Istoria Cupei Mondiale, în douăsprezece instantanee (7, 8, 9). Mondialul METROPOLIS
https://www.ziarulmetropolis.ro/istoria-cupei-mondiale-in-douasprezece-instantanee-7-8-9-mondialul-metropolis/

Au mai rămas 2 zile şi 22 de ore până la startul mondialului găzduit de Rusia (14 iunie – 15 iulie 2018). Incursiunea noastră prin istoria Cupei Mondiale se opreşte, astăzi, asupra altor trei momente memorabile.

Un articol de Petre Ivan|11 iunie 2018

Cea de-a 7 fotografie a grupajului vine din 1970, de la Mondialul din Mexic și îl are în prim plan pe marele Pele, care trece, aici, de portarul Uruguayului, în semifinala competiției. Atacantul brazilian nu va reuși să marcheze la capătul acestei faze și nici în meci, dar formația carioca se va impune cu 3-1 și va disputa finala turneului împotriva Italiei.

 

Pentru prima dată în istorie, Campionatul Mondial de fotbal din 1970 a fost televizat în culori și nimic nu a strălucit mai mult decât tricoul galben al Braziliei. Cu Pele din nou în formă și Jairzinho marcând în fiecare din cele 6 meciuri, băieții lui Mario Zagalo au fost de neoprit și au învins în finală pe Italia, câștigând trofeul pentru a treia oară. Deși a fost turneul Brazilei, neamțul Gerd Muller a fost golgheterul competiției, cu 10 reușite.

*

Celelalte două imagini de astăzi sunt de la Cupa Mondială din 1990. Găzduită de Italia, mondialul din 1990 a fost, fără îndoială, triumful lui Franz Beckenbauer, care a devenit campion ca antrenor al Germaniei după ce fusese campion ca jucător. Deși s-au marcat puține goluri, ediția din Italia 1990 a fost una dintre cele mai dramatice, de la golurile golgeterului italian Toto Schillaci, la lacrimile englezului Paul Gascoigne (moment surprins în imaginea de mai jos, la finalul semifinalei Germania de Vest – Anglia, decisă la penalty-uri) și până la sprintul spre sferturi al camerunezului Roger Milla.

Fotografia prezentată în deschiderea articolului ne readuce în memorie spectaculoasa și teatrala cădere a atacantului german Jürgen Klinsmann (cunoscut, de altfel, pentru “prestațiile sale artistice”), în finala cu Argentina. În urma acestei faze, Pedro Monzon a primit cartonaș roșu, devenind primul jucător elininat într-o finală de Campionat Mondial. Germanii s-au impus cu 1-0, cu un gol înscris din lovitură de pedeapsă, în minutul 85.

Foto: Istoria Cupei Mondiale – facebook

16
/06
/18

Ce meci! Ce jucători! Ce execuţii! Lupta asta va intra în legendă şi vom avea ce să povestim nepoţilor. Toată lumea urlă, negăsindu-şi cuvintele. Ce meci! Ce jucători! Ce execuţii! Lupta asta va intra în legendă şi vom avea ce să povestim nepoţilor. Toată lumea urlă, negăsindu-şi cuvintele. Se exagerează din acelaşi amatorism de care sunt bolnavi şi adversarii lui Ronaldo.

15
/06
/18

"Fotbalul este popular deoarece prostia este populară" - Jorge Luis Borges (24 august 1899 - 14 iunie 1986). O falsă legendă spune că Borges, unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului al XX-lea, era fan al lui echipei Newell. Desigur, împreună cu bunul său prieten Adolfo Bioy Casares, a format un redutabil cuplu literar care a scris despre sportul rege...

14
/06
/18

Bucuria noastră și ambiția lui se întâlnesc astăzi la Moscova. A vrut să arate că poate, că e democrat și popular, că înfige în beton, plastic și iarbă 30.000.000.000 de dolari. A reușit, fotbalul îi servește drept vehicul pentru următoarea lună. Să fie sănătos. Apropo, nu vă mai citiți horoscopul, suntem născuți în aceeași zi, din fericire pentru tinerețea mea muribundă nu și în același an.

05
/10
/17

Echipa naţională joacă un meci oficial într-o zi de joi. E o premieră. Indiferent ce se va întâmpla nu vom putea vorbi nici de „joia dulce” din marea literatură americană, dar nici de „joia neagră”, din religia care a dictat mersul Europei în ultimii 2000 de ani. Echipa națională ne-a anesteziat pentru lung timp epitetele vesele și mirările triste, plasându-ne într-o contemplare blazată.

24
/03
/17

E ceva putred cu Danemarca, spun eu în momentul când văd umbra tricourilor acestei echipe naționale de fotbal . În 1601(1600 conform unor surse alternative) William Shakespeare, prin gura unui ofiţer, personaj episodic în „Hamlet”, spunea că “E ceva putred în Danemarca” (“Something is rotten in the state of Denmark! “), tot din cauza unei umbre.

10
/11
/16

Asediată de nevoi, schimbări, autosuficienţă, lipsă de cultură sportivă, echipa naţională a ajuns în punctul în care orice adunare, ca să nu zicem adunătură, de unsprezece bărbați, care se pot deplasa, este considerată o formație redutabilă.