Jozef van Wissem revine în concert la București – 15 iunie, Control Club
https://www.ziarulmetropolis.ro/jozef-van-wissem-revine-in-concert-la-bucuresti-15-iunie-control-club/

Jozef van Wissem – apreciat compozitor olandez şi virtuoz al lăutei, cunoscut pentru colaborările cu regizorul Jim Jarmusch – revine în concert la Bucureşti, miercuri 15 iunie, la Control Club. Artistul se află într-un turneu european pentru promovarea celui mai recent album, Behold! I Make All Things New.

Un articol de Petre Ivan|9 iunie 2022

De origine olandeză, Jozef van Wissem a activat o lungă perioadă în Statele Unite, fiind descris de New York Times drept „compozitor avangardist, artist baroc, virtuoz al lăutei, deloc străin de dicotomie”. De-a lungul carierei sale, artistul a lansat nu mai puțin de 20 de albume solo și are în palmares numeroase colaborări ce au primit aprecierile criticii de specialitate, culminând cu distincția obținută, în 2013, la Cannes, pentru coloana sonoră a filmului Only Lovers Left Alive, de Jim Jarmusch. Soundtrack-ul original a fost lansat, în 2014, de ATP Records, și s-a bucurat de succes în clasamentele muzicale.

Lansat în martie anul acesta, la propriul label, Incunabulum Records, noul album semnat Jozef van Wissem, intitulat Behold! I Make All Things New, este în întregime instrumental și reprezintă o întoarcere la stilul neo-clasic minimal de la începutul perioadei sale de creație. Discul a fost compus și apoi înregistrat în lockdown, în Varșovia și Rotterdam, în perioada 2019-2021.

“Van Wissem is both an avant-garde composer and a baroque lutenist, and thus no stranger to dichotomy” – New York Times

“Dutch lute player Jozef van Wissem makes the medieval instrument sound like Swans or Sunn O)))” – Louder Than War

“Van Wissem is possibly the best know lute player in the western world. To get into van Jozef Van Wissem’s world is to surrender to the inevitability – and timelessness – of a strange music created at its own pace, in a manner wholly of its creator’s making.” – The Quietus
http://www.jozefvanwissem.com

Concertul Jozef van Wissem de la București este organizat de Control Club și Liveland. Accesul se va face începând cu ora 19:00.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/968649207115622

Biletele, în valoare de 50 de lei, sunt disponibile online pe Eventbook.ro (https://eventbook.ro/music/bilete-jozef-van-wissem-club-control), la Control Club (Str. Constantin Mille, nr. 4) și în rețeaua partenerilor Eventbook: http://eventbook.ro/partners.

31
/07
/22

„Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea, dimpotrivă eu am susținut muzicieni și colegi români, invitându-i în concertele și spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea“, scrie soprana Angela Gheorghiu într-o postare pe contul ei de Facebook.

21
/07
/22

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului SoNoRo Musikland va avea loc în perioada 22-31 iulie 2022 și continuă să aducă în atenția publicului, ca destinații culturale, orașele Brașov și Sighișoara, dar și câteva sate pitorești din Transilvania, unele dintre ele aparținând patrimoniului universal celebrat la nivel internațional: Prejmer, Hălchiu, Criț, Meșendorf, Viscri și Prod.

20
/07
/22

În perioada 20-22 iulie, se va desfășura pe coasta dalmată un festival original organizat și girat artistic de celebrul tenor, dirijor și compozitor de origine argentiniană José Cura, cu aportul a numeroși muzicieni români, mai precis Orchestra Metropolitană București și Corul artiștilor Operei Naționale București.

18
/07
/22

Peste 272.000 de participanți au celebrat muzica pe domeniul Castelului Banffy, la cea mai mare ediție din istoria festivalului