„IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi”, o adaptare la prezent a dramaturgiei clasice la Teatrul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/iulia-atunci-cand-viata-te-lasa-sa-alegi-o-adaptare-la-prezent-a-dramaturgiei-clasice-la-teatrul-metropolis/

Vineri, 26 aprilie 2024, începând cu ora 19:30, la Sala Mică a Teatrului Metropolis, are loc premiera oficială a spectacolului „IULIA. Atunci când viaţa te lasă să alegi”, regia Mara Oprea.

Un articol de Liliana Matei|17 aprilie 2024

Realizat în parteneriat cu UNATC „I.L. Caragiale” din București, spectacolul este o rescriere de Raluca Cîrciumaru după „Domnișoara Iulia” de August Strindberg.

Pe fundalul unei petreceri aniversare, într-o bucătărie scandinavă modernă, invadată simbolic de vegetație, impregnată de nefericirea și regretele celor care o tranzitează, Iulia se confruntă pentru prima oară cu fragilitatea propriului sine și cu voința implacabilă a celor care îi sunt, în mod egal, angajați, prieteni, companie.

„La vremea ei și mult după ce a fost scrisă, Domnișoara Iulia de August Strindberg și-a șocat spectatorii: textul vorbește despre oameni care își acordă libertatea de a face ceva nepermis de societate. Ne-am dorit să o aducem pe Domnișoara Iulia în prezent, pentru a-i renegocia profunzimile și veridicitatea. Ne-am întrebat ce ar mai putea șoca astăzi, într-o lume în care sensul cuvintelor își pierde importanța; în care comunicăm cu teamă; în care banii dictează sistemul de valori; și, mai ales, într-o lume care ne facem să ne credem condamnați la singurătate.

Iulia spune povestea unor oameni care aleargă să își justifice existența, în încercarea de a-și proteja identitatea. Conflictul dintre sexe și dintre clase este o luptă pentru supraviețuire, care devine, paradoxal, o bătălie contra propriei firi”, spune Mara Oprea, regizoarea spectacolului.

Concepută ca o posibilă vivisecție a relațiilor interumane de astăzi, spectacolul chestionează o serie de atitudini și poziționări față de rolul pe care îl acordăm existenței și măștilor sociale versus vieții individuale, dorințelor personale, momentelor de rătăcire, amăgire și nebunie, dar și față de responsabilitatea pe care o purtăm pentru cei care ne însoțesc, pentru dinamica instabilă salariat-angajator, pentru acțiunile umane crude, motivate exclusiv financiar care guvernează asupra realității contemporane. IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi privește direct în abisul deschis de egoismul fără margini al unei tinere exaltate și privilegiate.

„Rescriind, ne-am propus să avem un dialog cu Strindberg și cu Iulia lui. Care relații rămân relevante după 136 de ani? Ce s-a schimbat, și cu ce? Dinamicile alunecoase și aparent mai puțin normative angajat-angajator au luat locul regulilor de fier dintre servitori și nobili. Obsesia moralizatoare față de femei s-a subtilizat atât de tare încât există oameni care nu o mai văd. Adică ne «bucurăm» de o voalare perversă a inegalităților, pe care ne-am propus să o accentuăm tot așa cum o resimțim, aproape negând-o”, a declarat Raluca Cîrciumaru, dramaturga spectacolului.

Distribuția spectacolului este formată din actorii Raluca Aprodu (Iulia), Daniel Nuță (Jean) și Alina Rotaru (Cristina); scenografia este realizată de Gabi Albu, muzica Luca Rusu, sound design Raw Creatives, lighting design Adrian Luca, asistență scenografie Ilinca Gavriliță, asistență regie Andra Vlasin, regie tehnică Vlad Moszojanu.

„IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi” se joacă pe 26 aprilie (premieră oficială), următoarele reprezentații fiind programate în datele de 18 și 31 mai, respectiv 1 iunie 2024. Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a Teatrului Metropolis, Str. Mihai Eminescu, nr. 89, deschisă de luni până duminică, între orele 10:00-20:00, sau online, prin accesarea site-ul www.teatrulmetropolis.ro.

„IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi”

rescriere de Raluca Cîrciumaru după Domnișoara Iulia de August Strindberg

Regie: Mara Oprea

Dramaturgie: Raluca Cîrciumaru

Scenografie: Gabi Albu

Asistență scenografie: Ilinca Gavriliță

Muzica: Luca Rusu

Sound Design: Raw Creatives

Lighting design: Adrian Luca

Asistență regie: Andra Vlasin

Regie tehnică: Vlad Moszojanu

Foto: Andrei Gîndac, Alina Rotaru

Cu: Raluca Aprodu, Daniel Nuță, Alina Rotaru

Durata: 1h 30 min. (fără pauză)

Spectacol recomandat publicului peste 14 ani!

Foto: Two Bugs – Andrei Gândac

11
/11
/24

Duminică, 17 noiembrie, la ora 16.00, Muzeul Național al Literaturii Române organizează, la sediul său din strada Nicolae Crețulescu nr.8, evenimentul intitulat „Jurnale de călătorie în literatura română: de la Dinicu Golescu până astăzi”, la care vor participa cunoscuții oameni de litere și scriitori Ioan Cristescu, Paul Cernat și Cosmin Ciotloș. La 200 de ani de […]

10
/11
/24

PROTEST Joi, 7 noiembrie, cea mai importantă instituție de spectacol din Bulgaria a avut „o noapte furtunoasă”, în urma conflictului iscat chiar înainte de premiera spectacolului regizat de actorul britanic John Malkovich, conflict ajuns în presa internațională.

06
/11
/24

Miercuri, 13 noiembrie, ora 19:30, la sala Mică a Teatrului Metropolis, are loc conferința aniversară „Caragiale. Scrisori regăsite”. La 140 de ani distanță de la prima reprezentație pe o scenă de teatru a piesei O scrisoare pierdută, criticul literar Cosmin Ciotloș revizitează, într-un scenariu investigativ, bine-cunoscutul text al dramaturgiei românești. Conferința va fi deschisă de teatrologul Tiana Alexe.

06
/11
/24

New Draft #3, rezidența de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, și-a încheiat și ultima etapă. Sesiunea de pitch în care au fost prezentate proiectele a avut loc la Apollo 111, în fața unor producători, regizori și alți profesioniști din lumea filmului.

06
/11
/24

Fundația Culturală „Camil Petrescu” îşi continuă demersul de promovare și susţinere a literaturii de teatru. În prezent, oferta sa editorială însumează peste o sută de titluri atât pe gustul profesioniștilor, cât şi al spectatorilor pasionați, acoperind genuri precum: monografia, dramaturgia, analiza teoretică, eseistica, exegeza critică.

05
/11
/24

În urma documentării unui fenomen social în expansiune în România: migrația inversă către sat, explorând motivele personale și contextul care au condus la această schimbare, Patrupetrei prezintă o primă concluzie a „În căutarea paradisului pierdut” prin proiecțiile filmului documentar realizate în etapa de cercetare și vernisajul unei expoziții foto-video.

05
/11
/24

Născută în România și stabilită în Elveția, Teodora Brody a reușit să se facă remarcată în jazzul clasic alături de celebrul pianist Johnny Răducanu la sfârșitul anilor 90, devenind pionieră în fuziunea dintre jazz și doina românească.

05
/11
/24

Asociația Designers Thinkers Makers a lansat proiectul „Culture & Cultures. Connecting the dots”, o inițiativă dedicată valorificării patrimoniului cultural din colinele Transilvaniei, cu accent pe satele Biertan și Chirpăr. Proiectul urmărește să evidențieze moștenirea culturală valoroasă a regiunii, în special prin promovarea siturilor UNESCO și a valoroasei moşteniri locale aproape necunoscută publicului larg.

05
/11
/24

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) lansează marți, 12 noiembrie 2024, ora 14:00, „Barometrul de Consum Cultural 2023. Comunități de consum în contextul schimbărilor societale”, cel mai amplu studiu care analizează practicile consumatorilor de cultură, la nivel național.

04
/11
/24

Miercuri, 6 noiembrie, de la ora 18.30, la Cinema Elvire Popesco are loc deschiderea oficială a celei de-a XI-a ediții a UrbanEye Film Festival București, evenimentul anual care promovează, prin intermediul filmului, dialogul despre oraș și viața urbană și creează un cadru de întâlnire pentru cei preocupați de aceste subiecte.

04
/11
/24

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.), împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „Bauhaus în linii de arhitectură”.