Joe Dassin, discul încă se învârte
https://www.ziarulmetropolis.ro/joe-dassin-discul-inca-se-invarte/

Pe 20 august 1980, bărbaţii din întreaga lume au pierdut un ajutor de nădejde. Au existat vremuri când mulţi tineri şi mai puţin tineri au reuşit să facă mari cuceriri cu ajutorul lui Joe Dassin. Chiar dacă în materie de muzică, la noi, multe erau interzise, Dassin era tolerat, puteai găsi discurile sale şi dacă totuşi erai ghinionist era imposibil să nu găseşti un Cornel Constantiniu care să cânte melodiile lui… Joe Dassin.

Un articol de Dan Nicolaie (Dedes)|20 august 2015

În plus cine vroia să puncteze decisiv trebuia doar să șoptească la granița unei urechi sensibile titlul primei melodii de pe albumul „Le costume blanc”, lansat în 1975, „Et si tu n’existais pas” și lucrurile erau aranjate, uneori chiar până când „moartea ne va despărți”.

La ani buni după ce Joe Dassin a lăsat în urmă toate grijile acestei lumi, am avut un moment în care am urât din tot sufletul muzica lui, muzică pe care o ascultasem de multe ori și cu mare plăcere în copilărie.

În mijlocul unei primăveri magice, când primul an de studenție se pregătea, cel puțin teoretic, să-și dea duhul, după o lungă perioadă de petreceri grele, în care toată lumea se îngrijea de procurarea de lichide, dar nimeni de achiziționarea de alimente, un coleg de grupă, cu nume de sfânt catolic, m-a invitat pe la el pe acasă.

Îmi povestise că tatăl este un mare bucătar, chiar dacă pe atunci nu exista moda emisiunilor culinare, și mă asigurase că foamea mea va sfârși tragic. Drumul Regie – Berceni mi-a părut mai lung ca niciodată, și, probabil din cauza lipsei de alimentație, tot felul de năluciri îmi dădeau târcoale.

”Dar pe ăsta îl știi?”

Ajunși la destinație, tatăl, un tip care prin simpla prezență îți indica faptul că are multe lucruri în comun cu bucătăria ne-a luat tare, lansând o invitație, de nerefuzat, la o vișinată de casă, servită regulamentar de doamna casei. Și cum vișinata nu merge pe

Joe Dassin gol, „hai să ascultăm și o muzică bună”. Şi un disc al lui Joe Dassin a aterizat pe platanul pick-up-ului.

Cum artiștii merită respect, nimeni nu s-a clintit din cameră, până când acul nu s-a plimbat pe ambele fețe ale discului. Când credeam că trecem și la lucruri serioase, gazda îmi aplică lovitura de grație. ”Dar pe ăsta îl știi?”, și scoate dintr-un raft un disc al lui Cornel Constantiniu, care conținea melodii ale lui…Joe Dassin.

Plin de dezamăgiri, care nu țineau de foame, am continuat să respect artiștii cu ochii pe ușa de la bucătărie. Într-un final a venit și masa mult așteptată, una chiar și peste așteptările unui sătul.

Cum nu am găsit altă modalitate ca să-mi manifest recunoștința, l-am rugat pe coleg să pună, din nou, discul cu Joe Dassin. De această dată am auzit și muzica.

Chiar dacă au trecut 35 de ani de când Dassin nu mai cântă live, îndrăgostiții lumii încă îi mai ascultă muzica, și din când în când fac același lucru chiar și flămânzii.

Foto: Joe Dassin – facebook

19
/02
/20

Miercuri, 26 februarie (ora 19:00), apreciatul dirijor român GABRIEL BEBEȘELEA, aplaudat recent la pupitrul unor importante ansambluri europene în cele mai prestigioase săli de concert ale lumii ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski - Moscova, va dirija ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, în cel de-al doilea concert Radio România dedicat Anului Internațional BEETHOVEN (250 de ani de la nașterea sa).

17
/02
/20

Sâmbătă, 28 martie 2020, începând cu ora 19.00, pe scena Sălii Mari a Ateneului Român (Str. Benjamin Franklin nr. 3), Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Asociația Help Autism, cu sprijinul Kaufland România, în parteneriat cu Filarmonica George Enescu, Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Tarom, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează cu ocazia celei de-a VII-a ediții a proiectului “SUFLET ÎN CULORI”, concertul extraordinar EMOCIÓN!.

15
/02
/20

Joi, 20 februarie, de la ora 19.00, la Sala Radio, Luiza Zan – una dintre cele mai apreciate voci ale momentului în jazz-ul românesc – propune publicului un concert în ritm de swing, sub titlul „Dragobete’s Wings”, alături de Big Band-ul Radio și Jazzpar Trio (Gaspar Almos, Gaspar Csaba, Vitalyos Lehel).

10
/02
/20

Vineri, 14 februarie, ora 19.00, Sala Radio este gazda unui concert cu doi invitați speciali aplaudați pe scenele internaționale: tânărul dirijor Kahchun Wong (33 de ani), primul muzician asiatic care a câștigat prestigioasa competiție internațională de dirijat „Gustav Mahler” (Germania, 2016) și violonistul român Valentin Șerban, membru al orchestrei Les Dissonances din Paris.

03
/02
/20

Bogdan Mezofi, solistul trupei clujene de rock alternativ Grimus, vorbește într-un interviu în formă de alfabet despre prima piesă pe care a compus-o, despre lucrurile care contează și oamenii pe care îi admiră.

31
/01
/20

Televiziunea Română oferă telespectatorilor săi, în prime time, un program premium, în exclusivitate pentru România: cel mai mare eveniment muzical de televiziune al anului din Italia, Sanremo 2020, se vede live, între 4 şi 8 februarie, de la ora 22.00, la TVR 1.

Page 1 of 14312345...102030...Last »