Jerry Lewis, un ultim omagiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/jerry-lewis-un-ultim-omagiu/

Jerry Lewis, considerat un „clovn” al filmelor moderne, cu o mimică elastică, decedat duminică în Las Vegas la vârsta de 91 de ani. Nancy Sinatra, Deana Martin (fiica lui Dean Martin), Jim Carrey, Joan Collins şi Jimmy Kimmel se numără printre numeroasele celebrătăţi din showbiz care i-au adus un ultim omagiu lui Jerry Lewis.

Un articol de Petre Ivan|21 august 2017

Artist complet, devenit star al scenei la vârsta de 15 ani, grație unor roluri de imitator, Jerry Lewis a împins la extrem burlescul american și s-a făcut remarcat cântând (inclusiv în falset), dansând, mimând și excelând în spectacole de tip „one man show”.

Purtând adeseori dinți falși, un nas fals și beneficiind de un fizic longilin, a jonglat în rolurile sale cu infirmitățile fizice și psihice. Arta dedublării sale și-a atins apogeul în filmul „The Nutty Professor”.

Actor în peste 60 de filme, Jerry Lewis a fost și producător și regizor, folosind la maximum handicapurile ce îi erau reproșate în presa vremii, interpretând succesiv roluri de „idiot” și de „urât”.

Criticii îi reproșau grimasele cu rejerry lewispetiție, jocul fără nuanțe și un umor considerat grosier. A fost mai puțin apreciat în țara lui decât în Europa, în special în Franța, unde simpla prezență a numelui său era suficientă pentru a garanta succesul unui film. Pentru Jean-Luc Godard, Jerry Lewis a fost „superior lui Chaplin și Keaton”.

Întâlnirea cu Dean Martin, în 1946, a fost determinantă. Cei doi au devenit inseparabili și au creat împreună o serie de spectacole de comedie care le-au adus succesul.

După participarea la celebra emisiune televizată „Ed Sullivan Show”, în 1948, au semnat un contract cu studioul Paramount și, încă de la primul lor film, „My friend Irma”, au sedus publicul american.

Zece ani mai târziu, obosiți de tandemul lor, au decis să urmeze cariere solo. În 1959, Jerry Lewis Productions a semnat cu Paramount un contract record de 10 milioane de dolari, plus 60% din încasări, pentru 14 filme în șapte ani. În 1965, a părăsit Paramount pentru studioul Columbia.

Devenit profesor de cinematografie la Universitatea Southern California, a regizat filmul „Which Way To The Front”, un omagiu adus lui Charlie Chaplin și, în același timp, o nouă variație pe tema lui favorită — rolul dublu.

Dean Martin & Jerry Lewis

După o absență de 10 ani în cinematografe, interpretul preferat al rolurilor de „idiot burlesc” a regăsit publicul american în filmul „Hardly working”, înainte ca Martin Scorsese, în 1983, și Emir Kusturica, în 1991, să îi ofere partituri dramatice, în lungmetrajele „The King of Comedy” respectiv „Arizona Dream”.

În paralel cu activitățile sale artistice și sportive (s-a antrenat cu echipa de baseball Los Angeles Dodgers), Jerry Lewis, care a avut șapte copii, a sprijinit activ asociațiile de ajutorare a persoanelor cu handicapuri fizice și mintale.

Celebritățile despre dispariția lui Jerry Lewis

Nancy Sinatra, fiica lui Frank Sinatra, a publicat pe Twitter următorul mesaj: „Dragă Jerry, tatăl meu va fi la fel de fericit să te vadă pe cât sunt eu de tristă să văd că ai plecat dintre noi. Să îl îmbrățișezi și din partea mea. Te voi iubi pentru totdeauna”.

Deana Martin, fiica lui Dean Martin, partenerul lui Jerry Lewis din numeroase filme și show-uri umoristice televizate, a publicat la rândul ei o declarație pe Twitter: „Sunt cu inima frântă de durere după moartea bunului nostru prieten, ‘Unchiul’ Jerry Lewis. L-am iubit toată viața și îmi va fi tare dor de el”.

Actorul Jim Carrey a publicat la rândul lui un mesaj pe Twitter: „Acel nebun nu a fost un figurant. Jerry Lewis a fost fără nicio îndoială un geniu, o binecuvântare impenetrabilă, o culme absolută a comediei! Eu sunt ceea ce sunt astăzi datorită lui”.

Tot pe Twitter s-a exprimat și prezentatorul de televiziune Jimmy Kimmel: „Jerry Lewis a fost un actor genial, dar și un regizor, inventator și filantrop”.

O altă legendă a televiziunii americane, prezentatorul Larry King a publicat și el un mesaj pe Twitter: „Jerry a trăit pentru a face lumea să râdă, iar noi am râs timp de decenii. Talentul său a fost depășit doar de filantropia lui. Odihnește-te în pace, prieten drag!”.

„Regele Comediei, Jerry Lewis, a fost un talent uriaș și un bun prieten. Odihnește-te în pace. Ne vei lipsi foarte mult”, a scris pe Twitter actrița Joan Collins.

Foto: Jerry Lewis – facebook

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.