Jane Fonda, simbolul unei epoci
https://www.ziarulmetropolis.ro/jane-fonda-o-biografie/

CRONICĂ DE FILM După ce în 2017 a realizat un film despre legendarul Steven Spielberg, regizoarea americană Susan Lucy a revenit în 2018 cu un nou documentar de televiziune biografic reuşit, despre celebra actriţă Jane Fonda, intitulat „Jane Fonda in Five Acts”, disponibil pe HBO şi pe platforma HBO GO.

Un articol de Ionuţ Mareş|27 ianuarie 2019

Viețile starurilor au fost întotdeauna o sursă ofertantă de biografii cinematografice, deopotrivă în ficțiune și documentar. Ne interesează să aflăm mai multe despre destinele presupus excepționale ale oamenilor deveniți celebri în întreaga lume. Ne face plăcere să aruncăm un ochi în astfel de biografii ieșit din comun, aproape mereu spectaculoase, în contrast cu viețile noastre aparent banale.

„Jane Fonda in Five Acts” (2018) este un documentar de televiziune, de puțin peste două ore, care se vrea un portret cât mai complex al lui Jane Fonda, pe măsura personalității acestei vedete incontestabile a cinematografiei internaționale, în special a celei americane, încă de la debutul său din anii `60, dar și a diferitelor mișcări activiste – politice sau feministe.

După cum sugerează chiar titlul, Susan Lucy împarte biografia protagonistei sale în cinci etape, cinci acte, care dau claritate și coerență unei vieți care a fost, altfel, destul de zbuciumată, reflectând indirect diferitele epoci pe care le-a traversat, fiecare cu ideile sale dominante.

Iar ghid în această incursiune care se întinde pe mai multe decenii, de la copilăria ca fiică a unui tată dificil, cunoscutul actor Henry Fonda, și a unei mame tot mai bolnave psihic și până în prezent, trecând prin câteva căsnicii eșuate și o perioadă de activism, este însăși actrița, printr-o serie de interviuri pe care Susan Lucy i le-a luat. Interviuri în care Jane Fonda vorbește deschis despre momentele esențiale ale parcursului său.

La asta se adaugă, bineînțeles, un carusel de imagini de arhivă, din cele mai cunoscute filme ale sale (care i-au adus faimă mondială și mai multe nominalizări și premii Oscar) și din apariții publice vechi, precum și câteva fragmente din interviuri cu oamenii importanți din viața sa – foști soți, copii, prieteni sau cunoscuți.

Modul aproape terapeutic în care Jane Fonda își rememorează trecutul este scheletul acestui documentar al cărui montaj ingenios reflectă felul în care s-au influențat reciproc viața personală, de la legătura cu părinții, în special cu tatăl, și până la relațiile cu diferiții soți (regizorul francez Roger Vadim, activistul politic și scriitorul Tom Hayden și magnatul Ted Turner), și cariera, atât cea din cinematografie, cât și cea din zona de implicare politică și socială.

Rezultă un portret emoționant și extrem de uman, și asta pentru că slăbiciunile și erorile recunoscute se completează cu deciziile curajoase, reflexe ale unei inteligențe mereu atente la lumea din jur, din dorința – mărturisită – de a un sens existenței.

Puternic simbolic – iar regizoarea Susan Lucy marchează subtil asta – este traseul pe care Jane Fonda l-a urmat de la o tânără care încearcă să iasă de sub influența tatălui, care interpretează la început aproape numai roluri de naivă frumoasă și care se îndrăgostește de un regizor-star din Franța atras de vedete în devenire și până la o femeie cât mai puțin dependentă de bărbații din viața ei, cu o consțiință civică tot mai puternică.

O activistă împotriva războiului din Vietnam, într-atât de vehementă încât a intrat în conflict cu autoritățile, și o actriță care alege să joace în filme cu o mai mare miză artistică și politică, filme care discută realitățile americane dure.

Iar faptul că în partea a doua a vieții, după o tinerețe de implicare în favoarea diferitelor cauze, alege să trăiască o perioadă de câțiva ani alături de un magnat excentric, cu o existență complet diferită de a ei, este doar unul din paradoxurile unei astfel de personalități. O personalitate care pare a-și trăi bătrânețea, pe care aspectul fizic nu o reflectă, cu seninătate și mai ales cu împăcare, inclusiv cu părinții dispăruți de mult, pe care a ajuns în sfârșit să îi înțeleagă.

Oricât de excepțional, traseul biografic al lui Jane Fonda, o vedetă pentru care activismul nu a fost doar de fațadă, oglindesc, în fond, schimbările istorice, politice și de mentalități ale ultimelor decenii. Și de aceea este cu atât mai relevant și captivant.

 

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.