Joe Dassin, discul încă se învârte
https://www.ziarulmetropolis.ro/joe-dassin-discul-inca-se-invarte/

Pe 20 august 1980, bărbaţii din întreaga lume au pierdut un ajutor de nădejde. Au existat vremuri când mulţi tineri şi mai puţin tineri au reuşit să facă mari cuceriri cu ajutorul lui Joe Dassin. Chiar dacă în materie de muzică, la noi, multe erau interzise, Dassin era tolerat, puteai găsi discurile sale şi dacă totuşi erai ghinionist era imposibil să nu găseşti un Cornel Constantiniu care să cânte melodiile lui… Joe Dassin.

Un articol de Dan Nicolaie (Dedes)|20 august 2015

În plus cine vroia să puncteze decisiv trebuia doar să șoptească la granița unei urechi sensibile titlul primei melodii de pe albumul „Le costume blanc”, lansat în 1975, „Et si tu n’existais pas” și lucrurile erau aranjate, uneori chiar până când „moartea ne va despărți”.

La ani buni după ce Joe Dassin a lăsat în urmă toate grijile acestei lumi, am avut un moment în care am urât din tot sufletul muzica lui, muzică pe care o ascultasem de multe ori și cu mare plăcere în copilărie.

În mijlocul unei primăveri magice, când primul an de studenție se pregătea, cel puțin teoretic, să-și dea duhul, după o lungă perioadă de petreceri grele, în care toată lumea se îngrijea de procurarea de lichide, dar nimeni de achiziționarea de alimente, un coleg de grupă, cu nume de sfânt catolic, m-a invitat pe la el pe acasă.

Îmi povestise că tatăl este un mare bucătar, chiar dacă pe atunci nu exista moda emisiunilor culinare, și mă asigurase că foamea mea va sfârși tragic. Drumul Regie – Berceni mi-a părut mai lung ca niciodată, și, probabil din cauza lipsei de alimentație, tot felul de năluciri îmi dădeau târcoale.

”Dar pe ăsta îl știi?”

Ajunși la destinație, tatăl, un tip care prin simpla prezență îți indica faptul că are multe lucruri în comun cu bucătăria ne-a luat tare, lansând o invitație, de nerefuzat, la o vișinată de casă, servită regulamentar de doamna casei. Și cum vișinata nu merge pe

Joe Dassin gol, „hai să ascultăm și o muzică bună”. Şi un disc al lui Joe Dassin a aterizat pe platanul pick-up-ului.

Cum artiștii merită respect, nimeni nu s-a clintit din cameră, până când acul nu s-a plimbat pe ambele fețe ale discului. Când credeam că trecem și la lucruri serioase, gazda îmi aplică lovitura de grație. ”Dar pe ăsta îl știi?”, și scoate dintr-un raft un disc al lui Cornel Constantiniu, care conținea melodii ale lui…Joe Dassin.

Plin de dezamăgiri, care nu țineau de foame, am continuat să respect artiștii cu ochii pe ușa de la bucătărie. Într-un final a venit și masa mult așteptată, una chiar și peste așteptările unui sătul.

Cum nu am găsit altă modalitate ca să-mi manifest recunoștința, l-am rugat pe coleg să pună, din nou, discul cu Joe Dassin. De această dată am auzit și muzica.

Chiar dacă au trecut 35 de ani de când Dassin nu mai cântă live, îndrăgostiții lumii încă îi mai ascultă muzica, și din când în când fac același lucru chiar și flămânzii.

Foto: Joe Dassin – facebook

12
/10
/15

Festivalul George Enescu a tras cortina de final luna trecută, pe 20 septembrie. A fost un tur de forţă pentru melomani şi specialişti în ediţia 22, cu tot atâtea zile, 22, de concerte unu şi unu.

12
/10
/15

Vineri, 16 octombrie, de la ora 19.00, ALEXANDRU TOMESCU - solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi unul dintre cei mai cunoscuţi violonişti români, susţine primul său concert în noua stagiune a Sălii Radio. Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical.

10
/10
/15

Pentru a şaptea oară, Stagiunea de marţi seara deschide un nou sezon. Înainte de a pleca din nou la Viena, pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu va susţine marţi, 13 octombrie, ora 19, un recital în Sala mică a Ateneului Român, cu un program alcătuit din lucrări de Beethpoven, Prokofiev, Ceaikovski şi Liszt.

05
/10
/15

Pentru prima dată în istoria instituției, un spectacol produs de Opera Naţională Bucureşti a fost preluat de către o companie din Statele Unite ale Americii. Este vorba despre spectacolul „La traviata” de Giuseppe Verdi, în regia lui Paul Curran şi scenografia lui Gary McCann, care a avut premiera la Bucureşti în data de 30 octombrie 2014, cu ocazia deschiderii stagiunii 2014 - 2015.

05
/10
/15

Artiști recunoscuți internațional, precum pianistu german Alexander Schimpf, Cristian Budu – cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Clara Haskil din Elveția, violonistul Ștefan Tarara – încununat cu Premiul Concursului Internațional George Enescu în 2014 sau Cvartetul Modigliani, descris drept „fabulos” de criticii de la The Seattle Times participă la cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional Clara Haskil (FICH): 26 octombrie – 2 noiembrie 2015, în Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu.

03
/10
/15

Uniunea Muzicienilor Interpreți din România organizează duminică, 4 octombrie 2015, la Sala Mică a Ateneului Român, începând cu ora 18, cea de-a V-a ediție a Galei Premiilor UNIMIR. Evenimentul ce are loc cu ocazia Zilei Internaționale a Muzicii premiază valori confirmate din mediul cultural românesc.

02
/10
/15

“Pân’ la rai”, un proiect de excelență, aplaudat pe scene prestigioase și inclus pe coloana sonoră a unui film internațional aspirant la Oscar, va fi prezentat, în ediție excepțională, pe scena Teatrului Odeon din București, vineri, 16 octombrie, de la ora 19.00.

02
/10
/15

După o primă ediție primită cu entuziasm atât de iubitorii de muzică clasică, cât și de critici, primul proiect de talie internațională din România ce aduce un omagiu excepționalei pianiste de origine română Clara Haskil, Festivalul Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil (FICH) continuă și în acest an la Sibiu, între 26 octombrie și 2 noiembrie, în Sala Thalia a Filarmonicii.

01
/10
/15

Între 12 și 18 octombrie, pentru o săptămână întreagă, creativitatea românească devine personaj principal în viaţa Bucureștiului. Cei mai influenți lideri ai industriilor creative din România și Europa de Est întâlnesc antreprenorii inovatori și publicul curios la prima ediție Creative Est.

30
/09
/15

Din 1 octombrie și până în 31 octombrie, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” în spaţii neconvenţionale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee - graţie unui proiect Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz. Din 5 octombrie până la finalul anului școlar, „Ascultă 5 minute de muzică clasică” din nou, și în școlile din România.

29
/09
/15

Revelația Ibrahim Maalouf și-a lasat săptămâna trecută albumul pe care îl va cânta la Jazz Night Out. Mai puţin de 200 de bilete au rămas în vânzare la concertul ce are loc pe 19 noiembrie, ora 20.00 la Sala Radio.

28
/09
/15

Royal Concertgebouw Orchestra (RCO) şi Berliner Philharmoniker sunt considerate cele mai bune orchestre din lume. Dacă vorbiţi cu cineva din domeniul muzical sau răsfoiţi un articol de specialitate, aceste două orchestre, veţi vedea, primesc majoritatea laurilor. Şi, „în-cântare’’ mare, ambele au fost prezente pe scena Festivalului George Enescu de anul acesta.