Istoria Cupei Mondiale, în douăsprezece instantanee (4,5,6). Mondialul METROPOLIS
https://www.ziarulmetropolis.ro/istoria-cupei-mondiale-in-douasprezece-instantanee-456-mondialul-metropolis/

Au mai rămas 6 zile până la startul mondialului găzduit de Rusia (14 iunie – 15 iulie 2018). Incursiunea noastră prin istoria Cupei Mondiale se opreşte, astăzi, asupra altor trei momente memorabile.

Un articol de Petre Ivan|8 iunie 2018

Prima fotografie pare una ireală pentru zilele noastre. Ne aflăm la Mondialul din 1966, desfășurat în Anglia, unde, în timpul unui meci(!), Eusebio, starul Portugaliei (va marca 9 goluri la acest turneu final), acordă un scurt interviu unui jurnalist… Remarcați și atitudinea spectatorii din tribună! Aceștia ascultă fascinați declarația lui Eusebio. Cu siguranță, așa ceva nu se va mai întâmpla în următoarea mie de ani.

Cupa Mondială din 1966 a fost câștigată de țara gazdă, Anglia. Cele 3 goluri marcate de Geoff Hurst în finala contra Germaniei de Vest au contribuit decisiv la succes, deși discuția despre balonul care a trecut sau nu linia porții, la unul din șuturile lui Hurst, continuă chiar și astăzi.

Al doilea instantaneu vine de la World Cup 1994, ediție găzduită de SUA. Ne aflam în minutul 67 al meciului Mexic – Irlanda, desfășurat la Orlando, în Florida. Irlandezul John Aldridge intră în teren în locul lui Steve Staunton, însă „formalitățile” durează aproape 5 minute.

Reacția lui Aldridge, cel care va marca pe finalul partidei, este cât se poate de sugestivă…

Cea de-a treia fotografie de azi ne duce în anul 2010, la Cupa Mondială din Africa de Sud. În imagine apare Andrés Iniesta, căpitanul Spaniei și marcatorul unicului gol din finala disputată împotriva Olandei , pe 11 iulie, la Johannesburg. Golul reușit de Iniesta în prelungiri (minutul 116) a consemnat, totodată, cea de-a treia finală pierdută de olandezi din tot atâtea jucate.

Foto: Istoria Cupei Mondiale – facebook

08
/07
/14

"Germano,-n portugheză, înseamnă consangvin; / un meci de fotbal, însă,-i "pe viaţă şi pe moarte", / atunci când nu se toarnă, cu vadra, apă-n vin, / în vinul ce dă aripi, nu-n cel ce-adoarme foarte / curând pe toată lumea: şi jucători, şi public... ". Pentru că astăzi, în ziua primei semifinale (Germania - Brazilia), poetul Şerban Foarţă împlineşte 72 de ani.

06
/07
/14

Nici nu începuse bine repriza a doua a prelungirilor (da, oricât de greu de crezut ar părea, Costa Rica a împins meciul cu Olanda în prelungiri fără să primească gol!) că pe marginea terenului, în dreptul băncii de rezerve pe care van Gaal îşi frângea mâinile încercând să înţeleagă de ce nu merge nimic, doi inşi, un bondoc mai durduliu şi un lungan aducând vag cu Tom Noonan din Mystery Train (Jarmusch), începuseră un bizar şi nostim număr de stretching.

30
/06
/14

Cum, necum, iată că jumătate de Mondial s-a dus pe apa Dâmboviţei. Cum mortul nu se mai întoarce de la groapă, am numărat echipele rămase, mai erau vreo 16. Am numărat şi bănuţii, suficienţi cât să împart o cameră pe litoral cu Mite şi Bajnorică - puşlamalele din mintea lui Radu Aldulescu. Şi m-am dus de nebun.

29
/06
/14

„2 noiembrie Am fost invitat în mod cordial să fac parte din realismul visceral. Bineînţeles, am acceptat imediat. Nu a fost nici o ceremonie de iniţiere. Mai bine.” Aşa începe Detectivii sălbatici, romanul unui scriitor chilian poate nu la fel de celebru ca unii dintre componenţii „naţionalei” de fotbal ai ţării sale, mai noi sau mai vechi, vezi Zamorano şi Salas, dar cu siguranţă mult mai spectaculos şi inovativ: Roberto Bolaño.