„Jazz în Church”, ediția a şasea
https://www.ziarulmetropolis.ro/jazz-in-church-editia-a-sasea/

După 5 ediţii sold-out, Jazz în Church îşi anunţă cea de-a şasea ediţie care va avea loc între 19 şi 22 aprilie 2018, în binecunoscuta biserică Lutherană din Bucureşti, aducând împreună anul acesta artişti consacraţi din zece ţări de pe patru continente.

Un articol de Petre Ivan|19 februarie 2018

O premieră pentru Jazz in Church este prezenţa harpei mânuita de duo-ul format din Catrin Finch şi Seckou Keita. Vedeta feminină Catrin Finch (Marea Britanie) stăpâneşte magistral harpa, străvechiul instrument, încă de la nouă ani, iar la zece ani cântă deja în Orchestră BBC Proms, drept cel mai tânăr membru.

În anul 2000 este numită Harpista Oficială a Prinţului Ţării Galilor, o poziţie ocupată ultima oară în 1873, în timpul domniei Reginei Victoria. Seckou Keita (Senegal) aduce în atenţia publicului harpa africană Kora, un exotic instrument cu timbru seducător pe care artistul îl perfectionează, unificând în registrul său mai multe moduri de acordare şi interpretare provenind din fondul muzical al popoarelor din Africa de Vest, unde trubadurii se acompaniază cu kora.

Un alt duet care face cinste festivalului sunt soţii Sylvie Courvoisier (Elveţia) şi Mark Feldman (SUA). Chiar dacă invitaţii noştri au bogate cariere individuale, ei revin constant la formula pas-de-deux pe care au debutat-o în 1997 şi care, de atunci, vede luminile rampei pe toate scenele mari ale lumii, în mod regulat, dezvoltând un repertoriu format din piese proprii şi muzică de John Zorn, căruia i se adaugă o extraordinară intuiţie pentru improvizaţie.

O altă surpriză de proporţii este prezenţa magicianului francez de origine catalană Renaud Garcia-Fons (Franţa), un as al contrabasului, ce se transforma graţie priceperii autorului într-o adevărată armată a sunetelor: tehnică şi virtuozitate extreme, un sound propriu, aducând mai degrabă cu o vioară decât cu clasicul bas, o ‘respiraţie’ pan-sud-europeană, zisă mediteraneană – numitor comun al creaţiei sale, precum şi capacitatea de a îmbina mai multe curente muzicale in acelaşi proiect, în acelaşi disc şi chiar în aceeaşi piesă (jazz, world, flamenco, cu intarsii arăbesti, greceşti sau asiatice).

Devenit deja o tradiţie îndrăgită de cei mici, Jazz for Kids va oferi copiilor entuziasmaţi de arta spectacolului şi anul acesta ocazia să asculte poveştile preferate cântate în note jucăuşe de jazz, într-o acustică perfectă.

Biletele sunt disponibile online pe www.myticket.ro si www.entertix.ro, în librăriile Cărtureşti, la punctele Info Point din Mega Mall si Mall Promenada. În ziua concertelor preţul unui bilet este de 170 RON.

Mai multe informaţii pe www.jazz.ro

Foto: Jazz în Church  – facebook

 

17
/08
/15

Gigi Căciuleanu va dansa din nou, pe scena pe care a debutat cu 50 de ani în urmă, în noua sa creație coregrafică, „UN MINUT DE DANS sau UF !!!”. Premiera spectacolului va avea loc pe 5 și 6 septembrie, orele 20.00, la Teatrul Mic și va fi prezentată în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

14
/08
/15

Pianistul Daniel Ciobanu va concerta, în data de 14 august, pe scena Bisericii St James, o foarte frecventată adresă muzicală situată pe celebrul bulevard londonez Piccadilly, în debutul unei serii de recitaluri pe care Institutul Cultural Român din Londra o va organiza aici în următoarele luni în colaborare cu mai mulți promotori britanici.

14
/08
/15

Patru discuri cu muzică clasică, apărute pe parcursul acestei veri, așteaptă să fie descoperite și de publicul românesc: printre numele prezente pe copertele lor figurează și muzicieni care au fost de-a lungul timpului invitați în Festivalul Enescu, unii dintre ei, protagoniști chiar anul acesta.

12
/08
/15

În Ţara Făgăraşului, în mijlocul naturii, pe o pârtie de schi desprinsă parcă dintr-o poveste şi înconjurată de pădure, are loc un festival ca de basm numit simplu: In Transylvania ( 20-23 august).

12
/08
/15

Numele sopranei Valentina Naforniţa, noua vedetă a Operei de Stat din Viena, se regăseşte anul acesta în selecţia oficială a Festivalului de la Edinburgh, unul dintre cele mai mari festivaluri din lume dedicate artelor (teatru, dans, muzică şi literatură).

10
/08
/15

Cea de-a V-a ediţie a evenimentului „Salonul de Carte şi Muzică“ se va desfăşura la Sinaia, în perioada 12-15 august. Invitatul special al evenimentului va fi Departamentul pentru Relaţii Interetnice, care va aduce produse culturale din partea a 16 comunităţi etnice din România - bulgari, croaţi, greci, germani, evrei, italieni, mecedoneni, polonezi, ruteni, romi, ruşi-lipoveni, sârbi, tătari - turco-musulmani, turci, maghiari şi ucraineni.

10
/08
/15

Marți, 18 august, de la ora 20.30, are loc un concert din cadrul seriei SoNoRo Conac, la Muzeul Național "George Enescu" din București. Din program: Bach, Mozart, Enescu. Evenimentul cultural este și unul caritabil, pentru că fondurile strânse îi voi ajuta pe copii din județul Mureș.

07
/08
/15

Câteodată, viața privată a muzicienilor este mai palpitantă decât ficțiunea. Știați că Bach a avut 20 de copii, Mozart avea un umor scatologic, iar Wagner a întreținut relații amoroase scandaloase?

07
/08
/15

Performance-ul Explicit Content cu Sergiu Matiş va fi prezentat la teatrul Schauspielhaus din Viena, luni, 10 august, la ora 23.00 şi miercuri, 12 august, la ora 21.00. Reprezentaţiile au loc în cadrul ImPulsTanz 2015, festivalul internaţional de dans de la Viena care se va încheia pe 16 august.

07
/08
/15

Muzicienii austrieci Johann Strauss Ensemble, supranumiți de presa internațională "Regii Valsului", vor străbate ţara noastră într-un turneu național, între 10 şi 21 decembrie. Concertul de la București va avea loc pe 21 decembrie în proaspăt renovata Sală Mare a Teatrului Național.