„Iubiții Domnului”. Cine-transă
https://www.ziarulmetropolis.ro/iubitii-domnului-cine-transa/

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, documentarul „Iubiţii Domnului”, realizat în 1997 de Dan Alexe, prezintă rivalitatea dintre doi şeici dervişi din Skopje. Două personaje excentrice, privite cu empatie, dar şi cu o ironie blândă – şi asta atunci când regizorul chestionează discret practicile lor religioase.

Un articol de Ionuţ Mareş|24 noiembrie 2016

„Iubiții Domnului” începe cu un fragment dintr-un material video din 1951 despre ritualul unor derviși de a-și străpunge fața cu obiecte ascuțite fără a curge sânge și fără țipete de durere, în timpul unei ședințe colective de practicare a extazului mistic.

Pentru cei nefamiliarizați cu astfel de imagini în care corpul devine ținta unor suplicii autoinduse, momentul poate fi greu de privit. Dramaturgic, secvența de arhivă intrigă și are rolul de a crea o așteptare: vom asista la practicarea ritualului și în prezent?

Un mister pe care se susține întregul film și care crește odată ce spectatorul începe să ia contact cu cele două personaje centrale: în Macedonia sfârșitului anilor `90 (Dan Alexe este un bun cunoscător al limbilor și țărilor fostei Iugoslavii), doi șeici musulmani din Skopje, lideri ai unor confrerii rivale de derviși, sunt în conflict din cauza felurilor diferite de a vedea practicarea ritualului lor religios.

Unul dintre ei, care are în grijă un lăcaș de cult și care a moștenit prin familie dreptul de a conduce ședințele de transă colectivă ale confreriei sale, îl acuză pe celălalt, mai în vârstă, că nu ar avea voie să practice ritualul străpunsului cu obiecte ascuțite. Bătrânul se apără și spune că a primit dreptul la o astfel de excepție chiar de la tatăl rivalului său, în urma unei revelații.

Tema rivalității între doi membri ai aceleiași comunități etnico-religioase avea să fie în centrul unui film ulterior al lui Dan Alexe, „Cabală la Kabul” (2007), care are ca personaje doi evrei din Kabul.

iubitii_domnului-play

„Iubiții Domnului” este disponibil, de joi, pe Cinepub.ro, platformă online unde pot fi accesate gratuit şi în condiţii legale filme româneşti (noi sau vechi, scurtmetraje sau lungmetraje, documentare sau ficţiune), oferta fiind înnoită în fiecare săptămână. Click pe imagine pentru a vedea filmul!

În „Iubiții Domnului”, nu rivalitatea este sursa principală a tensiunii pe care se susține filmul, deși ea oferă mai multe secvențe reușite, inclusiv comice (întâlnirea celor doi este un prilej de ironii reciproce pe teme religioase). Suspansul vine din așteptarea momentului în care, ca spectatori, vom asista la practicarea ritualului ce ne-a fost prezentat la început – iar Dan Alexe are grijă să sugereze permanent că va exista o astfel de secvență.

Șeicul mai tânăr este filmat în timp ce prezintă obiectele pe care obișnuiesc să le folosească membrii confreriei sale în timpul transelor. Iar bătrânul, iscodit de Dan Alexe (care nu este un observator neimplicat, ci un intervievator căruia personajele i se adresează uneori pe numele mic, semn al familiarității), vorbește la rândul său despre misterioasa transă violentă, care devine, inevitabil, ținta curizității cineastului și, implicit, a publicului.

Însă în ciuda apropierii evidente dintre regizorul-martor și personajele sale, în a căror viață pătrunde cu camera de filmat (locuințe, familii), Dan Alexe nu ezită să chestioneze discret practicile religioase ale celor doi reprezentanți ai sufismului, ramură tolerantă și fără încărcătură politică a islamului.

De pildă, șeicul care locuiște în lăcașul de cult îi cere imediat bani unei femei care este pusă să treacă rapid pe sub câteva mătănii, într-o scenă prezentată ca lipsită de vreo încărcătură spirituală specială. De partea cealaltă, bătrânul șeic este nevoit să își ateste prin documente credibilitatea ca lider spiritual al confreriei, iar acceptul primit de la rivalul său de a conduce o ceremonie în așa-numita mănăstire îi produce o bucurie aproape copilărească (vizibilă pe chip).

Și totul culminează cu secvența de câteva minute cu exoticul ritual în care, după mai multe cântece, mișcări ritmice și dansuri, bărbați și copii se străpung sau se lasă străpunși cu obiecte ascuțite în limbă, în obraji și în diverse părți ale corpului. O transă colectivă condusă de șeic și filmată de Dan Alexe din mijlocul cercului format de participanți – o secvență dură, intensă, extrem de puternică vizual și auditiv. O imersiune într-o atmosferă bizară, aproape suprarealistă.

Articol apărut şi pe blogul lui Ionuţ Mareş.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.