Joe Dassin, discul încă se învârte
https://www.ziarulmetropolis.ro/joe-dassin-discul-inca-se-invarte/

Pe 20 august 1980, bărbaţii din întreaga lume au pierdut un ajutor de nădejde. Au existat vremuri când mulţi tineri şi mai puţin tineri au reuşit să facă mari cuceriri cu ajutorul lui Joe Dassin. Chiar dacă în materie de muzică, la noi, multe erau interzise, Dassin era tolerat, puteai găsi discurile sale şi dacă totuşi erai ghinionist era imposibil să nu găseşti un Cornel Constantiniu care să cânte melodiile lui… Joe Dassin.

Un articol de Dan Nicolaie (Dedes)|20 august 2015

În plus cine vroia să puncteze decisiv trebuia doar să șoptească la granița unei urechi sensibile titlul primei melodii de pe albumul „Le costume blanc”, lansat în 1975, „Et si tu n’existais pas” și lucrurile erau aranjate, uneori chiar până când „moartea ne va despărți”.

La ani buni după ce Joe Dassin a lăsat în urmă toate grijile acestei lumi, am avut un moment în care am urât din tot sufletul muzica lui, muzică pe care o ascultasem de multe ori și cu mare plăcere în copilărie.

În mijlocul unei primăveri magice, când primul an de studenție se pregătea, cel puțin teoretic, să-și dea duhul, după o lungă perioadă de petreceri grele, în care toată lumea se îngrijea de procurarea de lichide, dar nimeni de achiziționarea de alimente, un coleg de grupă, cu nume de sfânt catolic, m-a invitat pe la el pe acasă.

Îmi povestise că tatăl este un mare bucătar, chiar dacă pe atunci nu exista moda emisiunilor culinare, și mă asigurase că foamea mea va sfârși tragic. Drumul Regie – Berceni mi-a părut mai lung ca niciodată, și, probabil din cauza lipsei de alimentație, tot felul de năluciri îmi dădeau târcoale.

”Dar pe ăsta îl știi?”

Ajunși la destinație, tatăl, un tip care prin simpla prezență îți indica faptul că are multe lucruri în comun cu bucătăria ne-a luat tare, lansând o invitație, de nerefuzat, la o vișinată de casă, servită regulamentar de doamna casei. Și cum vișinata nu merge pe

Joe Dassin gol, „hai să ascultăm și o muzică bună”. Şi un disc al lui Joe Dassin a aterizat pe platanul pick-up-ului.

Cum artiștii merită respect, nimeni nu s-a clintit din cameră, până când acul nu s-a plimbat pe ambele fețe ale discului. Când credeam că trecem și la lucruri serioase, gazda îmi aplică lovitura de grație. ”Dar pe ăsta îl știi?”, și scoate dintr-un raft un disc al lui Cornel Constantiniu, care conținea melodii ale lui…Joe Dassin.

Plin de dezamăgiri, care nu țineau de foame, am continuat să respect artiștii cu ochii pe ușa de la bucătărie. Într-un final a venit și masa mult așteptată, una chiar și peste așteptările unui sătul.

Cum nu am găsit altă modalitate ca să-mi manifest recunoștința, l-am rugat pe coleg să pună, din nou, discul cu Joe Dassin. De această dată am auzit și muzica.

Chiar dacă au trecut 35 de ani de când Dassin nu mai cântă live, îndrăgostiții lumii încă îi mai ascultă muzica, și din când în când fac același lucru chiar și flămânzii.

Foto: Joe Dassin – facebook

10
/09
/20

OAMENII MUZICII Compozitorul avangardist și teoreticianul american John Cage (1912-1992) a fost unul dintre marii inovatori și experimentatori ai secolului XX. Un pionier al folosirii neconvenționale a instrumentelor muzicale precum și al muzicii electroacustice, Cage este și astăzi o piatră de poticnire ce ridică sprâncenele melomanilor, dar rămâne indiscutabil și un deschizător de orizonturi în muzica, dansul și arta secolului XX.

08
/09
/20

În perioada 14-20 septembrie, la Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focşani, va avea loc un nou proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu cofinanțarea AFCN – #classicforteens #cofinantatdeAFCN –, un proiect pe care, după douăzeci de ani și după o bogată și intensă activitate culturală în Italia, organizatorii îl propun orașului natal.

07
/09
/20

TAMTAM Festival, eveniment aflat la a doua ediție are loc în Brașov, între 11 și 12 septembrie 2020. Festivalul își propune vitalizarea spațiului urban prin artă, transformând orașul, cu spațiile sale publice, într-o amplă scenă culturală. Fiecare oraș trăiește prin oamenii săi. Desi există o serie de limitări, în acest context diferit, ele devin oportunități de reîntâlnire în spațiul urban.

31
/08
/20

Anul acesta, începutul de toamnă la Piatra-Neamţ va aduce un proiect inedit al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ – NEAMŢ ART FESTIVAL, care se va desfăşura între 3 și 6 septembrie. 

31
/08
/20

H3 Garden before detach() este un proiect multidisciplinar creat de studioul de artă și tehnologie H3 în colaborare cu Teatrul Odeon. Selectat pentru participare la cel mai mare festival din lume de artă, tehnologie și societate, Ars Electronica, evenimentul va avea loc între 9-13 septembrie, pe strada Popa Nan 82, într-un complex de clădiri care va fi demolat în toamna acestui an.

25
/08
/20

Timp de trei zile Sibiul s-a transformat în capitala jazzului. Atât la nivel de orchestrație cât și de compoziție, pe lângă artiștii consacrați ai scenei jazz din România, Sorin Zlat, FiRMA și Vița de Vie au adus un sound inovator dincolo de granița convențională dintre jazz și rock.

Pagina 1 din 15112345...102030...Ultima »