Jack London, omul cu care am adus Alaska la Petrești
https://www.ziarulmetropolis.ro/jack-london-omul-cu-care-am-adus-alaska-la-petresti/

Într-o vreme în care simţeam din plin, epidermic, eşecul sistemului comunist, Jack London mi-a făcut cunoştinţă cu văile şi piscurile sistemului capitalist.

Un articol de Dan Nicolaie (Dedes)|12 ianuarie 2016

Am înțeles de fapt ce înseamnă țara „tuturor posibilităților” și că de cele mai multe ori „posibilitățile” duc în jos, foarte jos, până dincolo de limitele „muntelui de pietate”, locul unde ultimul bun al ultimului om se poate transforma într-o bucată de pâine, care îi permite să spere că și mâine va mai fi o zi.

Recitind, acum, „Martin Eden” am decriptat totul cu alte chei și m-am împrietenit și mai mult cu marinarul plin de talent și visuri, care dorea totul, când nu avea nimic și nu a mai vrut nimic atunci când avea totul.

Revenind la vremea primelor lecturi, după ce am citit „Colț alb” mi-am iubit și mai mult câinele, cunoscut în tot satul sub numele de Cocoloș, pe care, în ciuda taliei lui – un maidanez mic, dar butucănos, extrem de încăpățânat și agresiv – și a nepriceperii mele de a asambla un ham, am reușit să-l învăț cum să tragă o sanie ca un veritabil husky.  Grație paginilor semnate de Jack London,  am mutat un colț din Alaska în câmpia Argeșului, oferindu-i un moment de glorie lui Cocoloș.

Ori de câte ori văd puțină zăpadă și un câine primul lucru care îmi vine în minte, ca o „chemare a străbunilor”, este numele lui Jack London.

Foto: Jack London, omul cu care am adus Alaska la Petrești – facebook

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.