Jan Garbarek, artistul nominalizat la Grammy, cântă în iulie la Bucharest Jazz Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/jan-garbarek-artistul-nominalizat-la-grammy-canta-in-iulie-la-bucharest-jazz-festival/

7 zile de festival, 5 zile de concerte în Piaţa George Enescu,  evenimente conexe zilnice la ARCUB şi un nou concurs de jazz la Bucharest Jazz Festival 2018.  Festivalul care aduce în fiecare vară la Bucureşti legende ale jazzului internaţional în concerte şi ateliere cu acces liber pentru public, Bucharest Jazz Festival anunţă datele şi o parte din lineup-ul ediţiei din acest an.

Un articol de Petre Ivan|2 mai 2018

Jan Garbarek, Trilok Gurtu, Lars Danielsson Quartet, Teodora Enache and The Prophet Band și Bucharest Jazz Orchestra feat. Bluie Noise sunt doar câțiva dintre artiștii anunțați ai celei de-a șaptea ediții Bucharest Jazz Festival, programată pentru perioada 2 – 8 iulie la ARCUB și în Piața George Enescu.

Artistul nominalizat la Grammy, Jan Garbarek concertează la BJF #7 pe scena din Piața George Enescu alături de percuționistul Trilok Gurtu, unul dintre capetele de afiș ale ediției din 2016. Jan Garbarek Group va cânta la București pe 7 iulie, în cadrul unui turneu european.

Celebrul artist Lars Danielsson cântă la Bucharest Jazz Festival pe 6 iulie. Desemnat de trei ori instrumentalistul anului de ECHO Jazz, contrabasistul suedez urcă pe scena festivalului împreună cu remarcabilul toboșar Magnus Öström chitaristul John Parricelli și talentatul pianist francez Grégory Priva.

În exclusivitate pentru această ediție, directorul artistic al festivalului Teodora Enache urcă pe scena BJF alături de Joca Perpignan, percuționistul brazilian care anul trecut a susținut unul dintre cele mai aplaudate concerte din festival. Teodora Enache a fost cooptată în echipa festivalului în anul 2016, iar ediția din acest an încheie frumoasa colaborare a renumitei interprete de jazz cu Bucharest Jazz Festival.

Concertul Teodora Enache and The Prophet Band din 6 iulie celebrează rolul pe care talentata artistă l-a jucat în festival timp de trei ediții.

Printre prezențele românești la cea de-a șaptea ediție BJF sunt anunțați trioul timișorean de loud jazz JazzyBIT și grupul a capella Blue Noise, care concertează pe scena din Piața George Enescu acompaniat de Bucharest Jazz Orchestra.

Programul festivalului păstrează structura deja consacrată de evenimente conexe la ARCUB și concerte în aer liber din Piața George Enescu.

În agenda evenimentelor de la ARCUB intră renumitele întâlniri, ateliere, workshop-uri și conferinte de zi, completate de evenimentele de noapte de la clubul festivalului. Seara, după concertele din Piața George Enescu, Gabroveni Jazz Club de la ARCUB găzduiește concursul de jazz al festivalului și live session-uri susținute de artiști din lumea jazz-ului.

Anul acesta concursul festivalului New Jazz este dedicat instrumentiștilor de jazz din România aflați la debut.

Detalii despre programul de comisionare New Jazz și open call-ul ediției din 2018 vor fi disponibile în curând pe site-ul festivalului bucharestjazzfestival.ro și pe arcub.ro.

Despre Bucharest Jazz Festival:

Bucharest Jazz Festival este singurul festival internațional de profil din Capitală. Prin concertele în aer liber din Piața George Enescu și evenimentele conexe de la clubul festivalului la ARCUB, BJF strânge la fiecare ediție peste 10.000 de participanți. Bucharest Jazz Festival aduce pe scena festivalului din Piața George Enescu nume iconice și interpreți ai tinerei generații din America de Nord și de Sud, Europa și Asia.

Printre legendele jazzului care au urcat pe scena Bucharest Jazz Festival se numără: Branford Marsalis Quartet, Kurt Elling, Terence Blanchard, Roy Hargrove, Lee Konitz, Trilok Gurtu, Kenny Werner, Stanley Jordan. Pe lângă un lineup de excepție, Bucharest Jazz Festival organizează o serie de conferințe, ateliere și masterclass-uri care inițiază publicul BJF în culisele artei jazzului alături de specialiști, muzicieni și fani ai genului.

Concursul festivalului intitulat New Jazz a fost inițiat în 2015 și este o platformă de susținere pentru artiștii comunității de jazz din România. Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB.

Foto: Jan Garbarek – facebook

24
/10
/14

Ștefan Tarara, laureat cu premiul I la Concursul Internațional George Enescu, secțiunea vioară va concerta vineri, 31 octombrie 2014, de la ora 19.00, în sala de spectacole a Colegiului de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi. La pupitrul Orchestrei Simfonice se va afla dirijorul Cristian Lupeș.

23
/10
/14

Miercuri, 22 septembrie, la Sala Radio din Bucureşti, un public entuziast şi călduros a răspuns afirmativ întrebării „VĂ PLACE TANGO ?”, provocare artistică lansată prin turneul său naţional de violoncelistul RĂZVAN SUMA, alături de doi invitaţi argentinieni - ANALIA SELIS (voce) şi JULIO SANTILLAN (chitară). 

23
/10
/14

Iubitorii operei sunt invitați într-o clădire renovată, cu o sală de spectacole cu acustică îmbunătățită, care va permite reprezentații artistice de o calitate superioară. Șase premiere, invitați de marcă, evenimente speciale, spații reamenajate. Stagiunea se deschide cu o nouă premieră a operei „La traviata” de Giuseppe Verdi, într-o montare originală semnată de regizorul britanic Paul Curran

21
/10
/14

Sâmbătă, 1 noiembrie, în cadrul seriei de concerte bilunare Jazzaj la ARCUB, va avea loc concertul „Gypsy Blues“, susținut de Emil Bîzgă (trompetă), Marius Vernescu (pian), Toma Zaharia Tomiță (bas) și Tudy Zaharescu (tobe). Evenimentul va avea loc la Sala ARCUB din Str. Batiște nr. 14, de la ora 20:00.

20
/10
/14

Un studio de înregistrări din Londra a lansat o „provocare” artistică unuia dintre cei mai valoroşi tineri pianişti români, SERGIU TUHUŢIU: studioul s-a oferit să îi înregistreze primul CD dacă reuşeşte să adune 20.000 de like-uri pe pagina sa de Facebook. După ce a făcut public acest pariu pe reţeaua de socializare, povestea s-a transformat într-un fenomen viral, rezultatul fiind acela că în două zile pagina sa a obţinut 24.000 de like-uri, iar înregistrările CD-ului au fost programate pentru finalul verii 2014.

17
/10
/14

Peste 35 de artişti internaţionali vor participa la cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, care se va desfăşura în perioada 31 octombrie - 17 noiembrie, în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi, sub tema "Bridges".

17
/10
/14

55 de ani de virtuozitate, 55 de ani de diversitate şi culoare la 15 instrumente tradiţionale de suflat, de fiecare dată acelaşi nume, DUMITRU ZAMFIRA - maestrul fluierelor ! Duminică, în ziua de 26 a lui Brumar, de Sămedru (Sf. Dumitru), de la ora 17.00, Sala Radio îmbracă straie de sărbătoare.

16
/10
/14

Stefan Tarara, câştigătorul Concursului Enescu 2014, secţiunea vioară, este invitatul Marinei Constantinescu de vineri, 17 octombrie. Din această toamnă, poveştile culturale depănate în miez de noapte, la Nocturne, pot fi urmărite fiecare vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

16
/10
/14

Ajuns la jumătatea itinerariului, turneul naţional „VA PLACE TANGO ” se bucură de un succes extraordinar : după o deschidere specială şi neconvenţională a turneului la Palas Mall Iaşi, în faţa unui public de 1000 de spectatori, au urmat săli pline şi un public entuziast în Râmnicu Vâlcea, Botoşani, Bistriţa, Cluj-Napoca şi Timişoara.

16
/10
/14

Festivalul Sergiu Celibidache nu va mai fi organizat, motivul principal fiind "indiferenţa statului român, atunci când vine vorba de onorarea valorilor României", potrivit lui Serge Ioan Celibidache, care interzice, totodată, folosirea numelui şi a imaginii tatălui său de către instituţiile de stat.

13
/10
/14

Krzysztof Penderecki, personalitate simbol a muzicii secolului XX, va fi prezent la Sala Radio în deschiderea stagiunii Orchestrei Naţionale Radio, dirijate de Tiberiu Soare, eveniment construit în jurul unui atractiv program ce îmbină romantismul muzicii lui Ceaikovski şi spiritul inovator al muzicii lui Penderecki.

13
/10
/14

Albumul Ceciliei Bartoli, St Petersburg, un album al premierelor, se lansează astăzi, 13 octombrie. Acesta conţine 11 arii înregistrate în premieră mondială de Cecilia Bartoli, ansamblul I Barrochisti, dirijor Diego Fasolis; 11 arii descoperite de Cecilia Bartoli în arhiva Teatrului Mariinski din St Petersburg, pe care nu le-a mai cântat nimeni în ultimii 200 ani.