John Lennon, prin ochii lui Gigi Caciuleanu, pe scena Operei Iaşi
https://www.ziarulmetropolis.ro/john-lennon-prin-ochii-lui-gigi-caciuleanu-pe-scena-operei-iasi/

Opera Naţională Română Iaşi prezintă, în premieră naţională, un spectacol de teatru coregrafic marca Gigi Căciuleanu, „Imagine all the people”, după John Lennon. Reprezentaţia va avea loc de Valentine’s Day – sâmbătă, 14 februarie 2015 – de la ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Naţional Iaşi.

Un articol de Petre Ivan|9 februarie 2015

„Teatrul-Coregrafic” reprezintă un gen propriu maestrului Gigi Caciuleanu, elaborat în mai mult de patru decenii de parcurs artistic pe diferite meridiane ale lumii.

Spre deosebire de „Dance-Theater” în care se folosesc tehnici de compoziție proprii regiei teatrale, „Teatrul-Coregrafic” poate fi considerat o piesă de teatru concepută de la bun început ca o coregrafie, compusă în limbajul mișcării de dans.

Dacă un creator de „Dans-Theater” îi solicită pe dansatori ca pe niște actori, „Teatrul-Coregrafic” le cere actorilor să devină dansatori.

Acest spectacol este „spus” într-un limbaj care mi-este propriu, cu felul meu personal de a vedea, de a gândi si de a „face” dans. (…) Energie de grup în care se conjugă ca într-o orchestrație cât se poate de minuțioasă, energiile fiecăruia dintre cei de pe scenă. Adresându-se nu Gigi Caciuleanunumai ochiului, ci și gândirii și, până la urmă, sper, și inimii spectatorului. (…) – Gigi Căciuleanu

Spectacolu este interpretat de soliștii și ansamblul de balet, dar și elevi ai Colegiului de Artă „Octav Bancilă” Iași.

Despre Gigi Caciuleanu

Gigi Caciuleanu este absolvent al Liceului de Coregrafie din București.. A participat la un stagiu de perfecționare la Teatrul Bolshoi din Moscova, iar în paralel cu disciplinele de dans academic, la vârsta de 14 ani a descoperit dansul de avangardă al celebrei artiste Miriam Răducanu.

În 1993 înființează la Paris, împreună cu Dan Mastacan, Compania „Gigi Căciuleanu”. Între 2001 și decembrie 2012 este coregraf și director artistic al Baletului Național din Chile. În 2007, sub egida Fundației „Art Production”, vede luminile rampei la București trupa „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company” susținând turnee până în ziua de azi, atât în țară, cât și în străinătate.

În seara spectacolului va avea loc expoziția de fotografie New Energy de Mircea Albuțiu, fotografii realizate în cadrul proiectului Amor Amores de Gigi Căciuleanu.

La acest spectacol este interzis accesul copiilor sub 7 ani.

Foto: Gigi Caciuleanu – operaiasi.ro

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.

19
/09
/22

Filarmonica „George Enescu” anunţă deschiderea noii stagiuni camerale 2022-2023 cu o serie de concerte de excepţie strânse sub egida S#arp Festival, ce va avea loc între 29 septembrie - 2 octombrie 2022, în Sala mare a Ateneului Român.

19
/09
/22

Din 19 septembrie, proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” revine în școlile din România. Început în 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program național în școlile românești, în baza unui protocol semnat între Radio România și Ministerul Educației. În ultimul an școlar, 2021-2022, la acest program au participat peste 250.000 elevi din București și alte 34 județe din țară.