Jazz românesc, pe scena Gărâna Jazz Festival 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/jazz-romanesc-pe-scena-garana-jazz-festival-2018/

Între 12 şi 15 iulie, Munţii Semenic găzduiesc Gărâna Jazz Festival 22 – unul dintre cele mai cunoscute şi iubite festivaluri de jazz din Europa Centrală şi de Est.

Un articol de Liliana Matei|14 mai 2018

Festivalul anunță 3 scene de concerte live și peste 80 de artiști din întreaga lume, care vor delecta publicul cu jazz american și european, world music, fusion, son cubano – toate elementele unui retreat muzical în natură.

Artiștii români vor fi prezenți la ediția de anul acesta pe toate cele trei scene ale festivalului – scena principală (Poiana Lupului), Hanul La Răscruce și Biserica Catolică din Văliug. Muzicienilor deja anunțați, Mircea Tiberian (cu proiectul La Classe operaia va in Paradiso), Elena Mîndru (cu Finnection feat. Adam Bałdych), Horea Crișovan și Teodor Pop, li se alătură alte nume cu rezonanță în jazzul românesc.

Mircea Tiberian

Pe scena din Poiana Lupului, sâmbătă, 14 iulie, în cadrul proiectului Puba Jazz Connection, se vor întîlni, după mult timp într-un concert public, două personalități de marcă ale jazzului românesc – bateristul Puba Hromadka și pianistul Paul Weiner. Ambii muzicieni timișoreni s-au stabilit în Germania, înainte de căderea comunismului, dar au continuat să rămână repere valoroase în conștiința publicului român de jazz. Întâlnirea lor muzicală va constitui un eveniment notabil pentru scena de jazz românească. Au ca invitați în concertul lor pe contrabasistul german Johannes Schädlich, pe saxofonistul român Nicolas Simion și pe trompetistul polonez Piotr Wojtasik.

La Hanul La Răscruce, vineri, 13 iulie, Emil Bîzgă Quartet va prezenta proiectul său internațional “Gypsy Blues”, în compania lui Steve Sinko la pian, Ioan Baranga la bass și Claudiu Purcărin la baterie. Emil Bîzgă este unul dintre cei mai originali și dinamici trompetiști ai ultimelor decenii. Muzicianul îmbină muzică clasică, jazz și folclor balcanic în compozițiile sale, având o voce distinctă în jazzul modern. A cântat cu muzicieni ca Ray Charles, Jimmy Cobb, Paquito D’Rivera, Rick Dellarata, Michael T.A. Thompson sau Chris Sullivan.

Raul Kusak continuă proiectul său muzical început acum doi ani pe scena festivalului din Biserica Catolică din Văliug, sâmbătă, 14 iulie, de la ora 11. “Sounds From Church – Văliug” este un proiect muzical care se desfășoară o dată pe an, într-o singură zi, în același loc, la aceeași oră. Raul Kusak este considerat unul dintre cei mai buni claviaturiști români. Prezența sa scenică dinamică, talentul improvizatoric și sensibilitatea artistică vor constitui calitățile unui performance de neratat.

Concertele vor avea loc pe scena mare a festivalului din Poiana Lupului (seara, după ora 19), în curtea Hanului La Răscruce (în timpul zilei, după ora 14) și în Biserica Catolică din Văliug (de la ora 11). Programul pe zile și scene urmează să fie anunțat după definitivarea line-up-ului. Mai multe detalii despre cazare, transport şi experienţa la Gărâna Jazz Festival sunt disponibile pe www.garana-jazz.ro.

Biletele şi abonamentele pot fi cumpărate pe www.garana-jazz.ro/bilete/, www.bilete.ro, www.eventbook.ro sau www.eventim.ro.

Foto: Gărâna Jazz Festival

05
/12
/16

Cantautorul american Bob Dylan, câștigătorul din acest an al Premiului Nobel pentru Literatură, a trimis un discurs de mulțumire pentru a fi citit în cadrul banchetului ce va urma înmânării premiilor, vineri, la Stockholm

04
/12
/16

Pe 7 decembrie, la Sala Radio, trei lucrări semnate de Cristian Lolea, Wolfgang Amadeus Mozart și Joseph Haydn vor fi interpretate de Orchestra de Cameră Radio în cadrul unui concert care îmbină clasicismul vienez cu creația contemporană, sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore. Solistă este violonista Cristina Anghelescu.

02
/12
/16

După șase ediții de mare succes pe scenele din România și Europa, Turneul “Duelul Viorilor Stradivarius versus Guarneri” (un proiect Radio România) va fi prezentat în două prestigioase săli de concert: la Carnegie Hall (Weill Recital Hall), din New York, astăzi, 2 decembrie, de la ora 20:00, și la Kennedy Center for the Performing Arts (Family Theater), din Washington, DC, pe 5 decembrie, de la ora 18:00.

30
/11
/16

Începutul lunii decembrie aduce la Radio România Muzical, unicul post românesc clasic, jazz & more, întâlniri memorabile: cu unul dintre cei mai importanți compozitori ai tuturor timpurilor, Wolfgang Amadeus Mozart, comemorat la 225 ani de la moarte, dar și mari spectacole de operă, transmise în direct de pe două dintre cele mai importante scene ale lumii: Teatrele Metropolitan din New York și Scala din Milano

28
/11
/16

La cererea publicului și în urma succesului avut la premiera din luna septembrie, montarea inedită și modernă a celebrei operete „Văduva Veselă” de Franz Lehár, în regia lui Andrei Șerban, revine pe scena Operei Naționale București. Soliștii, baletul și corul Operei Naționale Române Iași, alături de orchestra Operei Naționale București, oferă spectacole în zilele de 1, 2, 3 și 4 decembrie, începând cu ora 18.30.

24
/11
/16

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt”. Distincția a fost acordată la Palatul Națiunilor Unite – Geneva, la Summitul Global de Religie, Pace și Securitate.

23
/11
/16

Pianistul şi compozitorul Havasi s-a obişnuit să aibă concertele sold-out la revenirile sale în România. Nici de data aceasta nu s-a abătut de la regulă. Cel mai rapid pianist din lume, cel care a atins de 498 de ori într-un minut aceeaşi clapă a instrumentului, a ajuns rapid şi la sufletul spectatorilor români care l-au aplaudat aseară la Sala Palatului.

22
/11
/16

Loredana, artista cu cea mai longevivă, dar şi cu cea mai spectaculoasă carieră din muzica românească, îşi surprinde din nou publicul cu un cadou special: o carte cu amintiri emoţionante despre copilăria sa, povestite în premieră. Lansarea cărţii “Sentimente” va avea loc la Sala Palatului, pe 26 noiembrie, odată cu concertul pe care artista îl va susţine în cea mai mare sală de concerte din România.

18
/11
/16

Nu-mi place să fac pronosticuri, dar cred că aceste două discuri vor primi premii importante ale industriei discografice în perioada următoare; în orice caz, sunt printre cele mai bune discuri pe care le-am ascultat anul acesta: concerte de Ceaikovski și Sibelius cu violonista Lisa Batiashvili și concertele de Șostakovici cu violoncelista Alisa Weilerstein.

15
/11
/16

Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorului Lorenzo Passerini, directorul artistic al Orchestrei Antonio Vivaldi îl va acompania pe celebrul tenor Alessandro Safina într-un concert care va avea loc la Cluj.