Truman Capote, Monica Bellucci, Dem Rădulescu…
https://www.ziarulmetropolis.ro/james-dean-monica-bellucci-dem-radulescu/

Într-o zi de 30 septembrie se năşteau scriitorul Truman Capote şi actorii Monica Bellucci şi Dem Rădulescu. Frumoasa actriţă italiană împlineşte, astăzi, 52 de ani.

Un articol de Petre Ivan|30 septembrie 2016

Truman Capote, pe adevăratul său nume Truman Streckfus Persons, s-a născut la 30 septembrie 1924, în New Orleans și, după divorțul părinților, a fost crescut de familia mamei sale, într-un orășel din Alabama. Când aceasta s-a recăsătorit cu un om de afaceri cubanez, Capote s-a mutat la New York și a adoptat numele tatălui vitreg.

La șapte­sprezece ani și-a întrerupt studiile și s-a angajat la The New Yorker; curând a început să-și publice povestirile în prestigioase reviste literare, iar în 1948 i-a apărut romanul Alte glasuri, alte încăperi, care s-a bucurat de un enorm succes și l-a impus în atențtia criticilor ca una dintre cele mai mari sperante ale prozei americane.

Volumele de povestiri, roma­nele și piesele de teatru publicate ulterior – O vară la răscruce (1943), Arborele nopții și alte povestiri (1949), Harfa de iarbă (1951), Mic dejun la Tiffany (1958), Cu sânge rece (1966), Muzica pentru cameleoni (1980), dintre care multe sunt obiectul unor ecranizări celebre, îi consolidează definitiv reputația și, totodată, stilul: o combinație irezistibilă de nonconformism, ironie, rafinament psihologic și complexitate stilistică.

Truman Capote, fraze memorabile:

Nu-mi pasă ce se spune despre mine, câtă vreme nu-i adevărat. (I don’t care what anybody says about me as long as it isn’t true.)

Celebritatea e bună la un singur lucru: ți se încasează cecurile și într-un oraș mic. (Fame is only good for one thing – they will cash your check in a small town.)

Să termini o carte e ca și cum ai duce un copil în spatele casei și l-ai împușca. (Finishing a book is just like you took a child out in the back yard and shot it.)

Viața este o piesă relativ bună, cu un act trei scris prost. (Life is a moderately good play with a badly written third act.)

Păi, sunt cam de înălțimea unei carabine, și la fel de zgomotos. (Well, I’m about as tall as a shotgun, and just as noisy.)

La televizor îmi place să vorbesc despre acele lucruri de care nu merită să scrii. (I like to talk on TV about those things that aren’t worth writing about.)

Tinerii cred că bătrânii sunt neghiobi; dar bătrânii știu că tinerii sunt neghiobi. (Young men think old men are fools; but old men know young men are fools.)

Bunul gust e moartea artei. (Good taste is the death of art.)

Vărsăm mai multe lacrimi în urma rugăciunilor îndeplinite, decât în urma celor care nu au fost. (More tears are shed for answered prayers than for unanswered ones. – Citat al Terezei de Avila, preluat ca titlu al cărții Answered prayers.)

Tot într-o zi de 30 septembrie:

1791: Premiera operei Die Zauberflöte (Flautul fermecat), de Wolfgang Amadeus Mozart are loc la Viena, la Schikaneders Theater.

1846: Prima extracție de dinți fără durere, sub narcotic, efectuată de William Thomas Green Morton pe pacientul său Eben Frost.

capote

Nebuloasa Orion fotografiata de Henry Draper

1863: Premiera operei Les pêcheurs de perles, de Georges Bizet are loc la Théâtre-Lyrique din Paris.

1880: Henry Draper reușește prima fotografie a Nebuloasei Orion.

1888: Jack Spintecătorul ucide cea de-a treia și cea de-a patra victimă: Elizabeth Stride și Catherine Eddowes.

1935: La Boston, a avut loc premiera operei „Porgy and Bess”, de George Gershwin.

2005: Cotidianul danez Jyllands-Posten a publicat o serie de caricaturi care îl înfățișau pe profetul Mahomed, eveniment ce a declanșat scandalul caricaturilor cu Mahomed.

2007: Daniel Ciobotea este întronizat arhiepiscop al Bucureștilor și patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

S-au născut:

1924: Truman Capote, scriitor și jurnalist nord-american (d. 1984)

1928: Elie Wiesel, scriitor și filosof american de origine română, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (1986)

James Dean

James Dean

1931: Dem Rădulescu, actor român de teatru și film (d. 2000)

1947: Marc Bolan, compozitor și chitarist britanic (d. 1977)

1964: Monica Bellucci, actriță italiancă

S-au stins din viaţă:

420: Sfântul Ieronim, traducător al Bibliei Vulgata

1955: James Dean, actor american (n. 1931)

1985: Simone Signoret, actriță franceză (n. 1921)

2007: David Ohanesian, bariton român de etnie armeană (n. 1927)

Foto: Truman CapoteMonica Bellucci, Dem Rădulescu – cinemagia

18
/07
/18

Pictor, scenarist, regizor şi producător de film, Jean Negulesco (Ioan Negulescu după starea civilă), este primul român care a avut Hollywood-ul la picioare și singurul regizor autohton nominalizat la premiile Oscar. A realizat filme cu Cary Grant, Marilyn Monroe, Gary Cooper,  Greta Garbo, Sophia Loren, Maurice Chevalier, Angie Dickinson, Fred Astaire, Lauren Bacall sau Joan Crawford. Jean Negulesc s-a stins din viață pe 18 iulie 1993, în Marbella, Spania, după o carieră care a numărat aproape  60 de filme.

18
/07
/18

Prima fotografie publicată vreodată pe Internet este o imagine prelucrată în Photoshop a formației Les Horrible Cernettes, o trupă de muzică pop alcătuit din angajate ale Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva (CERN). Fotografia a fost realizată pe 18 iulie 1992 de către Tim Berners-Lee, unul dintre părinții internetului.

17
/07
/18

În ianuarie 1933, matematicianul belgian (și preot catolic) Georges Lemaitre călătorea împreună cu faimosul fizician Albert Einstein în California, pentru o serie de seminarii. După ce belgianul a detaliat teoria sa Big Bang, Einstein a aplaudat și a spus: "Aceasta este cea mai frumoasă și satisfăcătoare explicație a creației pe care am ascultat-o vreodată". Se împlinesc, astăzi, 124 de ani de la nașterea lui Georges Lemaître

06
/07
/18

Louis Armstrong, în anul 1961, cântându-i soției sale, Lucille Wilson*, în fața Piramidei lui Keops, una din Cele 7 Minuni ale Lumii. Louis Armstrong s-a stins din viață acum 47 de ani, într-o zi de 6 iulie.

05
/07
/18

În 1964 erau tineri, frumoși, bogați și celebri. Alain Delon (82 de ani astăzi) și Jane Fonda (va împlini 81 de ani în decembrie) și-au dat replica, în urmă cu mai bine de jumătate de veac, în filmul în „Les Félins / Joy House”, pelicula semnată de René Clément.

29
/06
/18

Într-o zi de 29 iunie (1974) Charles Aznavour  domina vânzările din Marea Britanie cu "She", singura sa melodie fruntaşă în Regatul Unit. Fotografia de față, realizată în 1952, a fost postată în urmă cu doar câteva ore pe pagina de facebook a legendarului cântăreț francez, care a împlinit, luna trecută, 94 de ani. În imagine apar Edith Piaf, Charles Aznavour și un prieten apropiat al celor doi, Roland Avellis (alias "Cântărețul fără nume")

26
/06
/18

Se întâmpla pe 26 iunie 1977, la Market Square Arena din Indianapolis. Atunci Elvis Presley susținea ultimul său concert. Peste mai puţin de două luni, la 16 august 1977, artistul va fi găsit mort în baia sa. Concluzia raportului medical: moarte naturală - stop cardiac.

18
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 630 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Cozia, construită pe vremea lui Mircea cel Bătrân, la îndemnul Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana, duhovnic al lui Mircea „întru cele Dumnezeieşti”. La Mănăstirea Cozia a luat fiinţă prima şcoală de copişti şi caligrafi din Ţara Românească şi tot acolo a trăit şi primul imnograf român, Filotei, mare logofăt al Țării Românești.

16
/05
/18

Pe 16 mai 1980, Marin Preda (58 de ani) era descoperit fără suflare pe patul camerei sale de la Casa de creaţie a scriitorilor de la Mogoşoaia. Mai mulţi apropiaţi ai scriitorului au considerat că moartea lui Preda este cel puţin suspectă. După decesul său, mai multe manuscrise pe care scriitorul le păstra într-o valiză depozitată la Editura Cartea Românească au dispărut fără urmă.

09
/05
/18

S-au împlinit, anul acesta, 100 de ani de la moartea lui George Coșbuc (născut într-o zi de 20 septembrie), unul dintre cei mai cunoscuți poeți români, prilej pentru un nou episod al seriei "Curiozități (esențiale)"

08
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 115 ani de la moartea unuia dintre cei mai talentaţi, influenţi şi interesanţi artişti ai secolului al XIX-lea. În primăvara anului 2015, tabloul său “Nafea Faa Ipoipo?" ("Când te vei căsători?"), realizat în anul 1892, devenea cea mai scumpă operă de artă din istorie, după ce era achiziționat pentru suma de 300 de milioane de dolari. Recordul lui Gauguin a rezistat doar un an și jumătate, până în noiembrie 2017, când “Salvator Mundi”, pictura atribuită lui Leonardo da Vinci, era cumpărată cu 450,3 milioane de dolari.