Truman Capote, Monica Bellucci, Dem Rădulescu…
https://www.ziarulmetropolis.ro/james-dean-monica-bellucci-dem-radulescu/

Într-o zi de 30 septembrie se năşteau scriitorul Truman Capote şi actorii Monica Bellucci şi Dem Rădulescu. Frumoasa actriţă italiană împlineşte, astăzi, 52 de ani.

Un articol de Petre Ivan|30 septembrie 2016

Truman Capote, pe adevăratul său nume Truman Streckfus Persons, s-a născut la 30 septembrie 1924, în New Orleans și, după divorțul părinților, a fost crescut de familia mamei sale, într-un orășel din Alabama. Când aceasta s-a recăsătorit cu un om de afaceri cubanez, Capote s-a mutat la New York și a adoptat numele tatălui vitreg.

La șapte­sprezece ani și-a întrerupt studiile și s-a angajat la The New Yorker; curând a început să-și publice povestirile în prestigioase reviste literare, iar în 1948 i-a apărut romanul Alte glasuri, alte încăperi, care s-a bucurat de un enorm succes și l-a impus în atențtia criticilor ca una dintre cele mai mari sperante ale prozei americane.

Volumele de povestiri, roma­nele și piesele de teatru publicate ulterior – O vară la răscruce (1943), Arborele nopții și alte povestiri (1949), Harfa de iarbă (1951), Mic dejun la Tiffany (1958), Cu sânge rece (1966), Muzica pentru cameleoni (1980), dintre care multe sunt obiectul unor ecranizări celebre, îi consolidează definitiv reputația și, totodată, stilul: o combinație irezistibilă de nonconformism, ironie, rafinament psihologic și complexitate stilistică.

Truman Capote, fraze memorabile:

Nu-mi pasă ce se spune despre mine, câtă vreme nu-i adevărat. (I don’t care what anybody says about me as long as it isn’t true.)

Celebritatea e bună la un singur lucru: ți se încasează cecurile și într-un oraș mic. (Fame is only good for one thing – they will cash your check in a small town.)

Să termini o carte e ca și cum ai duce un copil în spatele casei și l-ai împușca. (Finishing a book is just like you took a child out in the back yard and shot it.)

Viața este o piesă relativ bună, cu un act trei scris prost. (Life is a moderately good play with a badly written third act.)

Păi, sunt cam de înălțimea unei carabine, și la fel de zgomotos. (Well, I’m about as tall as a shotgun, and just as noisy.)

La televizor îmi place să vorbesc despre acele lucruri de care nu merită să scrii. (I like to talk on TV about those things that aren’t worth writing about.)

Tinerii cred că bătrânii sunt neghiobi; dar bătrânii știu că tinerii sunt neghiobi. (Young men think old men are fools; but old men know young men are fools.)

Bunul gust e moartea artei. (Good taste is the death of art.)

Vărsăm mai multe lacrimi în urma rugăciunilor îndeplinite, decât în urma celor care nu au fost. (More tears are shed for answered prayers than for unanswered ones. – Citat al Terezei de Avila, preluat ca titlu al cărții Answered prayers.)

Tot într-o zi de 30 septembrie:

1791: Premiera operei Die Zauberflöte (Flautul fermecat), de Wolfgang Amadeus Mozart are loc la Viena, la Schikaneders Theater.

1846: Prima extracție de dinți fără durere, sub narcotic, efectuată de William Thomas Green Morton pe pacientul său Eben Frost.

capote

Nebuloasa Orion fotografiata de Henry Draper

1863: Premiera operei Les pêcheurs de perles, de Georges Bizet are loc la Théâtre-Lyrique din Paris.

1880: Henry Draper reușește prima fotografie a Nebuloasei Orion.

1888: Jack Spintecătorul ucide cea de-a treia și cea de-a patra victimă: Elizabeth Stride și Catherine Eddowes.

1935: La Boston, a avut loc premiera operei „Porgy and Bess”, de George Gershwin.

2005: Cotidianul danez Jyllands-Posten a publicat o serie de caricaturi care îl înfățișau pe profetul Mahomed, eveniment ce a declanșat scandalul caricaturilor cu Mahomed.

2007: Daniel Ciobotea este întronizat arhiepiscop al Bucureștilor și patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

S-au născut:

1924: Truman Capote, scriitor și jurnalist nord-american (d. 1984)

1928: Elie Wiesel, scriitor și filosof american de origine română, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (1986)

James Dean

James Dean

1931: Dem Rădulescu, actor român de teatru și film (d. 2000)

1947: Marc Bolan, compozitor și chitarist britanic (d. 1977)

1964: Monica Bellucci, actriță italiancă

S-au stins din viaţă:

420: Sfântul Ieronim, traducător al Bibliei Vulgata

1955: James Dean, actor american (n. 1931)

1985: Simone Signoret, actriță franceză (n. 1921)

2007: David Ohanesian, bariton român de etnie armeană (n. 1927)

Foto: Truman CapoteMonica Bellucci, Dem Rădulescu – cinemagia

07
/05
/14

ŞTIAŢI CĂ... într-o zi de 7 mai (2007) s-a stins din viaţă, la vârsta de 80 de ani, prozatorul şi eseistul Octavian Paler? Despre Octavian Paler, criticul Alex. Stefanescu spunea că acesta "este - de nu singurul, în chip sigur cel mai îndreptăţit - intelectual român al ultimilor trei-patru decenii care poate fi socotit «director de conştiinţă»."

01
/05
/14

ŞTIAŢI CĂ... într-o zi de 1 mai (1962), la Bucureşti, într-o familie evreiască, s-a născut actriţa Maia Morgenstern? Maia a studiat la Academia de Teatru și Film între 1981 și 1985, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț până în 1988. Numele ei, Morgenstern, înseamnă în limba germană „Luceafărul de dimineață”.

30
/04
/14

ŞTIAŢI CĂ... într-o zi de 30 aprilie s-a stins din viaţă cineastul italian Sergio Leone? A fost părintele westernului spaghetti - Pentru un pumn de dolari (1964), Pentru câțiva dolari în plus (1965), Bunul, răul și urâtul, Undeva, cândva în Vest (1968), dar şi autorul memorabilului A fost odată în America (1984), ultimul său film.

24
/04
/14

Într-o zi de 24 aprilie se stins din viaţă poetul şi scriitorul Mircea Ciobanu? Despre Mircea Ciobanu, scriitorul Petre Anghel mărturisea: “Nu cunoaştem un alt scriitor român care să fi descoperit atâţia scriitori ca el. Nu-i aştepta cu uşa deschisă, asemeni lui Lovinescu, ci îi căuta el.

23
/04
/14

ŞTIAŢI CĂ în urmă cu 450 de ani se năştea William Shakespeare, cel mai mare scriitor şi poet de limbă engleză? Curios este că William Shakespeare s-a stins din viaţă tot într-o zi de 23 aprilie, zi în care a pierit şi cel mai important scriitor de limbă spaniolă, Miguel de Cervantes.