Istoria Cupei Mondiale, în douăsprezece instantanee (7, 8, 9). Mondialul METROPOLIS
https://www.ziarulmetropolis.ro/istoria-cupei-mondiale-in-douasprezece-instantanee-7-8-9-mondialul-metropolis/

Au mai rămas 2 zile şi 22 de ore până la startul mondialului găzduit de Rusia (14 iunie – 15 iulie 2018). Incursiunea noastră prin istoria Cupei Mondiale se opreşte, astăzi, asupra altor trei momente memorabile.

Un articol de Petre Ivan|11 iunie 2018

Cea de-a 7 fotografie a grupajului vine din 1970, de la Mondialul din Mexic și îl are în prim plan pe marele Pele, care trece, aici, de portarul Uruguayului, în semifinala competiției. Atacantul brazilian nu va reuși să marcheze la capătul acestei faze și nici în meci, dar formația carioca se va impune cu 3-1 și va disputa finala turneului împotriva Italiei.

 

Pentru prima dată în istorie, Campionatul Mondial de fotbal din 1970 a fost televizat în culori și nimic nu a strălucit mai mult decât tricoul galben al Braziliei. Cu Pele din nou în formă și Jairzinho marcând în fiecare din cele 6 meciuri, băieții lui Mario Zagalo au fost de neoprit și au învins în finală pe Italia, câștigând trofeul pentru a treia oară. Deși a fost turneul Brazilei, neamțul Gerd Muller a fost golgheterul competiției, cu 10 reușite.

*

Celelalte două imagini de astăzi sunt de la Cupa Mondială din 1990. Găzduită de Italia, mondialul din 1990 a fost, fără îndoială, triumful lui Franz Beckenbauer, care a devenit campion ca antrenor al Germaniei după ce fusese campion ca jucător. Deși s-au marcat puține goluri, ediția din Italia 1990 a fost una dintre cele mai dramatice, de la golurile golgeterului italian Toto Schillaci, la lacrimile englezului Paul Gascoigne (moment surprins în imaginea de mai jos, la finalul semifinalei Germania de Vest – Anglia, decisă la penalty-uri) și până la sprintul spre sferturi al camerunezului Roger Milla.

Fotografia prezentată în deschiderea articolului ne readuce în memorie spectaculoasa și teatrala cădere a atacantului german Jürgen Klinsmann (cunoscut, de altfel, pentru “prestațiile sale artistice”), în finala cu Argentina. În urma acestei faze, Pedro Monzon a primit cartonaș roșu, devenind primul jucător elininat într-o finală de Campionat Mondial. Germanii s-au impus cu 1-0, cu un gol înscris din lovitură de pedeapsă, în minutul 85.

Foto: Istoria Cupei Mondiale – facebook

17
/07
/18

“Unu-i meșter mondial / Kylian MBAPPE / A scos Franța la un dans / Pe Champs-Élysées...” (ultima strofă) / Ce-a fost mai greu, Mondialul rusesc, a trecut. Urmează o vară fierbinte cu seri lungi și șprițuri reci, în cinstea epigramistului Păstorel, cel care a inpsirat și această poezioară, de 14 strofe, în formă continuată.

13
/07
/18

N-au mai rămas multe ore până la meciul pentru medalia de bronz: Belgia – Anglia (astăzi, de la ora 17.00). Și dacă unor concetățeni din urbea sa Mondialul din Rusia li s-a părut unul lung și plictisitor, domnul Spirache funţionar la prefectură, personaj compus din familie, slujbă şi cumsecădenie, iubitor de Premier League și susținător pătimaș al echipei lui Harry Kane,  Trippier și Dele Alli, nu împărtășește pe deplin această impresie.

05
/07
/18

Când am început eu să bat mingea pe maidan, cel mai mare jucător al lumii era Pele. Până și televiziunea română a dat meciul lui de retragere, cel dintre NY Cosmos și Santos. Am învățat ce înseamnă să centrezi cu efect maxim, cu exteriorul, cu cele mai mici trei degețele ale piciorului, dintr-un filmuleț demonstrativ cu același Edson Arantes do Nascimento.

04
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Au muncit pe brânci / RADAMEL a suspinat / Și-au rămas doar cinci... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

03
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Suceau babaroase / LUKAKU a dat mai mare / Și-au rămas tot șase... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

02
/07
/18

Ca să nu-l mai fure somnu' și-n "optimile" din seara asta, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)