să treacă de apărarea aglomerată a belgienilor. Europenii se vor impune la limită, cu 1-0, iar Maradona se va revanșa în meciul următor, când va înscrie două goluri în poarta Ungariei.

Paolo Rossi a fost eroul Cupei Mondiale din Spania, cele 6 goluri marcate de el aducând cel de-al treilea titlu Italiei. “Azzuri” au învins în finală cu 3-1 Germania, în timp ce Brazilia a fost considerată cea mai spectaculoasă echipă a turneului final.

Foto: Istoria Cupei Mondiale, Mondialul METROPOLIS – Steve Powell

08
/07
/14

"Germano,-n portugheză, înseamnă consangvin; / un meci de fotbal, însă,-i "pe viaţă şi pe moarte", / atunci când nu se toarnă, cu vadra, apă-n vin, / în vinul ce dă aripi, nu-n cel ce-adoarme foarte / curând pe toată lumea: şi jucători, şi public... ". Pentru că astăzi, în ziua primei semifinale (Germania - Brazilia), poetul Şerban Foarţă împlineşte 72 de ani.

06
/07
/14

Nici nu începuse bine repriza a doua a prelungirilor (da, oricât de greu de crezut ar părea, Costa Rica a împins meciul cu Olanda în prelungiri fără să primească gol!) că pe marginea terenului, în dreptul băncii de rezerve pe care van Gaal îşi frângea mâinile încercând să înţeleagă de ce nu merge nimic, doi inşi, un bondoc mai durduliu şi un lungan aducând vag cu Tom Noonan din Mystery Train (Jarmusch), începuseră un bizar şi nostim număr de stretching.

30
/06
/14

Cum, necum, iată că jumătate de Mondial s-a dus pe apa Dâmboviţei. Cum mortul nu se mai întoarce de la groapă, am numărat echipele rămase, mai erau vreo 16. Am numărat şi bănuţii, suficienţi cât să împart o cameră pe litoral cu Mite şi Bajnorică - puşlamalele din mintea lui Radu Aldulescu. Şi m-am dus de nebun.

29
/06
/14

„2 noiembrie Am fost invitat în mod cordial să fac parte din realismul visceral. Bineînţeles, am acceptat imediat. Nu a fost nici o ceremonie de iniţiere. Mai bine.” Aşa începe Detectivii sălbatici, romanul unui scriitor chilian poate nu la fel de celebru ca unii dintre componenţii „naţionalei” de fotbal ai ţării sale, mai noi sau mai vechi, vezi Zamorano şi Salas, dar cu siguranţă mult mai spectaculos şi inovativ: Roberto Bolaño.