Jerry Lewis, un ultim omagiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/jerry-lewis-un-ultim-omagiu/

Jerry Lewis, considerat un „clovn” al filmelor moderne, cu o mimică elastică, decedat duminică în Las Vegas la vârsta de 91 de ani. Nancy Sinatra, Deana Martin (fiica lui Dean Martin), Jim Carrey, Joan Collins şi Jimmy Kimmel se numără printre numeroasele celebrătăţi din showbiz care i-au adus un ultim omagiu lui Jerry Lewis.

Un articol de Petre Ivan|21 august 2017

Artist complet, devenit star al scenei la vârsta de 15 ani, grație unor roluri de imitator, Jerry Lewis a împins la extrem burlescul american și s-a făcut remarcat cântând (inclusiv în falset), dansând, mimând și excelând în spectacole de tip „one man show”.

Purtând adeseori dinți falși, un nas fals și beneficiind de un fizic longilin, a jonglat în rolurile sale cu infirmitățile fizice și psihice. Arta dedublării sale și-a atins apogeul în filmul „The Nutty Professor”.

Actor în peste 60 de filme, Jerry Lewis a fost și producător și regizor, folosind la maximum handicapurile ce îi erau reproșate în presa vremii, interpretând succesiv roluri de „idiot” și de „urât”.

Criticii îi reproșau grimasele cu rejerry lewispetiție, jocul fără nuanțe și un umor considerat grosier. A fost mai puțin apreciat în țara lui decât în Europa, în special în Franța, unde simpla prezență a numelui său era suficientă pentru a garanta succesul unui film. Pentru Jean-Luc Godard, Jerry Lewis a fost „superior lui Chaplin și Keaton”.

Întâlnirea cu Dean Martin, în 1946, a fost determinantă. Cei doi au devenit inseparabili și au creat împreună o serie de spectacole de comedie care le-au adus succesul.

După participarea la celebra emisiune televizată „Ed Sullivan Show”, în 1948, au semnat un contract cu studioul Paramount și, încă de la primul lor film, „My friend Irma”, au sedus publicul american.

Zece ani mai târziu, obosiți de tandemul lor, au decis să urmeze cariere solo. În 1959, Jerry Lewis Productions a semnat cu Paramount un contract record de 10 milioane de dolari, plus 60% din încasări, pentru 14 filme în șapte ani. În 1965, a părăsit Paramount pentru studioul Columbia.

Devenit profesor de cinematografie la Universitatea Southern California, a regizat filmul „Which Way To The Front”, un omagiu adus lui Charlie Chaplin și, în același timp, o nouă variație pe tema lui favorită — rolul dublu.

Dean Martin & Jerry Lewis

După o absență de 10 ani în cinematografe, interpretul preferat al rolurilor de „idiot burlesc” a regăsit publicul american în filmul „Hardly working”, înainte ca Martin Scorsese, în 1983, și Emir Kusturica, în 1991, să îi ofere partituri dramatice, în lungmetrajele „The King of Comedy” respectiv „Arizona Dream”.

În paralel cu activitățile sale artistice și sportive (s-a antrenat cu echipa de baseball Los Angeles Dodgers), Jerry Lewis, care a avut șapte copii, a sprijinit activ asociațiile de ajutorare a persoanelor cu handicapuri fizice și mintale.

Celebritățile despre dispariția lui Jerry Lewis

Nancy Sinatra, fiica lui Frank Sinatra, a publicat pe Twitter următorul mesaj: „Dragă Jerry, tatăl meu va fi la fel de fericit să te vadă pe cât sunt eu de tristă să văd că ai plecat dintre noi. Să îl îmbrățișezi și din partea mea. Te voi iubi pentru totdeauna”.

Deana Martin, fiica lui Dean Martin, partenerul lui Jerry Lewis din numeroase filme și show-uri umoristice televizate, a publicat la rândul ei o declarație pe Twitter: „Sunt cu inima frântă de durere după moartea bunului nostru prieten, ‘Unchiul’ Jerry Lewis. L-am iubit toată viața și îmi va fi tare dor de el”.

Actorul Jim Carrey a publicat la rândul lui un mesaj pe Twitter: „Acel nebun nu a fost un figurant. Jerry Lewis a fost fără nicio îndoială un geniu, o binecuvântare impenetrabilă, o culme absolută a comediei! Eu sunt ceea ce sunt astăzi datorită lui”.

Tot pe Twitter s-a exprimat și prezentatorul de televiziune Jimmy Kimmel: „Jerry Lewis a fost un actor genial, dar și un regizor, inventator și filantrop”.

O altă legendă a televiziunii americane, prezentatorul Larry King a publicat și el un mesaj pe Twitter: „Jerry a trăit pentru a face lumea să râdă, iar noi am râs timp de decenii. Talentul său a fost depășit doar de filantropia lui. Odihnește-te în pace, prieten drag!”.

„Regele Comediei, Jerry Lewis, a fost un talent uriaș și un bun prieten. Odihnește-te în pace. Ne vei lipsi foarte mult”, a scris pe Twitter actrița Joan Collins.

Foto: Jerry Lewis – facebook

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.