Istoria Cupei Mondiale, în douăsprezece instantanee (4,5,6). Mondialul METROPOLIS
https://www.ziarulmetropolis.ro/istoria-cupei-mondiale-in-douasprezece-instantanee-456-mondialul-metropolis/

Au mai rămas 6 zile până la startul mondialului găzduit de Rusia (14 iunie – 15 iulie 2018). Incursiunea noastră prin istoria Cupei Mondiale se opreşte, astăzi, asupra altor trei momente memorabile.

Un articol de Petre Ivan|8 iunie 2018

Prima fotografie pare una ireală pentru zilele noastre. Ne aflăm la Mondialul din 1966, desfășurat în Anglia, unde, în timpul unui meci(!), Eusebio, starul Portugaliei (va marca 9 goluri la acest turneu final), acordă un scurt interviu unui jurnalist… Remarcați și atitudinea spectatorii din tribună! Aceștia ascultă fascinați declarația lui Eusebio. Cu siguranță, așa ceva nu se va mai întâmpla în următoarea mie de ani.

Cupa Mondială din 1966 a fost câștigată de țara gazdă, Anglia. Cele 3 goluri marcate de Geoff Hurst în finala contra Germaniei de Vest au contribuit decisiv la succes, deși discuția despre balonul care a trecut sau nu linia porții, la unul din șuturile lui Hurst, continuă chiar și astăzi.

Al doilea instantaneu vine de la World Cup 1994, ediție găzduită de SUA. Ne aflam în minutul 67 al meciului Mexic – Irlanda, desfășurat la Orlando, în Florida. Irlandezul John Aldridge intră în teren în locul lui Steve Staunton, însă „formalitățile” durează aproape 5 minute.

Reacția lui Aldridge, cel care va marca pe finalul partidei, este cât se poate de sugestivă…

Cea de-a treia fotografie de azi ne duce în anul 2010, la Cupa Mondială din Africa de Sud. În imagine apare Andrés Iniesta, căpitanul Spaniei și marcatorul unicului gol din finala disputată împotriva Olandei , pe 11 iulie, la Johannesburg. Golul reușit de Iniesta în prelungiri (minutul 116) a consemnat, totodată, cea de-a treia finală pierdută de olandezi din tot atâtea jucate.

Foto: Istoria Cupei Mondiale – facebook

23
/06
/14

Wilhelm Worringer, ilustru istoric de artă german, spunea cam aşa, într-o memorabilă încercare de despărţire a apelor cu toiagul terminologic: „Manierismul este ceea ce apare într-o operă de artă datorită voinţei creatorului ei, iar stilul este ceea ce apare fără voia lui şi de multe ori împotriva voinţei lui.”

18
/06
/14

Pantacruel s-a strecurat aseară în dormitorul conului Leonida şi al nevesti-sii, Efimiţa. Cum Efimiţa (Mariana Mihuţ) a adormit buştean înaintea partidei Rusia - Coreea de Sud, Rebengiuc şi-a ieşit din pepeni şi mai ales din rol şi s-a dus să urmărească meciul la o bodegă alături de fi-su, Mimi Brănescu, afacerist, că tot trebuia să se vadă pentru nişte treburi urgente.

17
/06
/14

Aseară, la Salvador, în meciul cu Germania, Cristiano Ronaldo a tratat fotbalul ca pe o scrumieră. Ursuz şi sâcâit de ceva, probabil şi de acea potenţială accidentare care a făcut valuri în presă înainte de începerea Cupei Mondiale, Cristiano Ronaldo sau CR7, cum a fost esenţializat de roboţeii marketingului abreviativ, a fost exact asta: un acronim într-o echipă de anonimi vopsiţi conjunctural în culorile Portugaliei.

16
/06
/14

Nu există festin culinar format doar dintr-un unic fel de mâncare, fie el şi excelent. Într-o crăpelniţă adevărată, nu mă refer la „Marea Crăpelniţă” pentru că nu ne-am propus să murim intoxicaţi cu fotbal, la finalul unei mese cu prelungiri şi lovituri de departajare, chiar dacă ai ingurgitat până atunci pateuri fine, somon, păstrăvi afumaţi, muşchiuleţ de viţel, o zeamă de varză bine simţită poate face minuni, inclusiv din punctul de vedere al perspectivelor.

15
/06
/14

Era de cu seară la Manaus, în al doilea meci din Grupa Morţii. Gianluigi Buffon, accidentat, ieşise la marginea gazonului să asculte vuietul de tablă galvanizată al Arenei Amazônia, în timp ce, în vechiul centru al Bucureştilor, un cârd de gâsculiţe scurmau cu boticul într-o şaormă de vită. Cu de toate. Pe alocuri mirosea a mraniţă, a lambadă ieftină şi a boştină fiartă. Într-un colţ al terenului, dintre firele verzi de iarbă, mijea o idee înţepătoare în mintea netedă a lui Mario Balotelli.

14
/06
/14

Că tiki-taka era în pierdere de turaţie şi strălucire o dovedea cu vârf şi îndesat şi Los amantes pasajeros, film plat şi fără zvâc în care însuşi întemeietorul incontestabil al sistemului era înfrânt de propria creaţie. De limitele ei, mai exact!

13
/06
/14

Suflet de artist, văzând atât de mulţi croaţi în preajmă, arbitrul japonez Yuichi Nishimura şi-a închipuit, în două, trei faze, că joacă în una din piesele lui Miroslav Krleža, o comedie carnaval, care se petrece într-o singură noapte şi în care toate regulile sunt aruncate în aer.