Istoria Cupei Mondiale, în douăsprezece instantanee (4,5,6). Mondialul METROPOLIS
https://www.ziarulmetropolis.ro/istoria-cupei-mondiale-in-douasprezece-instantanee-456-mondialul-metropolis/

Au mai rămas 6 zile până la startul mondialului găzduit de Rusia (14 iunie – 15 iulie 2018). Incursiunea noastră prin istoria Cupei Mondiale se opreşte, astăzi, asupra altor trei momente memorabile.

Un articol de Petre Ivan|8 iunie 2018

Prima fotografie pare una ireală pentru zilele noastre. Ne aflăm la Mondialul din 1966, desfășurat în Anglia, unde, în timpul unui meci(!), Eusebio, starul Portugaliei (va marca 9 goluri la acest turneu final), acordă un scurt interviu unui jurnalist… Remarcați și atitudinea spectatorii din tribună! Aceștia ascultă fascinați declarația lui Eusebio. Cu siguranță, așa ceva nu se va mai întâmpla în următoarea mie de ani.

Cupa Mondială din 1966 a fost câștigată de țara gazdă, Anglia. Cele 3 goluri marcate de Geoff Hurst în finala contra Germaniei de Vest au contribuit decisiv la succes, deși discuția despre balonul care a trecut sau nu linia porții, la unul din șuturile lui Hurst, continuă chiar și astăzi.

Al doilea instantaneu vine de la World Cup 1994, ediție găzduită de SUA. Ne aflam în minutul 67 al meciului Mexic – Irlanda, desfășurat la Orlando, în Florida. Irlandezul John Aldridge intră în teren în locul lui Steve Staunton, însă „formalitățile” durează aproape 5 minute.

Reacția lui Aldridge, cel care va marca pe finalul partidei, este cât se poate de sugestivă…

Cea de-a treia fotografie de azi ne duce în anul 2010, la Cupa Mondială din Africa de Sud. În imagine apare Andrés Iniesta, căpitanul Spaniei și marcatorul unicului gol din finala disputată împotriva Olandei , pe 11 iulie, la Johannesburg. Golul reușit de Iniesta în prelungiri (minutul 116) a consemnat, totodată, cea de-a treia finală pierdută de olandezi din tot atâtea jucate.

Foto: Istoria Cupei Mondiale – facebook

30
/06
/18

Ceea ce veți vedea în imaginile următoare sunt doar niște suporteri înfocați ai naționalei lui Messi. Problema nu este că ei sunt din Bangladesh (neam de indieni - pentru cei care au chiulit la orele de geografie), ci că în "Statul Bengal" va fi jale în această seară dacă Argentina pierde calificarea în fața Franței.

29
/06
/18

Într-o bună dimineaţă, la o zi după ce împlinise melancolica vîrstă de 51 de ani (iar Brazilia lui Kaka, Luis Fabiaono şi Maicon se distrase cu Chile în optimile de finală), Alex. Leo Şerban se trezi, la Lisabona, în camera Marilyn, metamorfozat într-un menuet nemaiîntîlnit. Cei din conducerea hotelului Florida s-au jurat că n-a fost mîna lor, iar domnul Leo a fost nevoit să accepte că nu era vorba de vreun vis sprinţar de-ale lui Kafka, ci de o monumentală farsă a destinului implacabil.

29
/06
/18

Grosul meciurilor a trecut, cârcotaştii cu accente pesimiste au scăpat de o grija, nu trebuie să mai înghită Panama, Tunisia, Arabia Saudită, Egipt, Islanda, Maroc, Costa Rica şi alte naţionale care provoacă indigestie stomacurilor sensibile. Desigur, au scăpat şi de Germania, cârnaţii umpluţi cu icre negre ai oricărui mondial, dar şi de Serbia, Polonia, Nigeria, Senegal - echipe cu oarecare greutate pentru o anumită fază a competiţiei.

28
/06
/18

Aveţi în faţa ochilor un extraordinar omagiu video* adus fotbalului, ca să nu zic unul dintre cele mai frumoase. Aşa că nu zic, dar adaug că emoţia vă va copleşi (iubitele vor toarce, soţiile vor suspina, mâțele vor lăcrima etc), mai ales la a doua şi la a treia vizionare, indiferent ce echipă naţională / partid politic susţineţi în aceste zile tulburi

28
/06
/18

Cătălin Tolontan își încheia articolul de aseară, după eliminarea campioanei mondiale, Germania, încă din faza grupelor, după ce a fost învinsă cu 2-0 de Coreea de Sud, cu următoarele cuvinte: “La victorie te respectă toți. La înfrângere, rămâne un singur gând: cum va arăta mâine prima pagină din Bild, cel mai bine vândut ziar al Europei?!”. Am așteptat cu emoție, așadar, primele pagini ale ziarelor germane (și nu numai) de dimineață

22
/06
/18

Argentina n-are echipă şi mi-e teamă că nu va ieşi din grupe, iar Messi e lipsit de noroc. Coechipierii săi nu sunt în stare să introducă mingea într-o poartă goală, dar pe a lor o nimeresc cu ochii închişi.

19
/06
/18

19 iunie. Ieri după-amiază m-am aruncat pe divan cu o cafeluță de gât sperând să huzuresc la meciurile zilei. La ora aceea, sub deviza “Să punem capăt abuzurilor de la turneul final!”, Plenul Dumei de Stat (în cârdășie cu membrii Consiliului FIFA) dezbătea de zor modificările la Codul Mondial de procedură penală.