Joe Dassin, discul încă se învârte
https://www.ziarulmetropolis.ro/joe-dassin-discul-inca-se-invarte/

Pe 20 august 1980, bărbaţii din întreaga lume au pierdut un ajutor de nădejde. Au existat vremuri când mulţi tineri şi mai puţin tineri au reuşit să facă mari cuceriri cu ajutorul lui Joe Dassin. Chiar dacă în materie de muzică, la noi, multe erau interzise, Dassin era tolerat, puteai găsi discurile sale şi dacă totuşi erai ghinionist era imposibil să nu găseşti un Cornel Constantiniu care să cânte melodiile lui… Joe Dassin.

Un articol de Dan Nicolaie (Dedes)|20 August 2015

În plus cine vroia să puncteze decisiv trebuia doar să șoptească la granița unei urechi sensibile titlul primei melodii de pe albumul „Le costume blanc”, lansat în 1975, „Et si tu n’existais pas” și lucrurile erau aranjate, uneori chiar până când „moartea ne va despărți”.

La ani buni după ce Joe Dassin a lăsat în urmă toate grijile acestei lumi, am avut un moment în care am urât din tot sufletul muzica lui, muzică pe care o ascultasem de multe ori și cu mare plăcere în copilărie.

În mijlocul unei primăveri magice, când primul an de studenție se pregătea, cel puțin teoretic, să-și dea duhul, după o lungă perioadă de petreceri grele, în care toată lumea se îngrijea de procurarea de lichide, dar nimeni de achiziționarea de alimente, un coleg de grupă, cu nume de sfânt catolic, m-a invitat pe la el pe acasă.

Îmi povestise că tatăl este un mare bucătar, chiar dacă pe atunci nu exista moda emisiunilor culinare, și mă asigurase că foamea mea va sfârși tragic. Drumul Regie – Berceni mi-a părut mai lung ca niciodată, și, probabil din cauza lipsei de alimentație, tot felul de năluciri îmi dădeau târcoale.

”Dar pe ăsta îl știi?”

Ajunși la destinație, tatăl, un tip care prin simpla prezență îți indica faptul că are multe lucruri în comun cu bucătăria ne-a luat tare, lansând o invitație, de nerefuzat, la o vișinată de casă, servită regulamentar de doamna casei. Și cum vișinata nu merge pe

Joe Dassin gol, „hai să ascultăm și o muzică bună”. Şi un disc al lui Joe Dassin a aterizat pe platanul pick-up-ului.

Cum artiștii merită respect, nimeni nu s-a clintit din cameră, până când acul nu s-a plimbat pe ambele fețe ale discului. Când credeam că trecem și la lucruri serioase, gazda îmi aplică lovitura de grație. ”Dar pe ăsta îl știi?”, și scoate dintr-un raft un disc al lui Cornel Constantiniu, care conținea melodii ale lui…Joe Dassin.

Plin de dezamăgiri, care nu țineau de foame, am continuat să respect artiștii cu ochii pe ușa de la bucătărie. Într-un final a venit și masa mult așteptată, una chiar și peste așteptările unui sătul.

Cum nu am găsit altă modalitate ca să-mi manifest recunoștința, l-am rugat pe coleg să pună, din nou, discul cu Joe Dassin. De această dată am auzit și muzica.

Chiar dacă au trecut 35 de ani de când Dassin nu mai cântă live, îndrăgostiții lumii încă îi mai ascultă muzica, și din când în când fac același lucru chiar și flămânzii.

Foto: Joe Dassin – facebook

12
/12
/18

Supărat de gestul unui spectator, care şi-a permis să intre în sală după începerea reprezentaţiei sale, rapsodul Grigore Leşe a plecat de pe scenă în timpul unui concert, susţinut, zilele trecute, în Târgu Lăpuş, Maramureş. Deşi cei prezenţi i-au cerut scuze şi l-au rugat să continue, interpretul a refuzat vehement să continue spectacolul.

11
/12
/18

S-au temut că piesa nu va avea niciodată succes din cauza duratei sale de aproape şase minute, dar a devenit cel mai ascultat single al secolului. "Bohemian Rhapsody", cântrecul trupei Queen, este, de la începutul acestei săptămâni, cel mai difuzat single din secolul al XX-lea pe platformele de streaming.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

07
/12
/18

Zece variațiuni pe teme de colinde româneşti compuse de zece tineri compozitori români pot fi ascultate în premieră absolută în data de 12 decembrie, în Sala “George Enescu” a Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, ora 19:00. Concertul “Dincolo de colind” va fi interpretat de ansamblul de muzică nouă SonoMania, sub bagheta Simonei Strungaru. Accesul la eveniment este gratuit.

04
/12
/18

Opera Națională București prezintă vineri, 7 decembrie 2018, începând cu ora 18:30 „Don Carlo”, operă în patru acte de Giuseppe Verdi.  Regia, decorul, costumele și luminile spectacolului poartă semnătura lui Mario De Carlo. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Corul Operei Naționale București va fi pregătit de către Daniel Jinga.

04
/12
/18

Joi, 6 și vineri, 7 decembrie 2018, Filarmonica „George Enescu” celebrează legăturile cultural-istorice cu Franța printr-un „Omagiu francofoniei”, un concert Berlioz, Debussy, Ravel, Lalo, la care solistul invitat va fi celebrul violonist David Grimal, fondator al ansamblului francez „Les Dissonances“.

30
/11
/18

Târgul ,,Poveste de Crăciun”, organizat de Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii, și-a deschis porțile în curtea instituției din Calea Giulești nr. 16, cu o mulțime de puncte de atracție, ateliere și locuri de distracție pentru cei mici. Felicia Filip, managerul Operei Comice pentru Copii, a prezentat obiectivele de atracție ale Târgului, precum și spectacolele și surprizele pe care instituția le pregătește în luna decembrie.

28
/11
/18

"Cade zăpada, / Tu nu vei veni în seara asta / Cade zăpada / Şi inima mea se îmbracă în negru, / Acest cortegiu mătăsos, / Cu totul în lacrimi albe / Pasărea pe creangă / Jeleşte farmecul. (...)". "Tombe la neige", unul din marile succese ale lui Salvatore Adamo, a fost un mare hit în Franța anului 1963.

Page 1 of 12512345...102030...Last »