Jonathan Demme, regizorul filmelor „Tăcerea Mieilor” și “Philadelphia”, a murit la 73 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/jonathan-demme-regizorul-filmelor-tacerea-mieilor-si-philadelphia-a-murit-la-73-de-ani/

Regizorul american Jonathan Demme, laureat cu Oscar pentru „Tăcerea Mieilor”, a murit miercuri la New York. Regizorul, cunoscut de asemenea pentru filmul “Philadelphia”, suferea de cancer de esofag.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2017

Cariera lui Jonathan Demme se întinde de-a lungul a patru decenii cu incursiuni în genuri diferite, inclusiv în filmul documentar, însă el rămâne cunoscut mai ales pentru „The Silence of the Lambs” („Tăcerea Mieilor”, 1991) și “Philadelphia” (1993).

Atmosfera irespirabilă din „Tăcerea mieilor”, care evocă colaborarea dintre un ucigaș în serie canibal și machiavelic cu o tânără agentă a FBI a marcat o întreagă generație.

Filmul i-a adus lui Jonathan Demme și celor doi actori principali, Jodie Foster și Anthony Hopkins, premiul Oscar pentru cel mai bun regizor și cei mai buni actori într-un rol principal.

“Philadelphia”, unul dintre primele filme care a abordat direct ravagiile SIDA în rândul comunității homosexuale, i-a adus lui Tom Hanks un Oscar pentru cel mai bun actor, iar lui Bruce Springsteen Oscarul pentru cel mai bun cântec, pentru melancolica sa piesă The Streets of Philadelphia.

Foto: Jonathan Demme,  „Tăcerea Mieilor” – facebook

01
/06
/20

RECOMANDĂRI De la documentarele lui Serghei Lozniţa şi comediile de început ale lui Nanni Moretti şi până la dramele lui Krzysztof Zanussi, excentricităţile lui Serghei Paradjanov şi o amplă retrospectivă a cinema-ului indian, arhiva MUBI, pusă la dispoziţia abonaţilor, oferă numeroase tentaţii cinefile.

28
/05
/20

CRONICĂ DE FILM La unele documentare ne uităm pentru că ne interesează mai ales un autor sau un stil. Iar pe altele le privim în primul rând pentru subiect. Din a doua categorie face parte „Becoming” (2020), de Nadia Hallgren – un film despre Michelle Obama produs şi difuzat de Netflix.

22
/05
/20

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania, va fi difuzată săptămânal pe platforma de streaming TIFF Unlimited, începând din 25 mai. Primul invitat al jurnalistului Mihnea Măruță este regizorul Cristi Puiu, unul dintre cei mai valoroși invitați ai TIFF, prezent la Cluj cu toate filmele sale în ultimii 20 de ani.

19
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Pentru că încă nu putem merge la cinema şi la festivaluri, rămânem tot la platformele cu filme accesibile din fotoliul de acasă. De data asta, vă recomandăm trei scurtmetraje foarte speciale, realizate de britanicul Jonathan Glazer, thailandezul Apichatpong Weerasethakul şi americanul Jonas Mekas şi disponibile pe MUBI.

17
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Cu premiera recentă la HBO şi disponibil pe platforma HBO GO, „Natalie Wood: Ce rămâne în urmă” (2020) este un documentar biografic realizat de Laurent Bouzereau despre una dintre cele mai cunoscute actriţe americane. Filmul are ca punct de pornire moartea suspectă a vedetei la doar 43 de ani.

13
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Era inevitabil să apară și primele filme realizate în izolare. Radu Jude a lansat un scurt autoportret conceput la invitația Arte/ZDF. Iar Dan Chișu a încercat un lungmetraj, un simplu excercițiu autocomplezent despre un regizor care roagă actori să joace într-un film despre viața în carantină.

Page 1 of 26212345...102030...Last »