Josu de Solaun, câștigătorul Secțiunii de Pian a Concursului Enescu 2014 – recital extraordinar la Ateneul Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/josu-de-solaun-castigatorul-sectiunii-de-pian-a-concursului-enescu-2014-recital-extraordinar-la-ateneul-roman/

Pianistul de origine spaniolă Josu de Solaun, câştigătorul Secţiunii Pian a Concursului Enescu 2014 susţine un recital extraordinar pe scena Ateneului Român, pe 18 octombrie, de la ora 19. În program sunt lucrări de Schumann, Brahms, Granados, de Falla şi Debussy.

Un articol de Liliana Matei|13 octombrie 2015

Concertând ca solist alături de orchestre internaţionale renumite precum Mariinsky Theatre Orchestra, Mexico City Philharmonic Orchestra, New York Sinfonietta și Leos Janacek Symphony Orchestra, pianistul Josu de Solaun, câștigător al Concusului Enescu ediția 2014, va susține un recital extraordinar pe 18 octombrie, de la ora 19.00, la Ateneul Român. Josu de Solaun va interpreta la București Arabesca, Op. 18 de Robert Schumann, Valses Poéticos de Enrique Granados, Six Pieces for Piano, Op. 118, de Johannes Brahms, Los Requiebros și Quejas, o La Maja y el Ruiseñor de Enrique Granados, Fantasia Baetica de Manuel de Falla și preludiul Feux d’artifice de Claude Debussy.

Biletele s-au pus în vânzare la casa de bilete a Ateneului Român. Recitalul face parte din programul concertelor laureaților Concursului George Enescu organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Filarmonica George Enescu și Artexim.

În străinătate, pianistul Josu de Solaun se pregătește să prezinte integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu într-o serie de recitaluri gratuite, la Recital Hall of the James and Nancy Gaertner Performing Arts Center (SUA), pe 14 și pe 30 octombrie, dar și pe 14 ianuarie 2016. Mai mult, Josu de Solaun urmează să înregistreze lucrările enesciene, la cunoscuta casa de discuri Naxos Records.

Josu de Solaun a interpretat Sonata Nr. 3 pentru pian și vioară de George Enescu în cadrul Concursului Internațional George Enescu, ediția 2014. La Bucureşti, pe durata Concursului Enescu, pianistul a locuit într-un apartament închiriat exact în blocul în care George Enescu a locuit timp de șase ani, chiar pe strada care astăzi poartă numele George Enescu.

„Ştiam că este aproape de Ateneu, dar am fost surprins să văd că locuiesc chiar pe strada George Enescu, exact în blocul în care a locuit timp de șase ani. Surpriza cea mai mare a fost că sunt cazat exact în apartamentul situat sub apartamentul în care a locuit Enescu. Mă simt de parcă m-ar veghea. Îl admir pe Enescu de foarte mult timp. Mi-am dorit întotdeauna să cânt la Ateneul Român”, declara atunci Josu de Solaun.

Josu de Solaun s-a născut la 27 octombrie 1981. A studiat la Manhattan School of Music (Licenţă, Masterat şi Doctorat) cu Nina Svetlanova şi Horacio Gutiérrez. Printre alte premii internaționale obținute de Josu de Solaun se numără Premiul I la Concursul de Pian al Uniunii Europene (2009), precum și Marele Premiu la Concursul Internaţional de Pian “José Iturbi” (Spania, 2006).

Alături de Festivalul Enescu, Concursul Internațional Enescu joacă un rol important în promovarea creației lui George Enescu și a României în lume. Tinerii concurenți, viitoarele nume mari ale scenei artistice de mâine, interpretează obligatoriu în probele de concurs lucrări enesciene de referință.

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.