Jazz Night Out prezintă Anouar Brahem Quartet-Souvenance, în 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/jazz-night-out-prezinta-anouar-brahem-quartet-souvenance-in-2016/

Unul dintre cei mai proeminenţi artişti ai prestigioasei ECM Records se întoarce în România în mai 2016, cu un nou album, “Souvenance”. Maestru al unei acustici unice, numit de critici “clasic subversiv”, Anouar Brahem e întotdeauna contemporan, în ciuda faptului că performează la un instrument tradiţional vechi de secole: oud-ul.

Un articol de Liliana Matei|9 decembrie 2015

Jazz Night Out încheie 2015 după 8 concerte şi 3 grupuri în premieră pentru România. Anul acesta i-am putut vedea la Sala Radio pe Oregon, Kurt Elling, Hiromi:The Trio Project feat. Anthony Jackson & Simon Phillips, Avishai Cohen Trio, Ibrahim Maalouf-Kalthoum, Brad Mehldau Trio şi Antonio Sanchez & Migration.

Creată de Twin Arts ca o platformă de concerte şi experienţe muzicale interactive, Jazz Night Out prezintă pe scenele din România cei mai importanţi artişti de jazz ai lumii.
Primul concert anunţat din seria Jazz Night Out 2016 este Anouar Brahem Quartet, un grup foarte iubit şi aşteptat în România.

Pe unii oameni muzica îi transformă. Pe alții, îi ajută să fie ceea ce sunt cu adevărat. Anouar Brahem compune şi cântă pentru cea de-a doua categorie. O muzică personală, în care te recunoşti chiar dacă piesa nu este despre tine. O muzică ce te duce în peisaje pe care nu le-ai văzut niciodată, dar pe care le simți aproape de sufletul tău.
Unul dintre cei mai proeminenți artişti ai prestigioasei ECM Records se întoarce în România cu un nou album, “Souvenance”.

Maestru al unei acustici unice, numit de critici “clasic subversiv”, Anouar Brahem e întotdeauna contemporan, în ciuda faptului că performează la un instrument tradiţional vechi de secole: oud-ul. Artistul este capabil să improvizeze şi să creeze o muzică nouă, care reuşeşte, totuși, să rămână ancestrală. Nostalgic şi contemplativ, fiecare trip al lui Anouar Brahem e riguros şi precis definit, fără să-şi piardă însă niciun moment din sensibilitate şi spirit. S-au lăsat purtați de muzica lui mari artişti precum John Surman, Dave Holland sau Jan Garbarek, alături de care Brahem s-a aflat pe scenă sau în studiourile de înregistrări.

Născut în Tunisia în 1957, Anouar Brahem studiază oud-ul încă de la vârsta de 10 ani la Conservatorul Naţional din Tunis, mai târziu devenind ucenicul maestrului Ali Sriti. Brahem este cel care scoate oud-ul din spatele orchestrei, acolo unde era folosit în mod tradițional doar pentru acompaniament, şi îl aduce pe marile scene, transformându-l într-un instrument emblematic pentru întreaga muzică arabă.

De-a lungul carierei sale, Anouar Brahem a înregistrat 9 albume, toate fiind primite cu entuziasm de către public şi critica muzicală:
Conte de L’Incroyable Amour (1991), Madar(1994), Khomsa (1995), Thimar (1998), Astrakan Café (2000), Le Pas Du Chat Noir (2001), Le Voyage De Sahar (2006), The Astounding Eyes Of Rita (2009), Souvenance (2014).

Noul proiect, “Souvenance”, este un dublu-album editat la Casa de Discuri ECM, şi un nou pas în căutarea unei punţi spirituale între culturi. Deşi instrumentistul nu face o conexiune directă între evenimentele din Tunisia natală şi noile piese, recunoaşte că frica, bucuria şi speranţa simţite de concetăţenii săi în 2011 l-au afectat profund, inclusiv muzical.

Anouar Brahem va prezenta acest material alături de Franҫois Couturier (pian), Klaus Gesing (clarinet) şi Björn Meyer (bas). Pianistul Franҫois Couturier (n. 1950-Franta) este câştigător al premiului Django Reinhardt în 1980, printre mulţi artişti cu care a cântat numărându-se şi John McLaughlin sau Anja Lechner.

Klaus Gesing (n.1968-Germania) este instrumentist, scriitor şi profesor, având în palmares premii precum  Best Soloist la Jugend Jazzt în Germania (1988), Best Soloist la Middelzee Jazz Festival (1994), Van Merlen Jazz Prize (1995), Best Soloist la Vienne Internaţional Jazz Competition (1996), dar şi colaborări cu apreciata vocalistă Norma Winstone.

Björn Meyer (n. 1965-Suedia) şi-a început cariera în 1984, fiind puternic influenţat de ritmurile afro-cubaneze. Între 1994-1996 a concertat alături de cunoscuta actriţă Milla Jovovitch în turneul de promovare al albumului acesteia, The Divine Comedy. Basistul a mai cântat în grupul elveţian Nik Bärstsch’s Ronin.

INFO

Concertul Anouar Brahem Quartet -Souvenance are loc pe 12 mai, ora 20’00 la Sala Radio din București. Accesul în sală se face începând cu ora 19:30. Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Filmatul este interzis pe toată durata concertului.

Biletele pentru acest eveniment costă 115, 145, 175 de lei în funcție de categorie, și pot fi achiziţionate prin reţeaua Eventim (magazinele Germanos, magazinele Carrefour, Orange Shop, Vodafone, librăriile Cărturesti şi Humanitas, benzinăriile OMV) şi online pe www.eventim.ro.

Detalii pe www.twinarts.ro.

16
/07
/15

TVR prezintă concertul Filarmonicii din Viena de la Palatul Schönbrunn, dirijat pentru a doua oară de Zubin Mehta. Evenimentul este difuzat în două părţi, pe 18 iulie, de la ora 22.45, respectiv 25 iulie, de la 23.15, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

16
/07
/15

Se spune că au existat mulți dirijori legendari, dar un singur Herbert von Karajan. Probabil cel mai bine vândut artist de muzică clasică al tuturor timpurilor, Karajan s-a născut în Salzburg, în Austria, pe 5 aprilie, 1908, și a murit pe 16 iulie, 1989, în orașul în care a venit pe lume. Discurile lui s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare.

16
/07
/15

Trupa Byron concertează vineri, 17 iulie, de la ora 20.00, în Parcul Al.I.Cuza, la Foișorul de lemn. Evenimentul face parte din programul celei de-a X-a ediții a Stagiunii muzicale estivale, organizată de Primăria Sectorului 3. Intrarea publicului este liberă, iar accesul se face din strada Baba Novac, intersecție cu strada Câmpia Libertății.

15
/07
/15

Institutul Cultural Român de la Viena organizează duminică, 19 iulie, începând cu ora 10.30, un tur ghidat prin câteva locuri din capitala Austriei legate de biografia compozitorului român George Enescu, care a locuit şi studiat în Viena în perioada 1888-1894.

10
/07
/15

Orchestra Română de Tineret va participa, cu sprijinul ICR, la un turneu în Italia, Germania, Franța şi Austria în perioada 18 iulie -28 octombrie. Concertele vor avea loc la Dobbiacco pe 18 iulie, la Berlin pe 19 august, la Aix-en-Provence pe 2 septembrie și la Viena pe 28 octombrie 2015. Orchestra Română de Tineret este prima orchestră românească invitată să concerteze în celebra Konzerthaus din Viena.

09
/07
/15

La sfârşitul lunii septembrie, cel mai renumit cor din lume, Corul Armatei Roşii, ajunge în Capitală pentru a cuceri publicul bucureştean. Artiştii au adăugat în agenda turneului internaţional cel de-al doilea spectacol la Bucureşti, eveniment ce se va desfăşura pe 22 Septembrie, în aceeaşi locaţie - Sala Palatului.

08
/07
/15

Şapte orchestre din top 20 cele mai bune ale lumii în acest an vor concerta pe scena ediției 2015 a Festivalului Internațional George Enescu (30 august - 20 septembrie, București). Mai mult, publicul Festivalului se va putea bucura chiar de primele patru cele mai bine cotate orchestre ale lumii, conform unui top realizat de prestigioasa publicație britanică “Gramophone”.

07
/07
/15

Jazz in the Park 2015 a adunat peste 50 de mii de participanți, mai mult decât dublu față de ediția anterioară, iar Fondul Jazz in the Park s-a bucurat de un succes peste așteptări, au anunțat organizatorii festivalului.

07
/07
/15

Corurile reunite Cantus Mundi din Ucraina, Republica Moldova și România au cântat împreună sub bagheta Annei Ungureanu, dirijorul Corului Naţional de Cameră Madrigal - Marin Constantin, pe scenele ieșene, marcând inaugurarea secțiunii de concurs Cantus Mundi din cadrul Festivalului – Concurs Coral Internațional pentru Tineret "Gavriil Musicescu", ediția a III-a, desfășurată pe 4 iulie la Casa de Cultură a Studenților, Sala Gaudeamus.

05
/07
/15

Ediția cu numărul 3 a festivalului timișorean de jazz, JazzTM, a început în forță. De la artiști locali, până la nume mari din industrie, toți au oferit publicului un spectacol pe cinste.

01
/07
/15

CORUL DE COPII RADIO, ce aniversează anul acesta 70 de ani de la înfiinţare, un ambasador artistic al României peste hotare, participă ca invitat special pe 4 şi 5 iulie la IAŞI, la a III-a ediţie a Festivalului Coral Internațional pentru Tineret „Gavriil Musicescu”, în cadrul căruia s-a organizat şi Concursul Internaţional Coral „Cantus Mundi”.