Iuliana Ciugulea: Jurnalistul să creadă în inteligenţa telespectatorului
https://www.ziarulmetropolis.ro/iuliana-ciugulea-rolul-ideal-sa-deturnez-stradania-altora-de-a-tampi-omul-cu-televizorul/

Iuliana Ciugulea, care prezintă emisiunile „Digicult“ şi „Conversaţii esenţiale“ pe postul Digi24, face presă din 1999 şi consideră că jurnalistul trebuie să respecte şi să creadă în inteligenţa şi în bunul simţ al celor cărora li se adresează

Un articol de Dan Boicea|7 martie 2013

Iuliana Ciugulea realizează şi prezintă emisiunile „Digicult“ şi „Conversaţii esenţiale“ pe postul de televiziune Digi24. Actriţa Teatrului Bulandra face presă din 1999 şi consideră că jurnalistul trebuie să respecte şi să creadă în inteligenţa şi în bunul simţ al celor cărora li se adresează.

 

Dan Boicea: Cum a fost un an la Digi24, ca realizator şi prezentator a două emisiuni culturale?

Iuliana Ciugulea: Muncă, stres. Dar plăcerea de a observa că telespectatorii îşi doresc astfel de emisiuni a reuşit să mă motiveze şi mi-a dat puterea ca în fiecare săptămână să am premieră. Da, eu aşa consider, că în fiecare săptămână am de fapt două premiere! Şi ceea ce m- a ajutat foarte mult a fost atitudinea celor din Digi24.

Ştii, când întâlneşti privirea oamenilor cu care lucrezi şi simţi că te respectă, îţi respectă munca şi se bucură că eşti în echipa lor, că ai tot sprijinul lor, devine obligatoriu să nu-i dezamăgeşti! Unde mai găsesti astăzi aşa ceva? Nu uita, vorbim despre emisiuni culturale, pe care nu le găseşti pe posturile private nici să dai cu tunul! Aşa că te miri, te bucuri şi continui!

Aţi crezut în succesul unei astfel de televiziuni şi al unor emisiuni de cultură? Mai au aceste emisiuni public în zilele noastre?

Dovada că publicul are nevoie şi de emisiuni şi de invitaţi de colecţie este faptul că o să continuăm cu Digicult şi Conversaţii esentiale. Am crezut în români, altfel nu eram nebună să muncesc în van! Cred că sunt o persoană responsabilă şi nu-mi asum decât lucrurile în care cred.

Cum completează/dublează cariera dumneavoastră în teatru această meserie de jurnalist?

Actoria mă ajută să înţeleg mai bine personajul principal al emisiunii – invitatul. Asta am învăţat la şcoală, să mă apropii de personaj, să învăţ să-l înţeleg, să mă împrietenesc cu el, să-l determin să fie sincer cu mine. Iar anii de presă – 14 la număr, mă ajută să vă invit la Conversaţii esenţiale. Faptul că fac presă îmi dă mai multă încredere în mine când sunt pe scenă. Dar dorinţa de a nu-i dezamăgi pe cei care mă văd pe micile ecrane mă cam tensionează, trebuie să recunosc.

În viaţa dumneavoastră aţi avut şansa unor mari întâlniri, atât pe scenă, cât şi pe platoul de filmare. Care sunt întâlnirile cruciale, în urma cărora v-au rămas cele mai intense amintiri?

Sunt întâlniri pe care nu pot să vi le împărtăşesc. Au existat momente în care… a trecut un înger. Ele îmi aparţin mie. În afara acestora, au existat întâlniri importante profesional cu Franco Zeffirelli, Jeremy Irons, Costa Gavras, Anthony Minghella, Ducu Darie, Andrei Şerban, Ruxandra Donose şi atât de mulţi alţii, încât mă voi opri, pentru că nu aş vrea să mă laud prea mult cu atâtea zile frumoase în viaţa mea.

Marea mea ţintă sunt telespectatorii. Pe ei vreau să-i conving că nu vor pierde timpul alături de mine şi de invitaţii mei. Rolul ideal pentru mine, acum, ăsta este. Să reuşesc să deturnez strădania altora de a tâmpi omul cu televizorul. Rol mai important nu pot avea niciodată.

Iuliana Ciugulea,
actriţă şi jurnalist

Vă amintiţi cum a fost examenul dumneavoastră la Actorie? Ce aţi pregătit atunci şi cine a fost în comisia de examinare? Dar prima emisiune de televiziune?

Culmea, ca să vezi cum e viaţa şi ce îţi rămâne din anumite etape ale vieţii! Îmi amintesc de ziua, ora, minutul, secunda când, la examenul de admitere, Dem Rădulescu a spus: „Daţi-i un pahar cu apă, uitaţi-vă cum îi tremură genunchii!“.

Şi îmi amintesc de primul live din viaţa mea, la Pro TV, când transmiteam de la D’ale Bucureştilor, coborând scările Hanului lui Manuc, făcusem o regie interesantă, cu măşti şi statui vivante, ce mai… super-show! Eu, cu o pălărie de epocă, eveniment, nu glumă! Aşa cum îmi spusese producătorul, ştiam că m-au aruncat în apă şi dacă nu ies la mal, înecată rămân. S-a terminat live-ul şi Mişu mi-a spus: „Iulico, ţi-a intrat pana de la pălărie în gură! N-ai simţit? Să vă mai spun ce am răspuns? Important este că am înotat până la mal şi am luat şi medalie!

Ce sfat i-aţi da unui actor care se află la început de drum? Dar unui tânăr jurnalist?

Actorului – să nu stea agăţat de avizier – oare ce joc în stagiunea asta? Să-şi forţeze norocul, şansa, viaţa! Şi dacă îşi dă seama că a ales greşit, să renunţe! Dacă nu poţi să te exprimi într-o meserie, găseşte alta! Nu-ţi irosi viaţa!

Jurnalistului – să respecte şi să creadă în inteligenţa şi în bunul simţ al celor cărora li se adresează. Nu renunţa la visul din copilărie – Fii Făt-Frumos şi îl vei învinge pe Zmeu! Zmeul fiind cancanul, vulgaritatea, scandalul, urâtul, ţopenia! Sunt atâtea lucruri importante de făcut! Nu le alege pe cele pe care sigur, la un moment dat, le vei regreta!

DigiCULT (în fiecare sâmbătă, de la ora 14.30, la Digi24)

DigiCULT este o emisiune tip magazin, care conţine portrete ale unor personalităţi culturale din România şi ştiri despre evenimentele curente – lansări de carte, vernisaje, expoziţii, premiere de teatru şi film.

DigiCULT este o emisiune despre cultură în care se împletesc spectacolele de teatru cu arhitectura și problemele de urbanism, expoziţiile de pictură și sculptură cu performance-uri inedite, la care se adaugă elemente definitorii pentru cultura contemporană din România – portrete ale personalităţilor marcante din cultura română, prezentări argumentate ale cărților, curentelor artistice sau politicilor/programelor culturale importante. Emisiunea îşi propune să fie şi un ghid pentru cei care urmăresc evenimentele culturale din Bucureşti, dar nu numai.

digicult

Echipa de la DigiCULT: Diana Popescu, producător (stânga), Bogdan Afrăsinei (reporter) şi Iuliana Ciugulea (prezentator)

Conversaţii esenţiale (în fiecare sâmbătă, de la ora 20.10, la Digi24)

Conversaţii esenţiale este o emisiune care vrea împrospătarea imaginii omului de cultură. Într-o atmosferă relaxată, dialogul dintre Iuliana Ciugulea şi invitaţii săi este unul foarte liber, antrenant, depărtându-se de genul interviului tip.

De-a lungul unui an de zile au trecut pragul studioului Digi24 pentru Conversaţiile esenţiale cu Iuliana Ciugulea personalităţi care nu au nevoie de nicio altă prezentare: Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Dan C. Mihăilescu, Aurora Liiceanu, Laurenţiu Damian, Oana Pellea, Ion Caramitru, Luminiţa Gheorghiu, Ruxandra Donose, Grigore Leşe, Solomon Marcus, Vlad Ivanov, Radu Afrim şi multi alţii.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.

20
/09
/23

Cezar Antal este absolvent al Universității de Arte "George Enescu" din Iași, Facultatea de Teatru, Secția Arta Actorului Mânuitor de Păpuși și Marionete. A fost actor al Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, în prezent fiind angajat al Teatrului Odeon din București. A colaborat cu regizori importanți de teatru și film. La Teatrul Metropolis joacă în piesa "Disco Regret", scrisă de Doru Vatavului și regizată de Irisz Kovacs.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

26
/07
/23

O actriță care vorbește despre frică și despre lupta cu ea, despre șoapte timbrate și despre organul ei preferat de gândire: inima, într-un interviu sub formă de alfabet care o deslușește delicat și în profunzime: Antoaneta Cojocaru.