Jonathan Demme, regizorul filmelor “Tăcerea Mieilor” și “Philadelphia”, a murit la 73 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/jonathan-demme-regizorul-filmelor-tacerea-mieilor-si-philadelphia-a-murit-la-73-de-ani/

Regizorul american Jonathan Demme, laureat cu Oscar pentru “Tăcerea Mieilor”, a murit miercuri la New York. Regizorul, cunoscut de asemenea pentru filmul “Philadelphia”, suferea de cancer de esofag.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2017

Cariera lui Jonathan Demme se întinde de-a lungul a patru decenii cu incursiuni în genuri diferite, inclusiv în filmul documentar, însă el rămâne cunoscut mai ales pentru “The Silence of the Lambs” (“Tăcerea Mieilor”, 1991) și “Philadelphia” (1993).

Atmosfera irespirabilă din “Tăcerea mieilor”, care evocă colaborarea dintre un ucigaș în serie canibal și machiavelic cu o tânără agentă a FBI a marcat o întreagă generație.

Filmul i-a adus lui Jonathan Demme și celor doi actori principali, Jodie Foster și Anthony Hopkins, premiul Oscar pentru cel mai bun regizor și cei mai buni actori într-un rol principal.

“Philadelphia”, unul dintre primele filme care a abordat direct ravagiile SIDA în rândul comunității homosexuale, i-a adus lui Tom Hanks un Oscar pentru cel mai bun actor, iar lui Bruce Springsteen Oscarul pentru cel mai bun cântec, pentru melancolica sa piesă The Streets of Philadelphia.

Foto: Jonathan Demme,  “Tăcerea Mieilor” – facebook

26
/11
/21

INTERVIU „Cu fiecare film am impresia că învăţ ceva nou despre meseria de actor”, afirmă într-un interviu cunoscutul actor franco-algerian Kad Merad, progatonist în comedia „Succes de public” („Un triomphe”, 2020), regizată de Emmanuel Courcol şi disponibilă în prezent în cinematografele din România.

22
/11
/21

„Titane”, cel mai șocant film al anului, ajunge în cinematografele din România din 3 decembrie, distribuit de Independența Film. Catalogat drept thriller psycho-sexy, „Titane” a stârnit valuri de șoc la Cannes, mai mulți spectatori pierzându-și cunoștința în timpul proiecției.

22
/11
/21

Primele trei filme din seria „Matrix” vor fi difuzate de Warner TV în luna decembrie, în așteptarea celui de-al patrulea lungmetraj, „Renașterea/ Resurrections”, care va fi lansat în preajma Crăciunului.

22
/11
/21

Viaţa grea din Gaza, violenţele asupra palestinienilor din teritoriile ocupate, agresiunile asupra femeilor în lumea arabă sau problema refugiaţilor se numără printre subiectele tratate de o serie de documentare care completează programul ediţiei din acest a Festivalului Filmului Palestinian.

17
/11
/21

Regizat de britanicul Edgar Wright, „Last Night in Soho” (2021) stă pe o idee grozavă. Ia un reflex des întâlnit al multora dintre noi, idealizarea unei anumite perioade, şi îl aruncă în aer cu stil.

10
/11
/21

CRONICĂ DE FILM Mi-e neaşteptat de greu să scriu despre „La civil” (2021), deşi e un film pe care am fost nerăbădător să îl văd. „Waiting for August” (2014), documentarul cu care a debutat Teodora Mihai, regizoare din Belgia, dar de origine română, m-a impresionat când l-am văzut şi încă îi port o amintire puternică.