J. R. R. Tolkien, Pierre de Coubertin şi Muzeul “George Enescu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/j-r-r-tolkien-pierre-de-coubertin-si-alexandru-paleologu-2-septembrie/

Într-o zi de 2 septembrie se stingeau din viaţă scriitorul J. R. R. Tolkien, autorul cărţilor fantastice: Hobbitul şi Stăpânul Inelelor, şi istoricul francez Pierre de Coubertin, fondatorul CIO şi părintele Jocurilor Olimpice moderne.

Un articol de Petre Ivan|2 septembrie 2016

Deși mulți alți autori au publicat lucrări fantasy înaintea lui Tolkien, imensul succes al Hobbitului și Stăpânului Inelelor a dus la o popularizare uriașă a genului, după publicatrea acestora în ediție necartonată în Statele Unite.

J. R. R. Tolkien, ale cărui lucrări au inspirat o serie de multe alte romane și nuvele fantasy și science-fiction, s-a clasat pe locul 6 pe lista celor mai buni scriitori britanici din 1945 până în prezent, întocmită de The Times, în anul 2008.

Tot într-o zi de 2 septembrie:

1666: A izbucnit Marele incendiu din Londra, care, timp de 4 zile și jumătate, a distrus întregul oraș, inclusiv Catedrala Sfântul Paul; în memoria victimelor a fost ridicată o statuie care se afla în centrul Londrei.

1792: Revoluția franceză: „Masacrele din septembrie”; 1300 de deținuți din închisori sunt omorâți fără judecată de către mulțimea dezlănțuită.

1870:După înfrângerea de la Sedan, împăratul Franţei Napoleon al III-lea se predă comandantului armatei prusace

1958: A fost inaugurat, la București, Muzeul „George Enescu”.

1995: S-a deschis la Cleveland, statul Ohio, Muzeul „Rock and Roll of Fame”, închinat celor mai influenți cântăreți și producători de muzică rock.

S-au născut:

1929: Hal Ashby, regizor american de film (d. 1988)

J. R. R. Tolkien

Salma Hayek

1964: Keanu Reeves, actor american

1966: Salma Hayek, actriță mexicană

S-au stins din viaţă:

1910: Henri Rousseau, pictor francez (n. 1844)

1929: Paul Leni, regizor german (n. 1885)

1937: Pierre de Coubertin, filozof, istoric și sociolog francez (n. 1863)

1973: J. R. R. Tolkien, scriitor britanic (n. 1892)

2002: Rodica Ojog-Brașoveanu, scriitoare română (n. 1939)

2005: Alexandru Paleologu, scriitor, membru al Academiei române (n. 1919)

MELODIA ZILEI – Saturday Night, – Suede
În urmă cu 18 ani, într-o zi de 2 septembrie, britanicii de la Suede lansau ‘Coming Up’, cel de-al treilea album al trupei. De pe acest album, vândut în decursul unui an în peste 1,5 miloane de exemplare, am extras melodia Saturday Night.

Foto cu J. R. R. Tolkien, Pierre de Coubertin şi Salma Hayek – wikipedia, cinemagia

03
/03
/17

Într-o zi de 3 martie, la Opéra Comique din Paris, avea loc premiera operei Carmen de Georges Bizet. Tot într-o zi de 3 martie apărea primul număr al revistei Time, se stingea din viaţă compozitorul german Johann Pachelbel, iar Elvis Presley apărea la tv pentru prima dată. Și, desigur, tot într-o zi de 3 martie se năştea Ion Iliescu, fost director al Editurii Tehnice (1984 – 1989), dar asta nu (prea) face obiectul unei publicaţii de cultură.

27
/02
/17

Într-o zi de 27 februarie se năștea Elizabeth Taylor, ”actriţa cu ochi violet”, considerată cea mai frumoasă femeie din lume în anii ’50. Elizabeth Taylor, „ultimul star al Hollywoodului de altădată”, a fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori, una dintre cele mai răsfăţate actriţe din toate timpurile, dar şi, cea mai “scumpă”, pentru rolul din “Cleopatra” primind în anul 1962, peste un milion de dolari...

22
/02
/17

Într-o zi de 22 februarie se năștea actrița italiană Giulietta Masina, al cărei destin a fost legat de o altă biografie celebră din lumea filmului, cea a regizorului Federico Fellini, soţul ei. Tot într-o zi de 22 februarie se năștea poetul şi fabulistul Grigore Alexandrescu, cel care va consacra în literatura română ca specii literare autonome epistola, meditaţia şi satira, și se stingea din viață Andy Warhol, unul dintre cei mai reprezentativi artişti americani ai mişcării pop.

17
/02
/17

Într-o zi de 17 februarie avea loc, la Milano, premiera mondială a operei "Madame Butterfly" de Puccini. Tot într-o zi de 17 februarie încetau din viață Giordano Bruno (susţinător al teoriei coperniciene conform căreia Pământul şi celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui şi în jurul propriilor axe) și celebrul dramaturg francez Moliere (Jean Baptiste Poquelin).

15
/02
/17

Într-o zi de 15 februarie se năşteau regizorul Alexandru Bocăneţ, criticul Titu Maiorescu şi astronomul renascentist Galileo Galilei. Tot pe 15 februarie (1990) lua înfiinţă Uniunea Teatrelor din România (UNITER), avându-l ca preşedinte pe actorul Ion Caramitru.

07
/02
/17

Într-o zi de 7 februarie Charlie Chaplin debuta în rolul care îi va aduce celebritatea, micul Vagabond - Charlot. Tot într-o zi de 7 februaraie  faimosul cuplu Stroe şi Vasilache prezenta în premieră "Bing-bang", primul film sonor realizat la Bucureşti cu o aparatură construită de inginerul roman Argani.

06
/02
/17

Într-o zi de 6 februarie se nășteau scriitorul român Geo Bogza, cineaștii François Truffaut și Jim Sheridan și cântăreții Natalie Cole, Bob Marley, Axl Rose și Cătălin Crișan. Tot într-o zi de 6 februarie (1898) avea loc, la Paris, premiera "Poemei romane", compusa de George Enescu, pe atunci în vârstă de 16 ani.

31
/01
/17

 „Dictatorii sunt întotdeauna dezinformaţi. E rezultatul fricii pe care o sădesc. Cad în propria lor capcană: a terorii. De fapt, mi-e frică - mi-e frică să spun tot ce gândesc. Dacă acest carnet cade în mâna cuiva? La români, stomacul e mai important decât creierul. Chiar şi decât picioarele...", nota în jurnalul său regizorul Alexandru Tatos, pe 20 mai 1973. Într-o zi de 31 ianuarie (1990) Alexandru Tatos înceta din viaţă.

25
/01
/17

În urmă cu 135 de ani să năștea romanciera și eseista britanică Virginia Woolf. Tot într-o  zi de 25 ianuarie (1938) se năştea Vladimir Vysotsky, actor, cantautor, poet și scriitor rus. Ignorant de oficialități, Vîsoțki a exercitat o influență enormă asupra locuitorilor Uniunii Sovietice. în anii '70, rușii își cumpărau casetofoane - achiziție destul de costisitoare pentru acele vremuri - anume pentru a-i putea asculta cântecele.

24
/01
/17

Într-o zi de 24 ianuarie se năștea Grigore Vasiliu Birlic, unul dintre cei mai mari actori români. Numele său de naștere era Grigore Vasiliu, Birlic fiind porecla pe care artistul a primit-o ca urmare rolului de succes din piesa Birlic, jucată la începutul carierei.

23
/01
/17

Într-o zi de 23 ianuarie (1899) se năștea Humphrey Bogart, câștigător al premiului Oscar. Actorul a fost numit de către Institutul American de Fim cel mai mare actor din istoria filmului american. Tot într-o zi de 23 ianuarie (1989) înceta din viaţă celebrul pictor spaniol Salvador Dali, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă.