Istoria Cupei Mondiale, în douăsprezece instantanee (4,5,6). Mondialul METROPOLIS
https://www.ziarulmetropolis.ro/istoria-cupei-mondiale-in-douasprezece-instantanee-456-mondialul-metropolis/

Au mai rămas 6 zile până la startul mondialului găzduit de Rusia (14 iunie – 15 iulie 2018). Incursiunea noastră prin istoria Cupei Mondiale se opreşte, astăzi, asupra altor trei momente memorabile.

Un articol de Petre Ivan|8 iunie 2018

Prima fotografie pare una ireală pentru zilele noastre. Ne aflăm la Mondialul din 1966, desfășurat în Anglia, unde, în timpul unui meci(!), Eusebio, starul Portugaliei (va marca 9 goluri la acest turneu final), acordă un scurt interviu unui jurnalist… Remarcați și atitudinea spectatorii din tribună! Aceștia ascultă fascinați declarația lui Eusebio. Cu siguranță, așa ceva nu se va mai întâmpla în următoarea mie de ani.

Cupa Mondială din 1966 a fost câștigată de țara gazdă, Anglia. Cele 3 goluri marcate de Geoff Hurst în finala contra Germaniei de Vest au contribuit decisiv la succes, deși discuția despre balonul care a trecut sau nu linia porții, la unul din șuturile lui Hurst, continuă chiar și astăzi.

Al doilea instantaneu vine de la World Cup 1994, ediție găzduită de SUA. Ne aflam în minutul 67 al meciului Mexic – Irlanda, desfășurat la Orlando, în Florida. Irlandezul John Aldridge intră în teren în locul lui Steve Staunton, însă „formalitățile” durează aproape 5 minute.

Reacția lui Aldridge, cel care va marca pe finalul partidei, este cât se poate de sugestivă…

Cea de-a treia fotografie de azi ne duce în anul 2010, la Cupa Mondială din Africa de Sud. În imagine apare Andrés Iniesta, căpitanul Spaniei și marcatorul unicului gol din finala disputată împotriva Olandei , pe 11 iulie, la Johannesburg. Golul reușit de Iniesta în prelungiri (minutul 116) a consemnat, totodată, cea de-a treia finală pierdută de olandezi din tot atâtea jucate.

Foto: Istoria Cupei Mondiale – facebook

16
/06
/18

Ce meci! Ce jucători! Ce execuţii! Lupta asta va intra în legendă şi vom avea ce să povestim nepoţilor. Toată lumea urlă, negăsindu-şi cuvintele. Ce meci! Ce jucători! Ce execuţii! Lupta asta va intra în legendă şi vom avea ce să povestim nepoţilor. Toată lumea urlă, negăsindu-şi cuvintele. Se exagerează din acelaşi amatorism de care sunt bolnavi şi adversarii lui Ronaldo.

15
/06
/18

"Fotbalul este popular deoarece prostia este populară" - Jorge Luis Borges (24 august 1899 - 14 iunie 1986). O falsă legendă spune că Borges, unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului al XX-lea, era fan al lui echipei Newell. Desigur, împreună cu bunul său prieten Adolfo Bioy Casares, a format un redutabil cuplu literar care a scris despre sportul rege...

14
/06
/18

Bucuria noastră și ambiția lui se întâlnesc astăzi la Moscova. A vrut să arate că poate, că e democrat și popular, că înfige în beton, plastic și iarbă 30.000.000.000 de dolari. A reușit, fotbalul îi servește drept vehicul pentru următoarea lună. Să fie sănătos. Apropo, nu vă mai citiți horoscopul, suntem născuți în aceeași zi, din fericire pentru tinerețea mea muribundă nu și în același an.

05
/10
/17

Echipa naţională joacă un meci oficial într-o zi de joi. E o premieră. Indiferent ce se va întâmpla nu vom putea vorbi nici de „joia dulce” din marea literatură americană, dar nici de „joia neagră”, din religia care a dictat mersul Europei în ultimii 2000 de ani. Echipa națională ne-a anesteziat pentru lung timp epitetele vesele și mirările triste, plasându-ne într-o contemplare blazată.

24
/03
/17

E ceva putred cu Danemarca, spun eu în momentul când văd umbra tricourilor acestei echipe naționale de fotbal . În 1601(1600 conform unor surse alternative) William Shakespeare, prin gura unui ofiţer, personaj episodic în „Hamlet”, spunea că “E ceva putred în Danemarca” (“Something is rotten in the state of Denmark! “), tot din cauza unei umbre.

10
/11
/16

Asediată de nevoi, schimbări, autosuficienţă, lipsă de cultură sportivă, echipa naţională a ajuns în punctul în care orice adunare, ca să nu zicem adunătură, de unsprezece bărbați, care se pot deplasa, este considerată o formație redutabilă.