„Jazz în Church”, ediția a şasea
https://www.ziarulmetropolis.ro/jazz-in-church-editia-a-sasea/

După 5 ediţii sold-out, Jazz în Church îşi anunţă cea de-a şasea ediţie care va avea loc între 19 şi 22 aprilie 2018, în binecunoscuta biserică Lutherană din Bucureşti, aducând împreună anul acesta artişti consacraţi din zece ţări de pe patru continente.

Un articol de Petre Ivan|19 februarie 2018

O premieră pentru Jazz in Church este prezenţa harpei mânuita de duo-ul format din Catrin Finch şi Seckou Keita. Vedeta feminină Catrin Finch (Marea Britanie) stăpâneşte magistral harpa, străvechiul instrument, încă de la nouă ani, iar la zece ani cântă deja în Orchestră BBC Proms, drept cel mai tânăr membru.

În anul 2000 este numită Harpista Oficială a Prinţului Ţării Galilor, o poziţie ocupată ultima oară în 1873, în timpul domniei Reginei Victoria. Seckou Keita (Senegal) aduce în atenţia publicului harpa africană Kora, un exotic instrument cu timbru seducător pe care artistul îl perfectionează, unificând în registrul său mai multe moduri de acordare şi interpretare provenind din fondul muzical al popoarelor din Africa de Vest, unde trubadurii se acompaniază cu kora.

Un alt duet care face cinste festivalului sunt soţii Sylvie Courvoisier (Elveţia) şi Mark Feldman (SUA). Chiar dacă invitaţii noştri au bogate cariere individuale, ei revin constant la formula pas-de-deux pe care au debutat-o în 1997 şi care, de atunci, vede luminile rampei pe toate scenele mari ale lumii, în mod regulat, dezvoltând un repertoriu format din piese proprii şi muzică de John Zorn, căruia i se adaugă o extraordinară intuiţie pentru improvizaţie.

O altă surpriză de proporţii este prezenţa magicianului francez de origine catalană Renaud Garcia-Fons (Franţa), un as al contrabasului, ce se transforma graţie priceperii autorului într-o adevărată armată a sunetelor: tehnică şi virtuozitate extreme, un sound propriu, aducând mai degrabă cu o vioară decât cu clasicul bas, o ‘respiraţie’ pan-sud-europeană, zisă mediteraneană – numitor comun al creaţiei sale, precum şi capacitatea de a îmbina mai multe curente muzicale in acelaşi proiect, în acelaşi disc şi chiar în aceeaşi piesă (jazz, world, flamenco, cu intarsii arăbesti, greceşti sau asiatice).

Devenit deja o tradiţie îndrăgită de cei mici, Jazz for Kids va oferi copiilor entuziasmaţi de arta spectacolului şi anul acesta ocazia să asculte poveştile preferate cântate în note jucăuşe de jazz, într-o acustică perfectă.

Biletele sunt disponibile online pe www.myticket.ro si www.entertix.ro, în librăriile Cărtureşti, la punctele Info Point din Mega Mall si Mall Promenada. În ziua concertelor preţul unui bilet este de 170 RON.

Mai multe informaţii pe www.jazz.ro

Foto: Jazz în Church  – facebook

 

12
/09
/23

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dirijori ai lumii, Vladimir Jurowski revine la București alături de Orchestra Operei de Stat Bavareze pentru a susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.