Jeremy Irons, Ştefan Mihăilescu-Brăila & Johnny Răducanu
https://www.ziarulmetropolis.ro/jeremy-irons-stefan-mihailescu-braila-johnny-raducanu-stiati-ca/

Într-o zi de 19 septembrie se năşteau actorul Jeremy Irons, Jarvis Cocker, fondatorul şi solistul grupului britpop Pulp, şi romancierul britanic William Golding, laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 19 septembrie s-au stins din viaţă Lucia Sturza Bulandra, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Horia Șerbănescu şi Johnny Răducanu.

Un articol de Petre Ivan|19 septembrie 2016

Ştefan Mihăilescu-Brăila a venit pe lume la 3 februarie 1925, „în casa bunicilor materni, dintr-o relaţie de o noapte a mamei sale cu un medic care locuia în cartierul Lacul Dulce”, după cum povesteşte Georgeta Mihăilescu Brăila, soţia fostului actor.

Fiind un copil sărac, a început să muncească de la 16 ani şi fiind pe rând hamal, salahor, funcţionar. Se înscrie apoi la Conservatorul „G. Cavadia”, pe care îl absolvă în 1947. Este angajat actor la Teatrul de Stat Brăila, unde erau doi Ştefan Mihăilescu. Şi, pentru că pe bunica lui o chema şi Brăila, şi-a luat această poreclă, pentru a nu fi confundat cu celălalt.

În 1957 vine prin concurs la Teatrul Giuleşti din Bucureşti, care se numea atunci Teatrul Muncitoresc CFR, iar un an mai târziu debutează şi în film, „Alo? Ați greșit numărul” (1958).

A jucat în unele dintre cele mai reuşite comedii româneşti: „Nea Mărin miliardar”, „Titanic Vals”, „Astă seară dansăm în familie”, „Păcală”, „Elixirul tinereţii”, a fost prezentator a numeroase emisiuni de teatru şi de divertisment la radio şi la televiziune, iar spre  sfârşitul vieţii de două roluri extraordinare în: „Descăpăţânarea” de Alexandru Sever şi „Ordinatorul” de Paul Everac.

Ultimul rol important jucat de Ştefan Mihăilescu-Brăila pe marile ecrane a fost cel al gestionarului Bumbescu, zis nea Bachus, din “Secretul lui Bachus” (1983) de Geo Saizescu.

Evenimente:

1783: A fost ridicat în aer cel de-al doilea balon cu aer cald construit de frații Montgolfier, având la bord trei pasageri: o rață, un cocoș și o oaie. Aterizarea s-a produs fără probleme, demonstrând ca și alte vietăți decât păsările pot suporta înalțimile. Primul balon, fără echipaj, a fost înalțat la 5 iunie 1783.

1934: Bruno Hauptmann este arestat pentru răpirea și uciderea copilului lui Charles Lindbergh.

1946: Se fondează Consiliul Europei în urma unui discurs ținut de Winston Churchill la Universitatea din Zürich.

1946: Festivalul de Film de la Cannes se reia după o întrerupere de șapte ani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

1982: Scott Fahlman postează pentru prima dată emoticoanele 🙂 și 🙁 într-un mesaj.

S-au născut:

1911: William Golding, romancier britanic, laureat al Premiului Nobel (d. 1993)

1948: Jeremy Irons, actor englez

1948: Mihai Timofti, regizor, actor, muzician

1963: Jarvis Cocker, muzician englez, fondatorul şi solistul grupului britpop Pulp.

 

 

1977: Ioana Maria Lupașcu, pianistă română

S-au stins din viaţă:

1961: Lucia Sturza Bulandra, actriță română (n. 1873)

1996: Ștefan Mihăilescu-Brăila, actor român de teatru și film (n. 1925)

2010: Horia Șerbănescu, actor român de teatru și film (n. 1924)

2011: Johnny Răducanu, muzician român de jazz (n. 1931)

Foto: Jeremy Irons, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Johnny Răducanu – cinemagia

18
/07
/18

Pictor, scenarist, regizor şi producător de film, Jean Negulesco (Ioan Negulescu după starea civilă), este primul român care a avut Hollywood-ul la picioare și singurul regizor autohton nominalizat la premiile Oscar. A realizat filme cu Cary Grant, Marilyn Monroe, Gary Cooper,  Greta Garbo, Sophia Loren, Maurice Chevalier, Angie Dickinson, Fred Astaire, Lauren Bacall sau Joan Crawford. Jean Negulesc s-a stins din viață pe 18 iulie 1993, în Marbella, Spania, după o carieră care a numărat aproape  60 de filme.

18
/07
/18

Prima fotografie publicată vreodată pe Internet este o imagine prelucrată în Photoshop a formației Les Horrible Cernettes, o trupă de muzică pop alcătuit din angajate ale Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva (CERN). Fotografia a fost realizată pe 18 iulie 1992 de către Tim Berners-Lee, unul dintre părinții internetului.

17
/07
/18

În ianuarie 1933, matematicianul belgian (și preot catolic) Georges Lemaitre călătorea împreună cu faimosul fizician Albert Einstein în California, pentru o serie de seminarii. După ce belgianul a detaliat teoria sa Big Bang, Einstein a aplaudat și a spus: "Aceasta este cea mai frumoasă și satisfăcătoare explicație a creației pe care am ascultat-o vreodată". Se împlinesc, astăzi, 124 de ani de la nașterea lui Georges Lemaître

06
/07
/18

Louis Armstrong, în anul 1961, cântându-i soției sale, Lucille Wilson*, în fața Piramidei lui Keops, una din Cele 7 Minuni ale Lumii. Louis Armstrong s-a stins din viață acum 47 de ani, într-o zi de 6 iulie.

05
/07
/18

În 1964 erau tineri, frumoși, bogați și celebri. Alain Delon (82 de ani astăzi) și Jane Fonda (va împlini 81 de ani în decembrie) și-au dat replica, în urmă cu mai bine de jumătate de veac, în filmul în „Les Félins / Joy House”, pelicula semnată de René Clément.

29
/06
/18

Într-o zi de 29 iunie (1974) Charles Aznavour  domina vânzările din Marea Britanie cu "She", singura sa melodie fruntaşă în Regatul Unit. Fotografia de față, realizată în 1952, a fost postată în urmă cu doar câteva ore pe pagina de facebook a legendarului cântăreț francez, care a împlinit, luna trecută, 94 de ani. În imagine apar Edith Piaf, Charles Aznavour și un prieten apropiat al celor doi, Roland Avellis (alias "Cântărețul fără nume")

26
/06
/18

Se întâmpla pe 26 iunie 1977, la Market Square Arena din Indianapolis. Atunci Elvis Presley susținea ultimul său concert. Peste mai puţin de două luni, la 16 august 1977, artistul va fi găsit mort în baia sa. Concluzia raportului medical: moarte naturală - stop cardiac.

18
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 630 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Cozia, construită pe vremea lui Mircea cel Bătrân, la îndemnul Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana, duhovnic al lui Mircea „întru cele Dumnezeieşti”. La Mănăstirea Cozia a luat fiinţă prima şcoală de copişti şi caligrafi din Ţara Românească şi tot acolo a trăit şi primul imnograf român, Filotei, mare logofăt al Țării Românești.

16
/05
/18

Pe 16 mai 1980, Marin Preda (58 de ani) era descoperit fără suflare pe patul camerei sale de la Casa de creaţie a scriitorilor de la Mogoşoaia. Mai mulţi apropiaţi ai scriitorului au considerat că moartea lui Preda este cel puţin suspectă. După decesul său, mai multe manuscrise pe care scriitorul le păstra într-o valiză depozitată la Editura Cartea Românească au dispărut fără urmă.

09
/05
/18

S-au împlinit, anul acesta, 100 de ani de la moartea lui George Coșbuc (născut într-o zi de 20 septembrie), unul dintre cei mai cunoscuți poeți români, prilej pentru un nou episod al seriei "Curiozități (esențiale)"

08
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 115 ani de la moartea unuia dintre cei mai talentaţi, influenţi şi interesanţi artişti ai secolului al XIX-lea. În primăvara anului 2015, tabloul său “Nafea Faa Ipoipo?" ("Când te vei căsători?"), realizat în anul 1892, devenea cea mai scumpă operă de artă din istorie, după ce era achiziționat pentru suma de 300 de milioane de dolari. Recordul lui Gauguin a rezistat doar un an și jumătate, până în noiembrie 2017, când “Salvator Mundi”, pictura atribuită lui Leonardo da Vinci, era cumpărată cu 450,3 milioane de dolari.