JINA: între legendă și cer
https://www.ziarulmetropolis.ro/jina-intre-legenda-si-cer/

Proiecţia filmului JINA, în regia lui Dumitru Budrala, va avea loc sâmbătă, 29 iulie 2017, de la ora 22 în cadrul Festivalului ”Sus pe muntele din Jina”. Filmul va fi proiectat pe un ecran imens, în aer liber, în Șesul Jinarilor, în prezenţa a zeci de mii de oameni şi a regizorului Dumitru Budrala.

Un articol de Petre Ivan|25 iulie 2017

”Filmul Jina este, în egală masură, o cronică a Jinei şi un tablou în culori vii al vieţii de la munte, construită în jurul oieritului, cu tradiţiile şi regulile ei, pastrate de la inceputuri şi până în prezent. Publicul cinefil are sâmbată oportunitatea de a viziona filmul, în aer liber, intr-un cadru special”, a declarat Dumitru Budrala, regizor și director fondator Astra Film Sibiu.

Filmul este un amestec sinestezic bine temperat de legendă, muzică, etimologie, imagine, geografie, istorie personală si colectivă ce va fi proiectat în premieră la Jina.

Situată istoric pe graniţa militară a Transilvaniei, Jina e ‘satul celor şapte coline’, filmate aerian în deplina lor maiestate, un loc-hotar cu o privelişte a lumii până departe prin ţări şi imperii, cu cele mai bune păşuni alpine ale străbunei Europe, dar şi cu ‘cele mai bune şcoli poporale din patrie’, cu moşi şi moşii, cu oameni şi păduri integre.

Filmul porneşte de la  fascinația regizorului pentru realismul magic al existenţei de păstor, pentru povestea pe care o spun munţii, râurile, fluierele ciobanilor şi tălăngile oilor.

Dumitru Budrala creează o experiență audio-vizuală remarcabilă; cadrele aeriene panoramice ale satului sunt completate de muzică de fluier şi  de cântece tradiţionale iar filmul ne invită la o călătorie fabuloasă prin istoria şi mitologia unei localităţi vechi din mărginime.

Dumitru Budrala este cunoscut pentru filmele Blestemul ariciului, Drumul regeluiTransalpina şi La drum. Filmele au avut un circuit festivalier impresionant, fiind selecționat în festivaluri de prestigiu din Europa, America de Nord și de Sud, Asia și Africa.

Foto: JINA – facebook

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.