Jeremy Irons, Ştefan Mihăilescu-Brăila & Johnny Răducanu
https://www.ziarulmetropolis.ro/jeremy-irons-stefan-mihailescu-braila-johnny-raducanu-stiati-ca/

Într-o zi de 19 septembrie se năşteau actorul Jeremy Irons, Jarvis Cocker, fondatorul şi solistul grupului britpop Pulp, şi romancierul britanic William Golding, laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 19 septembrie s-au stins din viaţă Lucia Sturza Bulandra, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Horia Șerbănescu şi Johnny Răducanu.

Un articol de Petre Ivan|19 septembrie 2016

Ştefan Mihăilescu-Brăila a venit pe lume la 3 februarie 1925, „în casa bunicilor materni, dintr-o relaţie de o noapte a mamei sale cu un medic care locuia în cartierul Lacul Dulce”, după cum povesteşte Georgeta Mihăilescu Brăila, soţia fostului actor.

Fiind un copil sărac, a început să muncească de la 16 ani şi fiind pe rând hamal, salahor, funcţionar. Se înscrie apoi la Conservatorul „G. Cavadia”, pe care îl absolvă în 1947. Este angajat actor la Teatrul de Stat Brăila, unde erau doi Ştefan Mihăilescu. Şi, pentru că pe bunica lui o chema şi Brăila, şi-a luat această poreclă, pentru a nu fi confundat cu celălalt.

În 1957 vine prin concurs la Teatrul Giuleşti din Bucureşti, care se numea atunci Teatrul Muncitoresc CFR, iar un an mai târziu debutează şi în film, „Alo? Ați greșit numărul” (1958).

A jucat în unele dintre cele mai reuşite comedii româneşti: „Nea Mărin miliardar”, „Titanic Vals”, „Astă seară dansăm în familie”, „Păcală”, „Elixirul tinereţii”, a fost prezentator a numeroase emisiuni de teatru şi de divertisment la radio şi la televiziune, iar spre  sfârşitul vieţii de două roluri extraordinare în: „Descăpăţânarea” de Alexandru Sever şi „Ordinatorul” de Paul Everac.

Ultimul rol important jucat de Ştefan Mihăilescu-Brăila pe marile ecrane a fost cel al gestionarului Bumbescu, zis nea Bachus, din “Secretul lui Bachus” (1983) de Geo Saizescu.

Evenimente:

1783: A fost ridicat în aer cel de-al doilea balon cu aer cald construit de frații Montgolfier, având la bord trei pasageri: o rață, un cocoș și o oaie. Aterizarea s-a produs fără probleme, demonstrând ca și alte vietăți decât păsările pot suporta înalțimile. Primul balon, fără echipaj, a fost înalțat la 5 iunie 1783.

1934: Bruno Hauptmann este arestat pentru răpirea și uciderea copilului lui Charles Lindbergh.

1946: Se fondează Consiliul Europei în urma unui discurs ținut de Winston Churchill la Universitatea din Zürich.

1946: Festivalul de Film de la Cannes se reia după o întrerupere de șapte ani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

1982: Scott Fahlman postează pentru prima dată emoticoanele 🙂 și 🙁 într-un mesaj.

S-au născut:

1911: William Golding, romancier britanic, laureat al Premiului Nobel (d. 1993)

1948: Jeremy Irons, actor englez

1948: Mihai Timofti, regizor, actor, muzician

1963: Jarvis Cocker, muzician englez, fondatorul şi solistul grupului britpop Pulp.

 

 

1977: Ioana Maria Lupașcu, pianistă română

S-au stins din viaţă:

1961: Lucia Sturza Bulandra, actriță română (n. 1873)

1996: Ștefan Mihăilescu-Brăila, actor român de teatru și film (n. 1925)

2010: Horia Șerbănescu, actor român de teatru și film (n. 1924)

2011: Johnny Răducanu, muzician român de jazz (n. 1931)

Foto: Jeremy Irons, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Johnny Răducanu – cinemagia

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

18
/11
/22

Începând cu anul 1999, pe data de 19 noiembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Bărbatului. Obiectivele acestei zile includ concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților, îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității între sexe și prezentarea de modele masculine de urmat.

08
/04
/20

De la strângeri de fonduri pentru cei care au nevoie de sprijin în această perioadă, la diferite activități adaptate zilelor în care #stămacasă, români din toată țara continuă să creeze noi inițiative pe Facebook, cu scopul de a aduce un impact pozitiv în lupta cu epidemia de COVID-19. Indiferent de tema abordată, acestea reușesc să folosească instrumentele online pentru a aduce împreună comunități și a găsi soluții la dificultățile cu care se confruntă.