Julian Barnes în dialog cu Cătălin Ștefănescu la Humanitas Cișmigiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/julian-barnes-in-dialog-cu-catalin-stefanescu-la-humanitas-cismigiu/

Cel mai recent roman al lui Julian Barnes, „Zgomotul timpului” o biografie ficţională a compozitorului Dmitri Șostacovici va prilejui un dialog între celebrul scriitor şi realizatorul Tv Cătălin Ștefănescu prin FaceTime.

Un articol de Liliana Matei|8 noiembrie 2016

Evenimentul dedicat autorului britanic și noului roman va avea loc luni, 28 noiembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Julian Barnes va purta un dialog cu realizatorul TV Cătălin Ștefănescu prin FaceTime.

Accesul la eveniment este gratuit dar se face pe baza unei rezervări prealabile prin eventbook.ro.

„Zgomotul timpului” – o biografie ficțională – se concentrează pe viața compozitorului Dmitri Șostacovici, care se află în postura ingrată a celor mai mulți dintre intelectualii și artiștii din blocul sovietic: aceea de a colabora cu un regim opresiv sau de a fi o victimă a lui. Proza lui Barnes îmbină detaliile biografice cotidiene cu situații și observații care ridică probleme universale: raportul artă-putere politică, limitele curajului în fața opresiunii sau exigențele morale uneori fatal de mari.

Julian Barnes prezintă cu lumini și umbre destinul unui mare muzician, dar și drumul parcurs de Uniunea Sovietică, într-o strălucită explorare a sensului și a locului artei în societate. Este anul 1935 și tânărul compozitor Șostacovici se teme pentru viața sa, căci Stalin e brusc interesat de muzica lui. Artistul e sigur că va sfârși în Siberia și privește în urmă la propria viață. Totuși, are noroc și nu devine o victimă. Însă prețul e mare: capitularea în fața regimului.

„O ambițioasă alegorie orwelliană despre dificultățile întâmpinate de artiști în societățile totalitare și o parabolă kafkiană despre eforturile unui om fricos de a se lupta cu o realitate suprarealistă“ scrie The New York Times.

Volumul se va lansa în cadrul Gaudeamus, la standul editurii Nemira, sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 13.00.

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).

19
/07
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) cu sprijinul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti a pregătit un nou proiect dedicat copiilor care îşi petrec vacanţa de vară în Capitală.