Istvan Teglas împlineşte 32 de ani. Şase scrisori de „La mulţi ani!“
https://www.ziarulmetropolis.ro/istvan-teglas-implineste-32-de-ani-sase-scrisori-de-la-multi-ani/

Actorul Istvan Teglas împlineşte astăzi 32 de ani. Ziarul Metropolis a strâns şase poveşti despre Istvan Teglas, scrise de cei mai apropiaţi prieteni ai lui.

Un articol de Judy Florescu|11 octombrie 2013

Niciodată mulțumit de prestația sa pe scenă, fiindcă este perfecționist. Un multi-talentat, dar întotdeauna prea modest față de calitățile sale artistice, actorului Istvan Teglas i s-a mai adăugat astăzi încă un an, la cei 31 pe care îi avea.

Cu 42 de roluri în producții artistice americane, germane, maghiare și românești, actorul Istvan Teglas își sărbătorește ziua de naștere pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în rolul lui Osip din spectacolul „Revizorul“ în regia lui Felix Alexa.

Ziarul Metropolis a strâns şase poveşti despre Istvan Teglas, scrise de cei mai apropiaţi prieteni ai lui.

Marius Manole, actor: „Fiecare spectacol e o sărbătoare pentru el“

„István Téglás este unul dintre cei mai corecți și cinstiți oameni pe care mi-a fost dat să-i cunosc în viața asta. Omul ăsta are convingerea că poți să faci lucruri în care crezi și care sunt pe sufletul tău și fără să faci compromisuri. Îl admir pentru că este singurul actor de limba maghiară care a reușit să facă performanță în București și care a urcat pe scena TNB-ului.

Iar pentru asta îți trebuie multă tărie și forță și dorință de a reuși. Fiecare spectacol are importanță pentru el. Fiecare spectacol pentru el e o sărbătoare, ceea ce este foarte frumos. Vreau să cred că o să aibă o carieră frumoasă. Să-i dea Dumnezeu să-și aleagă să facă ce vrea în viață.

Mi-aș dori să-l văd făcând film. Și îi mai doresc multă sănătate, că de asta are cea mai mare nevoie în meseria asta. Iar de fiecare dată când îl vedeți pe afiș pe István Téglás , să mergeți să vedeți spectacolul, pentru că omul ăsta și-a pus toți nervii, și ficații, și toată energia și tot sufletul acolo.”

István Téglás joacă împreună cu Marius Manole în spectacolele „Revizorul“ de la TNB și „Marea iubire a lui Sebastian“, de la Godot Cafe Teatru.

Iris Spiridon, regizor: „Istvan n-o să se descurce în spectacole mediocre“

„Dacă interesează pe cineva să lucreze cu actori frumoși, expresivi și deștepţi, eu îl recomand pe Istvan Teglas. Dacă mai are cineva nevoie de actori care pornesc lucrul cu personajul de la ei înșiși, și care refuză să « învețe meserie» pentru a se păstra sinceri și moderni, eu tot pe el îl recomand.

Și asta nu pentru că este ziua lui, ci pentru că știu cum este să lucrezi cu un actor ca el în fiecare zi. Dacă mai face cineva spectacole frumoase în care are nevoie de un prinț diabolic sau de un vampir angelic, eu sper să vă gândiți la el. Dacă cineva crede că Istvan e coregraf, eu aș spune că, deși se mișcă grozav, merită mult mai tare să-l vedeți jucând.

Mie îmi plac foarte mult cuvintele și pot să vă garantez că nu le-a stricat niciodată, ba chiar le-a dezvoltat și le-a dat mai multe nuanțe decît actori «mari» pe care i-am văzut jucând.

Istvan Teglas

Istvan Teglas, tablou de Iris Spiridon

Dacă o să mă întrebați dacă are accent, pot să vă spun că eu nu am remarcat nici măcar prima dată când l-am văzut, în «Epopeea lui Ghilgameș», spectacol în care el avea cel mai frumos monolog în final. Și de atunci au trecut ani de zile, deci realizați și singuri cât de bun a devenit între timp. Așa că totul depinde de voi!

Mergeți să-l vedeți unde joacă deja și apoi faceți cumva să-l mai văd și eu în spectacole noi, care să-l merite pe el așa cum e. Dacă o să-l distribuiți în spectacole mediocre, n-o să se descurce, pentru că este mult prea special, așa că nu vă bateți capul degeaba. Dacă îl distribuiți în spectacole proaste, atunci s-ar putea să avem o mică problemă, pentru că o să ajung celebră și o să îmi permit să trimit un ucigaș în serie pe urmele voastre.

Citiţi şi: Călătorie în adevărata bucătărie a teatrului

Dar să nu ne gândim de pe acum la asta, astăzi să-i spunem doar «La mulți ani!» și să ne vedem cu toții cu bine prin sălile de teatru.

P.S. Eu i-am dorit anul trecut să fie NEMURITOR. Considerând că asta se va îndeplini cumva de la sine, anul acesta îi doresc să fie un om mai bun.“

Istvan Teglas a lucrat cu Iris Spiridon la spectacolul „Le salon des enfants terribles” de Jean Cocteau.

Cosmin Alexandru Purice, regizor: „István este actorul ideal“

„La mijlocul lui februarie eram într-un impas cu repetițiile la «Comedie neagră». Aveam distribuția formată dar rămăsesem fără actorul principal. I-am propus rolul lui Istvan Teglas, care cred că a acceptat în primul rând pentru că i-a plăcut textul. Ce a urmat a fost o lecție de profesionalism pe care am primit-o la fiecare repetiție.

István este un actor care nu obosește niciodată. István nu întârzie niciodată la repetiții, cu István pe scenă nu poate nimeni să trișeze pentru că s-ar vedea imediat. István este atent la fiecare detaliu, extrem de perfecționist și de o generozitate care activează totul în jur. Este Actorul ideal. La Mulți Ani, István Téglás! Mulți și buni!”

Istvan Teglas a lucrat alături de Cosmin Alexandru Purice la spectacolul „Comedie Neagră“, după Peter Shaffer.

Andreea Novac, coregraf: „Prietenia noastră a devenit mai mult“

„Tu, István, uman și artistic, îmi dai speranță. Şi-mi dai încredere, și-mi dai curaj. Nu o dată ți-am spus că nu știu ce m-aș face fără tine și de fiecare dată îmi dau seama cât sunt de adevărate vorbele acestea. Nu știu ce m-aș face fără tine, nici nu vreau să știu!

Prietenia noastră a apărut artistic, dar a devenit mai mult. E lucrul pe care-l prețuiesc cel mai tare dintre toate pe care le-am realizat în şase ani de când ne cunoaștem. Sper să rămână și să crească.

Și dacă azi sunt aici unde sunt – uman și artistic – în parte ți se datorează. Îți mulțumesc.
Să fii sănătos și să te aflu fericit (orice ar însemna lucrul acesta pentru tine).
La mulți ani, dragul meu!

PS: Și-ți mai mulțumesc că mă aperi de tehnicieni și preiei tu responsabilitatea aceasta în spectacole.”

István Téglás lucrează cu Andreea Novac la spectacolele „Dance a playful body“, cel mai longeviv și apreciat spectacol al său, „Pretend we make you happy“ și „Nemuritorii“.

Istvan Teglas

Istvan Teglas, în „Marea iubire a lui Sebastian“ Foto: Anca Robu

Ştefan Lupu, actor și dansator: „La Mulţi Ani cu «nebunie»… dragă István…“

„Diferența dintre István și foarte mulți colegi de breaslă nu este numai faptul că se mișcă excepțional, ci este faptul că István este un artist. Îți mulțumesc pentru implicarea pe care o ai față de profesia ta, îți mulțumesc pentru siguranța pe care o simt în scenă alături de tine la fiecare reprezentație și bravo pentru finețea și stilul original prin care dai viață personajelor tale“.

István Téglás joacă alături cu Ştefan Lupu la spectacolul „Pretend we make you happy“, un performace cu text și mișcare care se joacă de trei ani cu sala plină atât în țară, cât și în București.

Laura Ilinca, actriță și dramaturg: „La multe roluri mari!“

„L-am cunoscut pe István în 2011, la un workshop organizat de Academia Itinerantă a lui Andrei Șerban la Ipotești. A fost unul din oamenii pe care i-am ales atunci și i-am pus în sertar: cu ei aș vrea tare mult să lucrez odată, cândva. Și vara aceasta a acceptat să joace în piesa scrisă de mine: «Hamlet. Next Hours», piesă care a avut premiera pe 29 septembrie la Godot Cafe Teatru.

A fost așa cum mă așteptam și încă și mai mult: serios, punctual, ambițios, pătimaș, deschis la orice discuție, un actor care are în el multe nuanțe, multe personaje pe care încă nu le-ați văzut dar pe care poate oricînd, dacă i se va da șansa, să le arate. E un actor cu care aș colabora cu bucurie din nou, un om cu care aș bea oricând o cafea și căruia i-aș putea povesti multe știind că vor fi primite cum trebuie.

Ne-a devenit drag tuturor pe parcursul lunilor de repetiție. Și-i urez din toată inima la mulți ani plini de roluri mari!”

István Téglás joacă în spectacolul „Hamlet. Next Hours“, alături de Laura Ilinca, care a scris singura piesă de teatru contemporan românesc inspirată de Shakespeare.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriţi-ne şi pe Facebook!

Foto cu Istvan Teglas în deschiderea articolului – Dani Ioniţă

24
/05
/17

Primul muzician din istorie distins cu Premiul Nobel pentru Literatură împlinește, astăzi, 76 de ani! Cântărețul, compozitorul și poetul Bob Dylan (Robert Allen Zimmerman) a compus de-a lungul carierei sale peste 400 de cântece și a influențat prin creația sa generaţii întregi de muzicieni.

01
/05
/17

"Există o inteligenţă a spectatorului, în general, la care, dacă facem apel, ne vom găsi întotdeauna un public fidel." - Maia Morgenstern. Una dintre cele mai apreciate şi iubite actriţe din România, împlineşte astăzi 55 de ani!

13
/04
/17

„Eu sunt o actriţă nesigură, dar în nesiguranţa asta există o siguranţă, acesta e paradoxul" - Rodica Mandcahe. Una dintre cele mai apreciate şi talentate actriţe ale scenei autohtone împlineşte 74 de ani.

03
/04
/17

"Cinemaul e un teritoriu ideal pentru minciună. E foarte uşor să minţi, e foarte uşor să-i păcăleşti pe „fraierii” care sunt în sala de cinema. Şi foarte mulţi fac asta. Pentru mine ăla nu e cinema şi nu mă interesează." – Cristi Puiu. Renumitul cineast împlinește astăzi 50 de ani! Tot într-o zi de 3 aprilie se nășteau actorii Marlon Brando, Alec Baldwin și Eddie Murphy și se stingea din viață compozitorul Johannes Brahms

22
/03
/17

“Noi toţi vrem ca oamenii să nu ne mintă şi totuşi ne doare cumplit adevărul.” – Tora Vasilescu. Actrița care a debutat pe vremea studenției în “Cursa” lui Daneliuc (1975) împlineşte, astăzi, 66 de ani.

14
/03
/17

O știm și o îndrăgim din “Saltimbancii (1981) – adaptarea nuvelei lui Cezar Petrescu "Fram, ursul polar" -, din „Iarna Bobocilor” (1977), din „Pruncul, Petrolul şi Ardelenii” (1981), din „Faleze de nisip” (1983) și din multe alte filme. Anul trecut, la două decenii de la retragerea din viața publică, actrița a primit premiul de excelenţă la cea de-a 15-a ediţie a TIFF. Carmen Galin împlinește, astăzi, 71 de ani!

20
/02
/17

„Întotdeauna mi-am dorit să fiu o persoană mai bună ziua următoare decât am fost cu o zi în urmă.” – Sidney Poitier . Actorul din „Guess Who's Coming to Dinner” / Ghici cine vine la cină (1967) este primul artist de culoare distins cu un premiu Oscar. S-a născut la 20 februarie 1927, în timpul unei călătorii pe mare, pe care o făceau părinții săi dinspre insula natală, Cat Island, Bahamas către Miami, Florida, unde mergeau să vândă produsele de la fermă.

15
/02
/17

“Fac multă comedie – în proporţie de 75-80%, dar o fac cumva împotriva firii mele. Eu sunt un tip romantic, melancolic, reflexiv, am exaltări doar pe scenă.” – George Ivașcu. În copilărie a jucat fotbal pe maidan, în cartierul Militari. A stat în poartă şi a apărat până şi-a rupt mâna. Mai târziu, şi-a apărat visurile, jucând nu între blocuri, ci pe marea scenă a Teatrului Naţional din Bucureşti. Apoi a construit un teatru, Teatrul Metropolis. George Ivașcu, actorul și directorul Teatrului Metropolis, împlinește astăzi 49 de ani.

21
/12
/16

Născută într-o zi de 21 decembrie (1935), la Slobozia-Hodorogea, Orhei, în Basarabia, Stela Popescu a venit pe lume într-o familie de învățători, iar prima amintire pe care o are bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă.

16
/12
/16

„Ştim cu toţii că nu există familie perfectă şi nici soţul perfect sau soţia perfectă. Să nu mai vorbim despre soacra perfectă… Existăm noi, păcătoşii. […] O viaţă de familie sănătoasă cere folosirea frecventă a trei expresii: Te rog, adică pot?, Mulţumesc! şi Îmi pare rău. […] Să nu terminaţi niciodată ziua fără a face pace! Niciodată, niciodată, niciodată!” - Papa Francisc. Născut pe 17 decembrie 1936 la Buenos Aires, într-o familie modestă, Papa Francisc, pe numele său Jorge Mario Bergoglio, împlinește mâine (sâmbătă) 80 de ani.

09
/12
/16

„Viaţa de zi cu zi seamănă cu un film prost de serie B. Dacă mi s-ar propune s-o ecranizez, aş refuza.” – Kirk Douglas. Ultimul supraviețuitor al epocii de aur a Hollywood-ului împlinește, astăzi, 100 de ani! Cu această ocazie, numeroase ziare din întreaga lume i-au dedicat legendarului actor și producător american articole omagiale.

02
/12
/16

“N-am întârziat niciodată şi n-am obosit niciodată. Am ajuns primul la teatru şi am plecat întotdeauna ultimul.” – Mitică Popescu. Îndrăgitul actor, născut la București, pe 2 decembrie 1936, împlinește astăzi 80 de ani!

24
/10
/16

“Te naști în țara care te naști. (...) Eu sunt româncă din secunda în care m-am născut și așa o să fiu până nu o să mai fiu pe pământ.”- Draga Olteanu Matei. Marea doamnă a teatrului si filmului românesc împlinește astăzi 83 de ani.

20
/10
/16

''Am fost un răsfățat, eu am fost unul dintre actorii care au fost răsfățați. Tot ce am vrut am jucat'' - Ion Dichiseanu. Îndrăgitul actor a împlinit astăzi 83 de ani!

20
/10
/16

"Am jucat alături de Birlic, alături de Calboreanu, de Dina Cocea, Cela Dima, Marcel Anghelescu, actori din marea pleiadă a Teatrului Naţional, care l-au cunoscut şi l-au prins în viaţă pe Caragiale. Să stai lângă ei, să joci alături de ei este un lucru absolut extraordinar..." - Costel Constantin. Unul dintre cei mai importanti actori din „vechea gardă” a teatrului şi filmului românesc împlineşte, astăzi, 74 de ani. În octombrie 2012, Costel Constantin primea o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti

12
/10
/16

„Într-un fel, destui oameni îşi risipesc cea mai mare parte a vieţii, făcând lucruri care nu le plac, la care nu se pricep şi care îi fac nefericiţi. Trist e însă că talente eclatante se irosesc în van, din felurite pricini. Nu contează domeniul, însă sunt dureros impresionat că oameni foarte înzestrați se rătăcesc de marile lor ținte artistice, sportive sau științifice. Puțini dintre ei se redresează în ultima clipă și lasă posterității ceva care să stea oricând mărturie că nu s-au ratat. Toată această categorie de oameni au însă o trăsătură comună: nu cunosc sentimentul invidiei.” - Şerban Tomşa. Autorul romanelor „Biblioteca lui Noe”, „Maimuţe în haremul nopţii”, „Gheţarul” şi „Călugărul Negru” împlineşte astăzi 60 de ani.

11
/10
/16

“Nu sunt o stâncă ce nu poate fi clintită, rece, lucidă, cum par. Nenorocirea este că nu sunt cum par şi că foarte repede omul îşi dă seama de asta. Aspectul exterior mi se trage, cred, din faptul că am fost şi am rămas o mare timidă. De aici, felul meu de a mă purta faţă de interlocutor, de aici senzaţia de inaccesibil.”. – Olga Tudorache.